Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις στο “κόκκινο”. Αλωνίζουν οι ψαράδες στο Αιγαίο-το εξώδικο των Ελλήνων ψαράδων

Σε ρόλο κατασκόπων οι Τούρκοι ψαράδες – Σαρώνουν τα πάντα στο Αρχιπέλαγος.
Δραματικές είναι για μια ακόμη φορά οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς, τουρκικά αλιευτικά ψαρεύουν σε ελληνικά χωρικά ύδατα, σχεδόν απ’ άκρη σ’ άκρη στο Αιγαίο, κλέβοντας τους φυσικούς πόρους και απαγορεύοντας με απειλές στους Έλληνες αλιείς να ψαρέψουν στον τόπο τους.

Τα τουρκικά αλιευτικά όχι μόνο παραβιάζουν την οριογραμμή, αλλά εισέρχονται βαθιά μέσα στο Αιγαίο, προσεγγίζοντας ακόμα 100 μέτρα από τα ελληνικά νησιά.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο δύο τουρκικά αλιευτικά βρέθηκαν ανάμεσα σε Κω με Ψέριμο. Τελικά έφυγαν όταν είδαν το πλωτό του Λιμενικού. Είναι χαρακτηριστικό πως η παραβίαση έγινε όχι ξημερώματα, αλλά 12.30 το μεσημέρι, ενώ από τις αρχές Αυγούστου και μετά οι παραβιάσεις γίνονται κάθε μέρα, κάτι που δεν γινόταν σε τέτοιο βαθμό στο παρελθόν. Στα Δωδεκάνησα το πιο «δύσκολο» σημείο λένε οι αξιωματικοί πως είναι η θαλάσσια περιοχή βόρεια της Λέρου.

Και την Κυριακή όμως, ένα τρίτο τουρκικό ψαράδικο αγκυροβόλησε βόρεια της Καλόλιμνου και έριξε τα δίχτυα του μέχρι τα Ίμια. Λόγω της γενικευμένης τεταμένης κατάστασης που επικρατεί εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το πλωτό του Λιμενικού έμεινε σε απόσταση από το τουρκικό αλιευτικό, όταν όμως οι γείτονες ψαράδες το είδαν, έφυγαν.

Κανείς δεν αποκλείει ωστόσο να υπήρξαν και άλλες παραβιάσεις το ίδιο χρονικό διάστημα, οι οποίες να μην έγιναν αντιληπτές.

Τα τουρκικά πλοιάρια, σταδιακά, πλησιάζουν επικίνδυνα στις ακτές Ελληνικών νησιών, ενώ ισχυρό είναι το ενδεχόμενο να επανδρώνονται από άνδρες των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και να τελούν κατασκοπευτικές επιχειρήσεις.

Άλλωστε, είναι γνωστό πως ο τουρκικός στρατός και η ΜΙΤ εφοδιάζουν τα τουρκικά αλιευτικά με υπερσύγχρονα συστήματα (ραντάρ επιφανείας κ.α.) για να κατασκοπεύουν τον ελληνικό στόλο και περιοχές, διεξάγοντας επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών.

Εξώδικο Ελλήνων ψαράδων για τον ακήρυχτο πόλεμο στο Αιγαίο
Ο ακήρυχτος και άνισος πόλεμος που μαίνεται στο Αιγαίο ανάγκασε 36 Έλληνες ψαράδες να στείλουν εξώδικο προς τους αρμόδιους υπουργούς και αρχηγούς Σωμάτων και την Εισαγγελία Πειραιά.

«Τούρκοι αλιείς ανενόχλητοι λυμαίνονται τις ελληνικές θάλασσες, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι ουδέποτε ετέθη θέμα σύλληψής τους ακόμη κι όταν από τα πλωτά περιπολικά του Λιμενικού Σώματος καταλήφθηκαν εν τω πράττεσθαι να αλιεύουν εντός των χωρικών μας υδάτων, κατά παράβαση του άρθρου 401 του Ποινικού Κώδικα», καταγγέλλουν στη διαμαρτυρία τους, ενώ καλούν όλους τους αρμόδιους φορείς να παρέμβουν αποτελεσματικά και να επιλύσουν το συγκεκριμένο θέμα, καθώς, όπως αναφέρουν, «θεωρούμε πλέον, ως κάτοικοι της παραμεθορίου, ότι βρισκόμαστε ενώπιον ενός άνισου ακήρυχτου πολέμου με αντιπάλους τους Τούρκους αλιείς και τα τουρκικά περιπολικά σκάφη, τα οποία συνεπικουρούν στην παράνομη και λαθραία αλιεία».

Επιπλέον, ζητούν «να παρέμβει άμεσα ο αρμόδιος εισαγγελέας και να τύχει εφαρμογής το άρθρο 401 του Ποινικού Κώδικα», που προβλέπει συλλήψεις και πρόστιμα.

Διαβάστε, επίσης:«Δεν υπάρχει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει συμμαχία», είπε η Κ. Παπακώστα σε συνέντευξή της