ΔΕΘ: Το χρονικό των επεισοδίων, σε μια δημοκρατική χώρα που τολμά να διαμαρτυρηθεί

Χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ωστόσο η συγκέντρωση αμαυρώθηκε από τα επεισόδια και την αλόγιστη χρήση χημικών, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να πνιγεί η πόλη στα δακρυγόνα και να σπάσουν τα τηλέφωνα του ΕΚΑΒ για παροχή πρώτων βοηθειών.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου διακόπηκε ενώ η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική. Το απόγευμα του Σαββάτου, επεισόδια έγιναν μπροστά στο Δημαρχείο της πόλης.

Οι άνδρες της Αστυνομίας τους παρεμπόδισαν με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, με τους διαδηλωτές να ρίχνουν τα οδοφράγματα της ΕΛ.ΑΣ.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου, στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Βασιλικού Θεάτρου, όταν ομάδες διαδηλωτών που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία εκτοξεύουν πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών, που απαντούν κάνοντας χρήση χημικών για να τους απομακρύνουν.

Το ΕΚΑΒ παρέλαβε αρκετά άτομα με αναπνευστικά προβλήματα ή τραύματα. Λόγω της ρίψης χημικών αλλά και των χειροβομβίδων κρότου – λάμψης η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική για αρκετή ώρα.

Οι ομάδες διαδηλωτών προκάλεσαν ζημιές σε καταστήματα, πεζοδρόμια, σταθμευμένα αυτοκίνητα, και έκαψαν κάδους απορριμμάτων, στην περιοχή ανάμεσα στο Λευκό Πύργο και το δημαρχιακό μέγαρο όπου αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν χημικά και χειροβομβίδες κρότου – λάμψης για να τους απωθήσουν.

 

Διαβάστε, επίσης:Επίθεση δέχτηκε Φωτορεπόρτερ στη Θεσσαλονίκη-καταδικαστέα και θρασεία πράξις

A. Γεωργιάδης: «Ο Τσίπρας έταξε στη ΔΕΘ για το 2022 λες και θα είναι πρωθυπουργός τότε»