Σαρώνει ο “Ξενοφών” σε κλοιό κακοκαιρίας όλη η χώρα – έπεσαν τα πρώτα χιόνια

Σε κλοιό κακοκαιρίας παραμένει η χώρα, με τους θυελλώδεις ανέμους, που φτάνουν κατά τόπους τα 10 μποφόρ, να συνεχίζουν να προκαλούν σοβαρά προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Τα πλοία στα περισσότερα λιμάνια της χώρας παραμένουν δεμένα. Ειδικότερα, σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο, ενώ δεν εκτελείται κανένα δρομολόγιο για τον Αργοσαρωνικό. Κλειστές είναι επίσης οι γραμμές: Ρίο -Αντίρριο, Γλύφα Φθιώτιδας – Αγιόκαμπος, Αγ. Μαρίνα – Νέα Στύρα, Αρκίτσα – Αιδηψός, Καβάλα – Πρίνος, Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη, Κέρκυρα – Λευκίμμη. Ανοιχτή είναι η γραμμή Κεραμωτή Λιμένας Θάσου.

Στο μεταξύ στο λιμάνι της Αίγινας με τη βοήθεια ρυμουλκού, οδηγήθηκε χθες ιστιοφόρο σκάφος με δύο αλλοδαπούς επιβαίνοντες που έμεινε ακυβέρνητο λόγω μηχανικής βλάβης και κοπής του ιστίου του, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αίγινας και Σαλαμίνας. Στο σημείο, όπου έπνεαν άνεμοι έντασης 7 μποφόρ, έσπευσαν ρυμουλκό, φορτηγό πλοίο και πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού.

Αττική: Πάνω από 350 κλήσεις στην Πυροσβεστική
Το τελευταίο 24ωρο η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε συνολικά 355 κλήσεις για κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων στην Αττική, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο λεκανοπέδιο.

Κλειστά σχολεία σε Ζάκυνθο – δήμο Σαρωνικού
Έκτακτη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της Ζακύνθου εξέδωσε η πολιτική προστασία της περιφέρειας. Συγκεκριμένα, οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, καθώς οι άνεμοι που θα πνέουν στο νησί θα είναι εξαιρετικά ισχυροί.
Οι σχολικές μονάδες στο νησί θα μείνουν κλειστές σήμερα Πέμπτη για την ασφάλεια των μαθητών και των γονέων.
Κλειστά θα παραμείνουν επίσης όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Σαρωνικού. Η απόφαση, η οποία αφορά και τους παιδικούς σταθμούς, ελήφθη με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών και κατόπιν επικοινωνίας με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Αττικής.

Έπεσαν τα πρώτα χιόνια
Τα πρώτα χιόνια έπεσαν στα ορεινά της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας, σε υψόμετρο άνω των 1.800 μέτρων. Ειδικότερα, στα λευκά «ντύθηκαν» οι κορυφές του Ολύμπου, ενώ οι πρώτες νιφάδες χιονιού έπεσαν και στο Νυμφαίο της Φλώρινας.
Χαρακτηριστικά, στο βουνό του Ολύμπου, σε υψόμετρο 2.650 μέτρων, έπεσε κατακόρυφα η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της νύχτας, στους -6 βαθμούς Κελσίου, ενώ το ύψος του χιονιού είναι τρία έως πέντε εκατοστά.
Ο διαχειριστής του καταφυγίου «Χρήστος Κάκαλος», Αλέξανδρος Στύλλας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9FΜ», υποστήριξε πάντως πως δεν είναι ασυνήθιστο να χιονίζει στο ψηλότερο βουνό της χώρας κατά τη διάρκεια του Σεπτέμβρη.
Λόγω της απότομης αλλαγής των καιρικών συνθηκών, οι επισκέπτες που θέλουν να μεταβούν στο βουνό του Ολύμπου, καλό είναι να επικοινωνούν με τα καταφύγια, τα οποία θα παραμείνουν ανοιχτά έως τον Οκτώβριο.

Διαβάστε, επίσης:Ο καιρός, σήμερα, 27 Σεπτεμβρίου