Εγκαινιάζεται σήμερα η 83η ΔΕΘ – με φόντο την αφίσα “ανεπιθύμητος”

«Είναι η πρώτη ΔΕΘ μετά από 8 ολόκληρα χρόνια που μπορούμε πια να σχεδιάσουμε, να οραματιστούμε την Ελλάδα της επόμενης μέρας. Είναι η πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια που ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση της ΔΕΘ.

«Είναι μια σημαντική στιγμή και για τη ΔΕΘ και για τη Θεσσαλονίκη που ανοίγει τα φτερά της και πλέον μπορεί να γίνει η οικονομική εμπορική πρωτεύουσα των Βαλκανίων», προσέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέροντας ότι η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία πρέπει να αποτελέσει την καρδιά της βιομηχανικής και οικονομικής ανασυγκρότησης αλλά και της βαλκανικής συνανάπτυξης.»

«Η συμμετοχή των ΗΠΑ ως τιμώμενης χώρας στέλνει μήνυμα συμβολικού και οικονομικού χαρακτήρα καθώς η Ελλάδα αφήνει πίσω της, μετά από 8 δύσκολα χρόνια, την οικονομική κρίση», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος παρέστη στα εγκαίνια του περιπτέρου των ΗΠΑ.

«Η ΔΕΘ αποτελεί ευκαιρία να διευρύνουμε τις σχέσεις των 2 χωρών», τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος.

Ομιλίες – αναγγελίες:

Στις 7 το απόγευμα θα μιλήσει στους παραγωγικούς φορείς, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει το αναπτυξιακό κυβερνητικό σχέδιο με ορίζοντα 4ετίας και θα δώσει έμφαση στο κοινωνικό πρόσημο της νέας στρατηγικής, εστιάζοντας μεταξύ άλλων στη διάθεση του υπερ-πλεονάσματος και στην αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στο «αναπτυξιακό στοίχημα» για τη χώρα και την ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας, η οποία για την κυβέρνηση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη στήριξη της μισθωτής εργασίας, για την οποία ήδη έχει προαναγγελθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αναφορά του κ.Τσίπρα για ενδεχόμενη σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ και για ελαφρύνσεις σε ασφαλιστικές εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών.

«Ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο για την Ελλάδα της νέας εποχής, μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια», αναμένεται να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην αποψινή ομιλία του στην τελετή εγκαινίων της 83ης ΔΕΘ, όπως έχει αναγγείλει ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους υπουργούς το πλεόνασμα του 2018 αναμένεται ότι θα ξεπεράσει το ποσό των 750.000.000 και θα κατανεμηθεί με δίκαιο τρόπο στα κοινωνικά στρώματα εκείνα που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

Ο κ. Τσίπρας έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αύξηση του κατώτατου μισθού, την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Χθες, μήνυμα στήριξης της Ουάσιγκτον στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετέφερε στον πρωθυπουργό ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, ο οποίος σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου υπογράμμισε πως η παρουσία αμερικανικών εταιριών παγκόσμιας εμβέλειας στη ΔΕΘ αποδεικνύει την εμπιστοσύνη τους στο οικονομικό μέλλον της Ελλάδας και την επιθυμία της χώρας του να είναι μέρος του. Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, σημείωσε πως σήμερα η σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ είναι ισχυρότερη παρά ποτέ και εξέφρασε την ελπίδα να δούμε σύντομα σημαντικές αμερικανικές επενδύσεις στη χώρα μας.

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας στη συμπρωτεύουσα

Τρεισήμισι χιλιάδες αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός για τη διασφάλιση της τάξης κατά τη διάρκεια των προγραμματισμένων κινητοποιήσεων, ενώ θα τους συνδράμουν και δεκάδες πράκτορες του FBI, λόγω της αμερικανικής αποστολής. Ήδη σε ισχύ έχουν τεθεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην πόλη, που θα διαρκέσουν μέχρι τις 6 τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Συγκεντρώσεις:

Στις 6 το απόγευμα, στο Άγαλμα του Βενιζέλου, θα αρχίσει η κινητοποίηση της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης.

Την ίδια ώρα έχει προγραμματιστεί το κάλεσμα του ΠΑΜΕ στην Πλατεία Αριστοτέλους.

Στις 5 θα ξεκινήσει, στην πλατεία Καμάρας, η προσέλευση ατόμων που πρόσκεινται στον αντιεξουσιαστικό χώρο, ενώ το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία θα πραγματοποιηθεί στις 7 έξω από το Βελλίδειο.

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν χθες το βράδυ αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί – εν ενεργεία και απόστρατοι – ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα που απηύθυναν ομοσπονδίες και ενώσεις των Σωμάτων Ασφαλείας, με αφορμή τα εγκαίνια της 83ης ΔΕΘ.