Αν είναι δυνατόν: Πινακίδες διαφυγής στο Μάτι οδηγούν στο γκρεμό!

Εδώ και 10 μέρες ο Δήμος Μαραθώνα έβαλε σήμανση στη λεωφόρο Ποσειδώνος που να δείχνει τις επικίνδυνες διόδους στην «παραλία». Είναι η λεωφόρος πάνω από την ακτογραμμή του Μάτι, όπου την 23η Ιουλίου εγκλωβίστηκαν δεκάδες οδηγοί, ενώ εκατοντάδες τουρίστες και κάτοικοι μέσα σε πανικό έψαχναν να βρουν τρόπο να φτάσουν στη θάλασσα.

Μόνο που η «παραλία» που δείχνουν οι ταμπέλες είναι οι απόκρημνοι βράχοι και μικροί γκρεμοί, καθώς το Μάτι δεν έχει άλλες παραλίες παρά μόνο το Κόκκινο Λιμανάκι και την Αργυρά Ακτή. Χρειάστηκε η καταστροφική φωτιά να αφήσει πίσω της 99 νεκρούς ώστε να ξεκινήσει δήμος και κράτος να προβούν ωστόσο σε στοιχειώδεις ενέργειες, οι οποίες και αυτές χαρακτηρίζονται από προχειρότητα.

Συνολικά 8 πινακίδες κατά μήκος της λεωφόρου δείχνουν τα επικίνδυνα μονοπάτια τα οποία οδηγούν στις παραλίες-γκρεμούς. Είναι χαρακτηριστικό πως σε παρόμοια τέτοια σημεία βρέθηκαν εγκλωβισμένοι δεκάδες πολίτες τα κρίσιμα λεπτά που η φωτιά έφτασε στον γιαλό, με την Εβίτα Φύτρου, την 14χρονη μαθήτρια, να βρίσκει τραγικό θάνατο σε αυτό το σημείο, πηδώντας στη θάλασσα για να γλιτώσει.

«Θέλω να θυμηθούμε αυτό το κορίτσι που έφτασε να πηδήξει από τα βράχια για να σωθεί. Αυτό το ζήσαμε μαζί με όλα τα άλλα πράγματα στη χώρα μας. Σε μία δυτική χώρα, γιατί εμείς οι μεγάλοι δεν κάναμε σωστά τη δουλειά μας. Ελπίζω αυτό να μην το ξαναζήσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Κώστας Συνολάκης για την 14χρονη Εβίτα, στη παρουσίαση του πορίσματος της επιστημονικής του ομάδας για το πώς θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί η τραγωδία της 23ης Ιουλίου.

Δύο μέρες μετά το πόρισμα καταπέλτης του διακριμένου Ελληνα επιστήμονα και η αφωνία της κυβέρνησης συνεχίζεται για τη σωρεία αστοχιών και λαθών τα οποία καταγράφηκαν από την έρευνα. Από τα σημαντικότερα ευρήματα είναι ότι υπήρχε όλος ο απαιτούμενος χρόνος να γίνει η εκκένωση του Ν. Βουτζά και του Μάτι και να κατευθυνθεί πεζή ο κόσμος με ασφάλεια στις παραλίες. Και ο δήμος Λαυρεωτικής τοποθέτησε 30 πινακίδες διαφυγής τις προηγούμενες ημέρες σε μήκος 7 χιλιομέτρων από την έξοδο του Λαυρίου μέχρι τα Λεγρενά.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Διαβάστε, επίσης:Λέσβος: ΜΚΟ, Εθελοντές, Frontex και Λιμενικό για την υποδοχή λέμβου με λαθρομετανάστες! (Βίντεο)