Τσίπρας για φωτιά στο Μάτι: Θα εξετάσουμε τα πάντα σε βάθος – Όχι κάλπες στα αποκαϊδια

«Σοβαρότητα, υπευθυνότητα, και όχι κάλπες στα αποκαϊδια», ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Εκεί, όπου ανακοίνωσε την κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και την ίδρυση αυτοτελούς υπηρεσίας διαχείρισης εκτάκτων αναγκών, με επικεφαλής διοικητή, ο οποίος θα οριστεί με διαφάνεια και αξιοκρατία, όπως είχε την ευκαιρία να επισημάνει ο πρωθυπουργός. Ταυτοχρόνως, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε τη συγκρότηση επιτροπής για τη διερεύνηση των αιτιών της μεγάλης καταστροφής αφενός, την εκπόνηση μελέτης για να αποφευχθούν παρόμοιες καταστροφές στο μέλλον αφετέρου. Η επιτροπή θα τεθεί υπό το διακεκριμένο καθηγητή κ. Γκόλνταμερ.

Εν τω μεταξύ ανείπωτη τραγωδία χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σημειώνοντας πως η επίσκεψή του αυτή θα ήθελε να γίνει υπό διαφορετικές περιστάσεις.

Το νέο σχέδιο για την Πολιτική Προστασία ανακοινώνει την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός
Η τραγωδία αυτή, σημείωσε ο Πρωθυπουργός, «στέρησε τη ζωή από συνανθρώπους μας αφήνοντας βαθύ τραύμα στις οικογένειες που έχασαν δικούς τους ανθρώπους. Βαθύ τραύμα στη χώρα. Βαθύ τραύμα σε όλους μας. Στους πυροσβέστες, στους αστυνομικούς, στους εθελοντές, στους άνδρες και τις γυναίκες της πρώτης γραμμής, που έδωσαν μια σκληρή και άνιση μάχη με τη φωτιά. Και είδαν, παρ’ όλα αυτά, να χάνονται ανθρώπινες ζωές. Σε όσους έχουν και έχουμε την πολιτική και επιχειρησιακή ευθύνη να διασφαλίζουμε τη ζωή και την περιουσία του κάθε πολίτη».

«Είμαστε υποχρεωμένοι όχι απλά να συνεχίσουμε αλλά ταυτόχρονα να σκύψουμε βαθιά και προσεκτικά στις αιτίες όσων έγιναν, να διδαχθούμε και να διορθώσουμε πιθανά κενά και παραλείψεις», δήλωσε Αλέξης Τσίπρας.

«Ξέρω πολύ καλά ότι στον καθένα από σας, στον καθένα που έδωσε τη μάχη με τη φωτιά, για τη σωτηρία των συνανθρώπων μας, όπως και στον καθένα από μας, και σε μένα προσωπικά, αλλά σε εσάς, είμαι βέβαιος, ακόμη περισσότερο, υπάρχει το βασανιστικό ερώτημα: Μήπως μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω και δεν το κάναμε;», διερωτήθηκε.

«Κι αυτό δεν έχει να κάνει με την πολιτική ή ακόμα χειρότερα με την επικοινωνία. Μια ανθρωπιστική τραγωδία δεν προσφέρεται για τέτοια επιπόλαια και ιδιοτελή προσέγγιση. Έχει να κάνει με την ανθρώπινη συγκίνηση, το συγκλονισμό, που αναπόφευκτα προκαλεί μια τέτοια καταστροφή. Έχει να κάνει με το αίσθημα ευθύνης που πρέπει να διακατέχει, και είμαι βέβαιος ότι διακατέχει, τον καθένα μας. Οφείλουμε, συνεπώς, να σκύψουμε με θάρρος, και χωρίς υπεκφυγές, και να εξετάσουμε σε βάθος και σε όλες τους τις διαστάσεις, τα “γιατί” και τα “διότι”. Με αδιάβλητες διαδικασίες, και αδιάβλητα πρόσωπα. Και να είναι όλοι σίγουροι ότι αυτό θα το κάνουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε, επίσης:

Τελετή παραλαβής- παράδοσης αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ στην Αμυγδαλέζα

Μάτι: Αναντιστοιχίες ανάμεσα σε πυροσβεστική και μαρτυρίες κατοίκων

93 οι νεκροί από τις πυρκαγιές – Κατέληξε μια 78χρονη γυναίκα στο νοσοκομείο