Διάγγελμα Τσίπρα: Ο πρωθυπουργός, μετέβη με ελικόπτερο το πρωί της Τρίτης στην Ιθάκη

Τί θα πει ο Αλέξης Τσίπρας με φόντο την Ιθάκη.

Η φονική πυρκαγιά στο Μάτι δεν αφήνει χώρο για φιέστες και έτσι στην κυβέρνηση εξέταζαν το ενδεχόμενο να γίνει το διάγγελμα από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός φέρεται να επέμενε πως η ανακοίνωση του τέλους των μνημονίων πρέπει να γίνει από έναν τόπο με ιδιαίτερο συμβολισμό.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Καστελόριζο, είχε πει ότι η ανακοίνωση του τέλος των μνημονίων θα γίνει από εκεί που ξεκίνησαν όλα.

Τελικά ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε ένα άλλο μέρος με ιδιαίτερο συμβολισμό.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα απευθύνει διάγγελμα από την Ιθάκη, σηματοδοτώντας έτσι το τέλος της Οδύσσειας του ελληνικού λαού.

Επειτα από 8 χρόνια σκληρών μνημονιακών πολιτικών που οδήγησαν τον ελληνικό λαό στη φτώχεια και την ανέχεια.

Διάγγελμα Τσίπρα: Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του θα μιλήσει για την περίοδο που ξεκινά.

Θα τονίσει το γεγονός ότι η Ελλάδα στηρίζεται πλέον στα πόδια της.

Ο πρωθυπουργός θα τονίσει ότι η χώρα πλέον αναλαμβάνει την άσκηση την οικονομικής πολιτικής.

Θα αναφέρει ότι ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον και οι μέρες που έρχονται για τον ελληνικό λαό θα είναι καλύτερες.

Οι διατυπώσεις του εντούτοις, θα είναι πολύ προσεχτικές.

Επίσης, θα τονιστεί η ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και των ορθών επιλογών στην διαχείριση της ελληνικής οικονομίας.

Μεταρρυθμίσεις για να μην επιστρέψουμε σε καθεστώς αυστηρής επιτήρησης.

Διάγγελμα από την Ιθάκη και στο βάθος ανασχηματισμός

Δήμαρχος Ιθάκης: Ειδοποιήθηκα σήμερα το πρωί…
Νωρίς το πρωί ειδοποιήθηκε ο Δήμαρχος Ιθάκης, για την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο νησί, όπως είπε ο ίδιος, μιλώντας στον Realfm 97,8.

«Ειδοποιήθηκα πριν από ένα τέταρτο ότι θα έρθει ο Πρωθυπουργός στην Ιθάκη για να κάνει το διάγγελμα» δήλωσε ο Διονύσης Στανίτσας.

Πρόσθεσε ότι «δεν μας έχουν δώσει ούτε την ώρα άφιξης, ούτε την ώρα του διαγγέλματος ενώ δεν έχουν ενημερώσει και για τον τόπο που θα γίνει το διάγγελμα».

«Αυτό που μου είπαν είναι ότι θα έχει συνάντηση στο Δήμο μαζί μου και με κάποιους δημοτικούς συμβούλους», σημείωσε ο κ. Στανίτσας.

Μετωπική σύγκρουση Μαξίμου – ΝΔ για… την Ιθάκη

Κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία διασταύρωσαν τη Δευτέρα (20/08/2018) τα ξίφη τους, με αφορμή την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια. Με στίχους του Καβάφη σχολίασε το τέλος των προγραμμάτων επιτροπείας η αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ με την φράση, που αποδίδεται Γαλιλαίο, «Eppur si muove» απάντησε το Μαξίμου.

Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία χρησιμοποίησε στίχους του Αλεξανδρινού ποιητή, Κωνσταντίνου Καβάφη, για την υποτιθέμενη – όπως την χαρακτήρισε – έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

Παράλληλα, έβαλλε κατά του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς όπως υποστήριξε δεν αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ για το κόστος του πρώτου 6μήνου του 2015.

«Το κατά τ’ άλλα λαλίστατο Γραφείο Τύπου του Μαξίμου δεν βρήκε λέξη να πει για τη δήλωση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) κ. Κλάους Ρέγκλινγκ ότι »η Ελλάδα όχι μόνο διέκοψε, αλλά και αντέστρεψε τις μεταρρυθμίσεις κατά το πρώτο μισό του 2015” και ότι “το κόστος που πλήρωσε η χώρα γι’ αυτό το επεισόδιο τιμολογείται από 86 δισ. έως 200 δισ. ευρώ»», ανέφερε η Ν.Δ.

«Ελπίζουμε να το κάνει αύριο ο κ. Τσίπρας στη διάρκεια των πανηγυρισμών του για τη δήθεν καθαρή έξοδο από το τρίτο μνημόνιο, το οποίο δεν θα υπήρχε, αν δεν είχε μεσολαβήσει η δική του καταστροφική διακυβέρνηση», πρόσθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τέλος, στο υστερόγραφο της ανακοίνωσης, το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη τόνισε πως «καθώς φημολογείται ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε την Ιθάκη για τη νέα επικοινωνιακή φιέστα του, η Νέα Δημοκρατία του αφιερώνει προκαταβολικά τους στίχους του Καβάφη:

»Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξείδι.

Χωρίς αυτήν δεν θα βγαινες στον δρόμο.

Αλλά δεν έχει να σε δώσει τίποτα πια»».

«Eppur si muove»

Με τη σειρά του το Μέγαρο Μαξίμου εκτόξευσε τα πυρά του προς τη Νέα Δημοκρατία χρησιμοποιώντας φράση που αποδίδεται στον Γαλιλαίο, ενώ βρισκόταν ενώπιον της Ιεράς Εξέτασης όπου του ζητήθηκε να απαρνηθεί τις πεποιθήσεις του σχετικά με τη Γη.

«Eppur si muove», δηλαδή «και όμως κινείται», ανέφερε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού στην ανακοίνωση με την οποία αντεπιτίθεται στην αξιωματική αντιπολίτευση και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σημειώνοντας πως «αρνείται την πραγματικότητα του τέλους των μνημονίων γιατί αποτελεί γι΄ αυτόν την απόλυτα πολιτική ακύρωση», απαριθμώντας τις εκτιμήσεις που έχει κάνει κατά καιρούς ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ειδικότερα, απαντώντας στη ΝΔ, το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού σημείωσε:

«Ο κύριος Μητσοτάκης που

-Τον χειμώνα του 2016 έλεγε ότι δεν θα κλείσει η Α΄ αξιολόγηση

-Την άνοιξη του 2016 έλεγε ότι θα εφαρμοστεί ο κόφτης

-Τον χειμώνα του 2017 έλεγε ότι δεν θα κλείσει η Β΄ αξιολόγηση

-Την άνοιξη του 2017 παρακαλούσε τον κύριο Σόιμπλε και το ΔΝΤ να μην κλείσει τη Β΄ αξιολόγηση

-Το καλοκαίρι του 2017 έλεγε ξανά ότι θα εφαρμοστεί ο κόφτης

-Το φθινόπωρο του 2017 μιλούσε για νέα δημοσιονομικά μέτρα

-Τον χειμώνα του 2018 έλεγε ότι οδεύουμε σε τέταρτο μνημόνιο

-Την άνοιξη του 2018 προέβλεπε πιστοληπτική γραμμή και νέες δεσμεύσεις

είναι πράγματι δύσκολο να αποδεχτεί σήμερα την πραγματικότητα του τέλους των μνημονίων, καθώς αποτελεί γι΄ αυτόν την απόλυτα πολιτική ακύρωση.

Γι΄ αυτό και θα την αρνείται, όπως κάποτε οι εκπρόσωποι του παλιού καθεστώτος αρνήθηκαν ότι η γη γυρίζει. Eppur si muove».

Διαβάστε, επίσης: Μέρκελ:”Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιβλέπει την Ελλάδα τέσσερις φορές ετησίως μετά το τέλος του προγράμματος”