Ρευστοποιήσεις στην αγορά μετά το διάγγελμα Τσίπρα

Οι αγορές αξιολογούν ακόμη και την… Ιθάκη και μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού απάντησαν με ρευστοποιήσεις παρά το γεγονός ότι στις ευρωπαϊκές αγορές σήμερα επικρατεί θετικό κλίμα. Οι αναφορές για την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα φαίνεται πως εκλαμβάνονται ως απαρχή για παροχές από την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Οι ξένοι επενδυτές γνωρίζουν επίσης ότι, στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων όλα έχουν «κολλήσει» (ΕΛ.ΠΕ, Ελληνικό κτλ), καθώς εν όψει της προεκλογικής περιόδου, όλα τα «μολύβια» είναι κάτω και καμία εξέλιξη δεν υπάρχει πέρα από το πρόγραμμα παροχών το οποίο ετοιμάζεται να εξαγγείλει από την Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με ξένο επενδυτή, που μίλησε στο newmoney.gr, είναι χαρακτηριστική η συμπεριφορά ξένων funds που έφυγαν από την Τουρκία, τα οποία καταφεύγουν σε ασφαλείς προορισμούς όπως τα αμερικανικά ομόλογα και δεν αναλαμβάνουν το ρίσκο μιας αναδυόμενης αγοράς όπως την Ελλάδα.

Η Ελλάδα σημείωσε το υψηλό έτους στις 895 μονάδες στο χρηματιστήριο αλλά έκτοτε δεν έχει να παρουσιάσει την «επόμενη» ημέρα στους ξένους επενδυτές, δηλαδή το πλαίσιο για να πραγματοποιηθούν οι επενδύσεις στην Ελλάδα. Όταν οι ελληνικές επιχειρήσεις υπερφορολογούνται στα κέρδη και τα μερίσματα η ανάπτυξη χάνεται και δεν καταλήγει στους επενδυτές ή στην ελληνική κοινωνία, αλλά στον βωμό των πλεονασμάτων ενός αναποτελεσματικού Δημοσίου.

Από την άλλη πλευρά, η αντιπολίτευση δεν έχει ξεκαθαρίσει τι ακριβώς θα κάνει και οι επενδυτές περιμένουν να αξιολογήσουν τα μέτρα που θα εξαγγείλει- εάν αυτά αποτελούν εχέγγυο ώστε το σημερινό πρόγραμμα των υψηλών πλεονασμάτων να αλλάξει ώστε να είναι κάτι εφικτό από τις δυνάμεις της οικονομίας. Σήμερα, οι ξένοι γνωρίζουν ότι το παρόν πρόγραμμα μετατρέπει την χώρα σε μια οικονομία – ζόμπι.

Διαβάστε, επίσης: Μέρκελ:”Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιβλέπει την Ελλάδα τέσσερις φορές ετησίως μετά το τέλος του προγράμματος”