Βιώσιμο θεωρείται το ασφαλιστικό κατά τους θεσμούς – δε θα περικοπούν οι συντάξεις

Δεν υπάρχει περίπτωση να περικοπούν οι συντάξεις, διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος σε συνέντευξή του στην “ΠΡΩΤΗ ΕΙΔΗΣΗ” της ΕΡΤ, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο «θα επιφέρει πρόβλημα στην οικονομία, πτώση του ΑΕΠ, επομένως δεν είναι λογικό».

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι πλέον δε γίνεται λόγος για αναβολή του νομοθετημένου μέτρου της μείωσης των συντάξεων από τον νέο χρόνο αλλά ακύρωση του καθώς το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας θεωρείται βιώσιμο μετά τις επαφές με το οικονομικό επιτελείο.

Ευρωπαϊκές πηγές τόνιζαν μάλιστα στο ΑΠΕ –ΜΠΕ ότι για την εξέλιξη αυτή είναι ήδη ενήμερα και κόμματα της αντιπολίτευσης. Τα στοιχεία που παρουσίασε η κυβέρνηση ώστε να αποδείξει ότι δεν ότι δεν απαιτείται η περαιτέρω μείωση των συντάξεων είναι:

Α) Η ανάλυση των δεικτών ασφαλιστικής δαπάνης (χωρίς τη μείωση των συντάξεων) και τα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ Β) Η πρόβλεψη ότι ο δημοσιονομικός χώρος για το 2019 θα είναι μεγαλύτερος από τα 700 εκατ. ευρώ που αναφέρει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Β) Η υλοποίηση κάποιων από τα αντίμετρα σε βάθος τετραετίας, γεγονός που θα δώσει πρόσθετες δημοσιονομικές «ανάσες» .

Αλλαγή «πλεύσης» σημειώνεται καθώς και οι επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ, φέρεται να αποδέχθηκαν ότι το μέτρο της μείωσης των συντάξεων είναι δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό (όπως επέμενε το Ταμείο).

Επιπροσθέτως, αναφέρουν οι ευρωπαϊκές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι θεσμοί θεωρούν πως το θέμα με τις συντάξεις ίσως αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα που μαζί με τη διεθνή συγκυρία (Τουρκία- Ιταλία) λειτουργεί ενισχυτικά στα spreads και παρεμποδίζει την προσπάθεια εξόδου της χώρας στις αγορές.

Το Νοέμβριο θα υπάρξει και η πρώτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής επιτήρησης. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Νοεμβρίου. Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι εκεί θα δοθεί το «πράσινο φως» για την ακύρωση του μέτρου.

Διαβάστε, επίσης:Ύποπτοι για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων, στελέχη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ & τραπεζών