Αναζητούνται άνδρες των ΜΑΤ για το «Κ@λοβούλγαροι» και τον προπηλακισμό δημοσιογράφου

Τη σύλληψη με την αυτόφωρη διαδικασία τριών μελών διμοιρίας της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης, όπως και του διοικητή τους, για επίθεση που κατήγγειλε ότι δέχθηκε δημοσιογράφος της Θεσσαλονίκης, κατά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, το Σάββατο (08.09.2018), ζήτησε η εισαγγελέας ποινικής δίωξης Θεσσαλονίκης, Εμμανουέλα Κετσιατζή.

Προηγήθηκε μήνυση του καταγγελλόμενου δημοσιογράφου Τάσου Ασλανίδη της ενημερωτικής ιστοσελίδας thestival.gr, όπου εκτός από την εις βάρος του επίθεση από τους διμοιρίτες, καταγγέλλει υβριστικές εκφράσεις κατά διαδηλωτών με ρατσιστικά χαρακτηριστικά. Στη μήνυση που υπέβαλε ο ίδιος, επισυνάπτει οπτικοακουστικό υλικό που, σύμφωνα με τον ίδιο, αποδεικνύει τις καταγγελίες του.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η εισαγγελέας πλημμελειοδικών, μελετώντας όλα τα παραπάνω, ζήτησε τη σύλληψη των μηνυόμενων προσώπων για τις πράξεις της παράβασης καθήκοντος και -κατά περίπτωση- της εξύβρισης με ρατσιστικά χαρακτηριστικά και της επικίνδυνης σωματικής βλάβης. Όπως έγινε γνωστό, ήδη έχουν αποσταλεί οι κλήσεις για τη σύλληψή τους.

Όπως προκύπτει από το κείμενο της μήνυσης, οι παραπάνω αστυνομικοί έφτασαν στη Θεσσαλονίκη από την Αθήνα, όπου υπηρετούν, για τις ανάγκες των αστυνομικών μέτρων με αφορμή τα εγκαίνια της 83ης ΔΕΘ. Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, ο επικεφαλής της διμοιρίας έχει τον βαθμό του αστυνομικού διευθυντή. Κατά τις ίδιες πηγές όλοι οι παραπάνω έχουν επιστρέψει στην Αθήνα και, σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, αναζητούνται στα όρια του αυτοφώρου.

Η καταγγελία για όσα έγιναν στα επεισόδια

Ο δημοσιογράφος του thestival, Τάσος Ασλανίδης, με ανάρτησή του στο facebook έκανε γνωστό πως αστυνομικοί της ΥΑΤ από διμοιρία των Αθηνών του επιτέθηκαν απρόκλητα.

Συγκεκριμένα έγραψε: «Πριν από λίγη ώρα και ενώ κάλυπτα το ρεπορτάζ των επεισοδίων έξω από τη ΔΕΘ δέχτηκα επίθεση από αστυνομικούς των ΜΑΤ. Εξηγώ τον λόγο της επίθεσης: Νωρίτερα ένας από τους αστυνομικούς της συγκεκριμένης διμοιρίας απαντούσε στις ύβρεις διαδηλωτών λέγοντας: Καλά σας γαμάει ο Τσίπρας κωλοβούλγαροι. Διαπίστωσα ότι η συγκεκριμένη διμοιρία ανήκει στη δύναμη των Αθηνών και δρούσε υπό τις εντολές του αξιωματικού των ΜΑΤ εξ Αθηνών, κ. Τσίρου. Πλησίασα τον συγκεκριμένο αστυνομικό και του είπα ότι θα ήταν καλό να μην απαντά στις προκλήσεις των διαδηλωτών με ρατσιστικές ατάκες. Όπως φάνηκε δεν του άρεσε η παρατήρησή μου.

Μόλις με βρήκε μόνο μου, στο σκοτάδι, κάτω από το λευκό πύργο, μου επιτέθηκε από κοινού με έναν ακόμη συνάδελφο του. Με έπιασαν από το λαιμό και προσπαθούσαν να μου κόψουν την αναπνοή. Αντέδρασα ζητώντας τα στοιχεία των αστυνομικών που βιαιοπράγησαν εναντίον μου. Δέχτηκα νέα επίθεση από την πλειοψηφία των μελών της διμοιρίας. Ζήτησα από τον κ. Τσίρο να πράξει τα νόμιμα. Με εκφράσεις πεζοδρομίου απείλησε τόσο εμένα όσο και τους πολίτες που έσπευσαν να καταγράψουν με τα κινητά τους την επίθεση σε βάρος μου. Δεν με τρομάζουν οι τραμπούκοι. Με τρομάζει ο φασισμός της Κυβέρνησης και των οργάνων της. Η κοινωνία πρέπει να αντιδράσει. Η χώρα που γέννησε τη δημοκρατία ξέρει να διώχνει τις χούντες. Θα το κάνει σύντομα. Όσο για τα «παλικάρια» που μου επιτέθηκαν στο σκοτάδι έχω να πω ότι υπάρχουν αστυνομικοί που τιμούν το έθνος και αστυνομικοί που ντροπιάζουν την Αστυνομία…

Σημείωση: Έπειτα από έρευνα ενημερώθηκα ότι ο επικεφαλής των ΜΑΤ δεν ήταν ο κ. Τσίρος όπως έγραψα αρχικά αλλά ένας αστυνομικός διευθυντής εξ Αθηνών.»

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, ο δημοσιογράφος μετέβη στο αστυνομικό τμήμα Λευκού Πύργου με τον δικηγόρο του Νίκο Καραγιαννακίδη και υπέβαλλε μήνυση κατά των δραστών της επίθεσης και κατά του διοικητή των ΜΑΤ των Αθηνών, Σπυρίδων Τσίρου. Η μήνυση αφορά τα αδικήματα της απρόκλητης σωματικής βλάβης, της εξύβρισης, της κατάχρησης εξουσίας και της απειλής.

Το πρωί της Κυριακής μετέβη ξανά στο Αστυνομικό Τμήμα και προχώρησε σε συμπληρωματική κατάθεση.

Σήμερα το πρωί της Δευτέρας ο δημοσιογράφος Τάσος εκλήθη από την εισαγγελέα ποινικής δίωξης για να καταθέσει σχετικά με το περιστατικό, συγκεκριμένα να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες τόσο για την επίθεση που υποστηρίζει ότι δέχθηκε όσο και για τις ρατσιστικές ύβρεις του αστυνομικού των ΜΑΤ κατά των διαδηλωτών, όπως σχετικά αναφέρει στην καταγγελία του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Επίθεση δέχτηκε Φωτορεπόρτερ στη Θεσσαλονίκη-καταδικαστέα και θρασεία πράξις

A. Γεωργιάδης: «Ο Τσίπρας έταξε στη ΔΕΘ για το 2022 λες και θα είναι πρωθυπουργός τότε»

ΕΚΑΒ: 60 άτομα δέχθηκαν πρώτες βοήθειες στα επεισόδια της Θεσσαλονίκης – τί είπε ο πρωθυπουργός