Τουρκία και Ιταλία κλυδωνίζουν τα ελληνικά ομόλογα

Η διπλή αναβάθμιση-έκπληξη από την Fitch το βράδυ της Παρασκευής πέρασε και δεν… “ακούμπησε” την αγορά των ελληνικών ομολόγων η οποία συνεχίζει και σήμερα να κλυδωνίζεται από τις διεθνείς αναταραχές που έχει προκαλέσει η κρίση στην Τουρκία, ωθώντας και τα ιταλικά ομόλογα σε νέα βουτιά. Το οικονομικό επιτελείο προβληματίζεται πλέον έντονα από τις συνεχείς πιέσεις που δέχονται οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι οι οποίοι κάθε άλλο παρά “απεικονίζουν” μία χώρα η οποία βγαίνει (σε 7 ημέρες) από το έπος των μνημονίων.

Η κρίση που κατακλύζει τις τουρκικές αγορές λόγω της διπλωματικής ρήξης της χώρας με τις ΗΠΑ, έχει στείλει κύματα πανικού στις αναδυόμενες αγορές, στέλνοντας πολλά βασικά νομίσματα σε πολυετή χαμηλά και ταρακουνώντας τις αγορές μετοχών. Οι επενδυτές φοβούνται ότι το sell-off της τουρκικής λίρας θα μπορούσε να επηρεάσει τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές με το ευρώ αλλά και πολλά νομίσματα των αναδυόμενων αγορών (Ν. Αφρική, Μεξικό) να έχουν επηρεαστεί έντονα από την κρίση της Τουρκίας.

“Εδώ και πολλά χρόνια όλοι έλεγαν ότι η Τουρκία ήταν μια αδύναμη χώρα λόγω του μεγάλου εξωτερικού χρέους και του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών”, σημειώνει ο Guillaume Tresca, στρατηγικός αναλυτής αναδυόμενων αγορών στην Credit Agricole. “Δεν υπάρχει τίποτα άλλο που να προκαλεί έκπληξη εκτός του ότι η κεντρική τράπεζα δεν έχει ακόμη αντιδράσει ουσιαστικά”.

Τα ομόλογα της Ιταλίας ηγούνται των απωλειών στην αγορά ομολόγων της ευρωπεριφέρειας παρασύροντας και τα ελληνικά, καθώς ο φόβος μετάδοσης της τουρκικής κρίσης σε συνδυασμό με τα νέα σχέδια δαπανών της ιταλικής κυβέρνησης, ωθούν τους επενδυτές μακριά από τα ιταλικά assets.

Οι αποδόσεις στα 2ετή ιταλικά ομόλογα αυξάνονται σε υψηλό μίας εβδομάδας, ενώ των 10ετών ομολόγων αγγίζουν το υψηλότερο από τον Μάιο. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Λουίτζι Ντι Μάιο, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η χώρα του δεν θα υποστεί επίθεση από κερδοσκόπους.

Τα ελληνικά ομόλογα για μία ακόμη φορά παρασύρονται από τις διεθνείς εξελίξεις, αψηφώντας την αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες και στο “ΒΒ-” στην οποία προχώρησε ο οίκος Fitch την Παρασκευή. Έτσι, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξάνεται στο 4,260% με άνοδο 0,80% από την Παρασκευή και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 21 Ιουνίου. Η απόδοση στα 5ετή διαμορφώνεται στο 3,302% με άνοδο 1,51% και στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη Ιουνίου επίσης, ενώ η απόδοση στα 7ετή αγγίζει το 3,86% από 3,752%.

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Πηγή: capital.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 0,9% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο

Υπογράφηκε η υπουργική απόφαση για την αδήλωτη εργασία – 10.500€ το πρόστιμο

Οικονομική αφαίμαξη οι συναλλαγές στις τράπεζες, για τους πολίτες, λόγω προμήθειας