ΔΕΗ: Έρχονται οι πρώτοι «έξυπνοι» μετρητές ρεύματος, μέσω της θυγατρικής της ΔΕΔΔΗΕ

Η ΔΕΗ σκοπεύει να αντικαταστήσει 224.000 παλαιούς μετρητές ρεύματος με σύγχρονα μηχανήματα, τα οποία ουσιαστικά θα μετρούν από απόσταση την κατανάλωση ρεύματος και την ώρα που γίνεται.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου παραλαμβάνει τους πρώτους 224.000 έξυπνους μετρητές κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας τους οποίους και θα εγκαθιστά σε νέες συνδέσεις αλλά και σε αντικατάσταση παλιών ρολογιών. Με αυτήν την κίνηση η εταιρεία επιδιώκει να τρέξει νέο πιλοτικό πρόγραμμα τοποθέτησης μετρητών σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Στόχος της διοίκησης της εταιρείας ηλεκτροδότησης είναι μέσα στον νέο χρόνο να έχουν αντικατασταθεί πάνω από 7 εκατ. παλαιά ρολόγια- μετρητές ρεύματος με τα καινούρια, με το συνολικό κόστος της αλλαγής να αγγίζει τα 2,5 δισ. ευρώ, τα οποία εν μέρει θα επωμιστούν και οι καταναλωτές μέσω κάποιου τέλους που θα ενσωματωθεί στον λογαριασμό.

Με τους «έξυπνους» μετρητές και τη λειτουργία του κέντρου τηλε-μέτρησης, ο ΔΕΔΔΗΕ θα έχει τη δυνατότητα της απευθείας καταγραφής, μέσω σύγχρονης τεχνολογίας, της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς την ανάγκη φυσικής παρουσίας υπαλλήλων για αυτή τη δραστηριότητα.

Ακόμη, δίνεται και η δυνατότητα στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας να διαμορφώνουν πιο ευέλικτα προγράμματα τιμολόγησης ακόμη και με διαφορετικές τιμές εντός της 24ωρης κλίμακας κατανάλωσης. Κι αυτό γιατί η καταμέτρηση γίνεται σε πραγματικό χρόνο.

Τέλος, μέσω των έξυπνων μετρητών ελέγχεται απόλυτα η ρευματοκλοπή και απώλεια ενέργειας.

Τί δήλωσε ο  πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης:

«Μεγάλη καινοτομία στην υπηρεσία του καταναλωτή» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, την πολιτική τοποθέτηση 224.000 «έξυπνων μετρητών» κατανάλωσης ρεύματος από τον Διαχειριστή Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ). Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104, 9FM», ανέφερε ότι κάτι τέτοιο «θα έπρεπε να υπάρχει ήδη στη χώρα μας, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αλλά δυστυχώς τα συμφέροντα δεν επιτρέπουν να ολοκληρωθούν τέτοιου είδους διαδικασίες».

Όπως σημείωσε, αντίστοιχο πιλοτικό έργο είχε ξεκινήσει το 2010. Ωστόσο, μέχρι σήμερα παραμένει «μπλοκαρισμένος» στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο διαγωνισμός για το πιλοτικό πρόγραμμα, γεγονός που δεν επιτρέπει να ξεκινήσει και η διαδικασία για την κεντρική προμήθεια 7,4 εκατ. μετρητών χαμηλής τάξης (σ.σ. λόγω δικαστικών προσφυγών, που έχουν καταθέσει στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο εταιρείες οι οποίες συμμετείχαν στη διαγωνιστική διαδικασία).

Ο κ. Αδαμίδης τόνισε ότι «οι έξυπνοι μετρητές είναι στην υπηρεσία τόσο του καταναλωτή, όσο και της ΔΕΗ, για να αποφεύγονται έκνομες πράξεις από επιτήδειους όπως είναι οι ρευματοκλοπές» και διευκρίνισε πως «ο καταναλωτής θα μπορεί ακόμα και να επιλέγει ποια ώρα θα χρεώνεται, ανάλογα με τις προσφορές που θα υπάρχουν από τους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος, με τη φθηνότερη τιμή».

Η απώλεια από τις ρευματοκλοπές για την Επιχείρηση, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, «είναι περίπου 80 με 90 εκατ. ευρώ» ενώ το κόστος των «έξυπνων μετρητών» το αναλαμβάνει εξολοκλήρου ο ΔΕΔΔΗΕ.

Αναφερόμενος, δε, στις δυνατότητες που παρέχουν οι «έξυπνοι μετρητές» ηλεκτρικής ενέργειας επισήμανε: «Είναι ένα πολύ μεγάλο έργο. Υπάρχουν πάρα πολλές δυνατότητες από αυτήν τη μεγάλη καινοτομία που υπάρχει ήδη στην Ευρώπη, όπως για παράδειγμα να μπορεί να αφήσει ο ΔΕΔΔΗΕ μικρή ποσότητα ρεύματος στο σπίτι του καταναλωτή, για το ψυγείο ή για το φως». «Πρόκειται για τις περιπτώσεις που κάποιος έχει οφειλές, αλλά δεν μπορεί να μένει και στο σκοτάδι, χωρίς καθόλου ρεύμα. Όπως στην κινητή τηλεφωνία, που μπορούν οι εταιρείας να σου κόβουν τις εξερχόμενες κλήσεις, αλλά σου επιτρέπονται εισερχόμενες» πρόσθεσε ο κ. Αδαμίδης.

Διαβάστε, επίσης:Αρχαιοκάπηλος έκλεψε άγαλμα της Αφροδίτης από τη Σαντορίνη