Άγριο παζάρι κυβέρνησης- δανειστών για τη μείωση των συντάξεων

Η κυβέρνηση επιλέγει να «παζαρέψει» και να ρίξει στο τραπέζι των δανειστών σενάρια και προτάσεις για να μην παρθούν «μία και έξω» σκληρά και επώδυνα μέτρα περικοπών. Μέχρι το Eurogroup του Νοεμβρίου που θα κρίνει τι ακριβώς θα συμβεί με το μέλλον στις συντάξεις, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με όλο το οικονομικό επιτελείο σκέφτονται, ετοιμάζουν και προτείνουν αλλαγές σε όσα έχουν συμφωνηθεί μέχρι σήμερα με τους δανειστές.

Μάλιστα, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, δήλωσε στους επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα πως η κυβέρνηση θέλει να ακυρώσει πλήρως την συμφωνία που αφορά στον νόμο Κατρούγκαλου, και τη μείωση των συντάξεων έως και 18%, με βάση τον επανυπολογισμό και χωρίς όριο.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ζητά να γίνει σταδιακή μείωση στις συντάξεις. Δηλαδή να ανασταλεί το μέτρο και οι συντάξεις να περικοπούν τμηματικά και σε μεγάλο χρονικό βάθος.
Η κυβέρνηση, ωστόσο, δεν φαίνεται να έχει λάβει επίσημη απάντηση από τους δανειστές, οι οποίοι για να μπουν στη διαδικασία να συζητήσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο και να λάβουν αποφάσεις, θα πρέπει πρώτα να συνεννοηθούν με όλους τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο Eurogroup.

Μέχρι στιγμής, οι Θεσμοί δεν διαρρέουν σκέψεις και αποφάσεις, όμως ο πρόεδρος της Κομισιόν ανάφερε σε δηλώσεις του ότι «τα μέτρα τα οποία έχουν συμφωνηθεί πρέπει να εφαρμοστούν».

Με βάση τον προγραμματισμό, οι επαφές θα συνεχιστούν σήμερα, Πέμπτη 13/9/2018, με αντικείμενο τα εργασιακά, δηλαδή κατώτατος μισθός, αδήλωτη εργασία, «κόκκινα» δάνεια, εξωδικαστικός συμβιβασμός και ενέργεια), ενώ την Παρασκευή 14/9/2018, οι συζητήσεις θα αφορούν κυρίως στα δημοσιονομικά. Στη συνέχεια τα κλιμάκια θα αναχωρήσουν από την Αθήνα.

Διαβάστε, επίσης:Και επισήμως οι συντάξεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς