ΥΠΟΙΚ: Μειωμένος κατά περίπου 60 εκατ. ευρώ ο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με πέρυσι

Κατά περίπου 60 εκατ. ευρώ είναι μειωμένο εφέτος σε σύγκριση με το 2017 το συνολικό ποσό του ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκε, ενώ ειδικά για τον συμπληρωματικό φόρο, αυτός εμφανίζεται μειωμένος κατά 9,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με την περυσινή εκκαθάριση.

Αυτό αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνοντας μάλιστα πως αξιοσημείωτες μειώσεις στα ποσά του φόρου παρατηρούνται σε διάφορες περιοχές της επικράτειας, όπως π.χ. σε λαϊκές περιοχές της Θεσσαλονίκης, στη Λαμία, στην Πάτρα, στην Τρίπολη, στην Κατερίνη, αλλά και σε λαϊκές περιοχές του λεκανοπεδίου της Αττικής (Πετράλωνα, Νέα Χαλκηδόνα, Κολωνός κ.λπ.).

Επίσης οι ίδιοι παράγοντες ανέφεραν τα εξής:

– Το 2015 η συνολική βεβαίωση ήταν σχεδόν 3,251 δισ. ευρώ, το 2016 ανήλθε σε 3,180 δισ. ευρώ, το 2017 σε 3,153 δισ. ευρώ και εφέτος σε 3,093 δισ. ευρώ.

– Το 2018, 79.181 λιγότερα φυσικά πρόσωπα σε σχέση με το 2017 πληρώνουν ΕΝΦΙΑ από 200 ευρώ και άνω. Αντίθετα, σε 61.163 αυξήθηκαν οι φορολογούμενοι που πληρώνουν ΕΝΦΙΑ από 1 λεπτό του ευρώ έως 200 ευρώ, γεγονός που καταδεικνύει την τάση μετατόπισης των φορολογουμένων από τα υψηλότερα κλιμάκια του ΕΝΦΙΑ προς τα χαμηλότερα.

– Για ποσοστό περίπου 62% των φορολογουμένων, ο ΕΝΦΙΑ παραμένει αμετάβλητος. Για ποσοστό 24% παρουσιάζεται μείωση στο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ, ενώ για ποσοστό 14% παρουσιάζονται αυξήσεις. Από το 14% των πολιτών που είδαν το εκκαθαριστικό τους αυξημένο, για ποσοστό περίπου 78% η αύξηση είναι κατά μέσον όρο 12 ευρώ.

– Η συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων στις οποίες παρατηρούνται μεγάλες αυξήσεις, αφορά σε φορολογούμενους που κατέχουν πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία (κτίρια και εκτάσεις).

– H αύξηση κατά 50.000 ευρώ του κατώτατου ορίου περιουσίας επί της οποίας επιβάλλεται ο συμπληρωματικός φόρος, επέφερε ουσιαστικό αποτέλεσμα. Με τη νομοθετική αυτή παρέμβαση, η κυβέρνηση προστάτευσε τη μεσαία ιδιοκτησία, καταργώντας τον συμπληρωματικό φόρο για όλους τους φορολογούμενους με συνολική περιουσία αξίας έως και 250.000 ευρώ.

– Η αύξηση φόρου θα μπορούσε πιθανόν να οφείλεται και σε μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης του εκάστοτε φορολογούμενου, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι πολλές αυξήσεις του φόρου δεν συνδέονται με τη μεταβολή των αντικειμενικών αξιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στο Taxis τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ- Δείτε τί θα πληρώσετε

Τ. Αλεξιάδης: Μειωμένος ο ΕΝΦΙΑ, διαψεύστηκαν τα δημοσιεύματα για καθυστέρηση στα εκκαθαριστικά

Στην Αθήνα ο πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν – θα συναντηθεί με τον Προκόπη Παυλόπουλο