Φοιτητικό σπίτι: Καπέλο στις τιμές των ενοικίων λόγω Airbnb- πού θα κυμανθούν

Οι τιμές ενοικίασης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη -και Χανιά είναι «τσιμπημένες» συγκριτικά με πέρυσι.
Τα σπίτια προς ενοικίαση στις περιοχές αυτές είναι πλέον δυσεύρετα. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες έχουν επιλέξει να τα μισθώσουν μέσω της επίμαχης διαδικτυακής πλατφόρμας, Airbnb γιατί έτσι διασφαλίζουν ότι το ακίνητό τους δεν θα παραμείνει ξενοίκιαστο, καθώς η ζήτηση είναι μεγάλη, ενώ μεγιστοποιούν και το κέρδος τους.

Τα σπίτια προς ενοικίαση σε περιοχές όπως το Κουκάκι ή τα Εξάρχεια είναι πλέον δυσεύρετα, καθώς οι περισσότεροι ιδιοκτήτες έχουν επιλέξει να τα μισθώσουν μέσω Airbnb. Τα μισθώματα ποικίλλουν, ανάλογα με τη θέση του ακινήτου, σε σχέση με τη σχολή του νέου φοιτητή και την απόσταση από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και το κέντρο της εκάστοτε πόλης.

Όσο πλησιάζει η περίοδος των εγγραφών στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας είθισται να αυξάνονται και οι τιμές, με συνέπεια σε αρκετές περιπτώσεις τα ενοίκια να διατίθενται έως και 20% πάνω.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα στοιχεία του Δικτύου, τα παραδοσιακά ενοικιαστήρια στην περιοχή διαμορφώνονται από 420 έως 500 ευρώ για ένα δυάρι και από 300 έως 450 ευρώ για μία γκαρσονιέρα.

Αντίστοιχα στα Εξάρχεια κυμαίνονται μεταξύ 250 και 340, όταν τα έσοδα από την πλατφόρμα Airbnb είναι σχεδόν διπλάσια ενώ διψήφια είναι και η ποσοστιαία διαφορά στο Παγκράτι (από 250 έως 350 ευρώ έναντι κερδών περίπου 500 ευρώ/ μηνιαίως αντίστοιχα).

Από την άλλη μειωμένα έως και 5% εμφανίζονται τα ενοίκια στην επαρχία, γεγονός που παράγοντες της αγοράς αποδίδουν στη μείωση των εισακτέων φοιτητών ή και στη μεταφορά σχολών.

Αναλυτικά, σε τιμές άνω των 6 ευρώ/τ.μ. νοικιάζονται οι κατοικίες σε Παγκράτι, Καλλιθέα, Καισαριανή, Ζωγράφου και Αιγάλεω, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 393 ευρώ, 377 ευρώ, 338 ευρώ, 330 ευρώ και 305 ευρώ αντίστοιχα, ενώ ένα ακίνητο 71 τ.μ. στο κέντρο διατίθεται προς 383 ευρώ/μήνα (5,9 ευρώ/τ.μ.). Τέλος, στον Πειραιά, όσοι αναζητούν φοιτητική στέγη θα βρουν ενοίκια με μέση τιμή περί τα 346 ευρώ/μήνα.

Κοντά στα 326 ευρώ/ μήνα κινείται η μέση τιμή των ενοικίων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ στη Χαριλάου το μέσο ενοίκιο είναι στα 322 ευρώ και στην Τούμπα στα 313 ευρώ. Στον Εύοσμο, η μέση τιμή των ενοικίων φτάνει τα 283 ευρώ/μήνα, ενώ στη Σταυρούπολη τα 272 ευρώ.

Στα Χανιά οι τιμές είναι πολύ υψηλές, με τα ενοίκια να αγγίζουν τα 370 ευρώ/ μήνα, ενώ στην Πάτρα η μέση τιμή των ενοικίων φτάνει τα 244 ευρώ/ μήνα και στο Ρίο τα 274 ευρώ/μήνα.

Στα Ιωάννινα, η μέση τιμή ανέρχεται σε 300 ευρώ, στο Ηράκλειο Κρήτης στα 304 ευρώ, στη Λάρισα στα 249 ευρώ και στην Κομοτηνή στα 263 ευρώ.

Πολύ χαμηλότερα ενοίκια εντοπίζονται σε πόλεις όπως η Φλώρινα, η Σπάρτη και η Πρέβεζα (192 ευρώ, 241 ευρώ και 266 ευρώ αντίστοιχα).

Διαβάστε, επίσης:Πάπας Φραγκίσκος:”Αισθάνομαι ντροπή και οδύνη για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από ιερείς”