«Σαρώνει» τις ΗΠΑ ο τυφώνας Φλόρενς – 5 νεκροί και μεγάλες καταστροφές (Βίντεο)

Ο κυκλώνας Φλόρενς προκάλεσε τον θάνατο πέντε ανθρώπων στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία πλήττεται από σφοδρούς ανέμους και καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις, την ώρα που οι αρχές λαμβάνουν μέτρα για να βοηθήσουν δεκάδες κατοίκους παγιδευμένους από τις πλημμύρες που συνεχίζονται σήμερα.

Τουλάχιστον τέσσερις θάνατοι επιβεβαιώθηκαν χθες Παρασκευή από επίσημες πηγές ενώ τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο και για έναν πέμπτο νεκρό.

“Περιμένουμε ότι θα βρέχει για μέρες”, δήλωσε ο κυβερνήτης της Βορείου Καρολίνας Ρόι Κούπερ. “Η προτεραιότητά μας είναι τώρα να μην διατρέξουν οι άνθρωποι άμεσο κίνδυνο”, πρόσθεσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

“Η καταιγίδα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και, αν δεν σας έχει φθάσει, θα το κάνει”, προειδοποίησε ο Κούπερ.

Συνοδευόμενο από καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις και σφοδρούς ανέμους, το μάτι του κυκλώνα έφθασε χθες στην ξηρά κοντά στη Ράιτσβιλ Μπιτς (Βόρεια Καρολίνα) χθες Παρασκευή στις 07:15 (14:15 ώρα Ελλάδας) με ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα μέχρι 150 χλμ/ώρα, σύμφωνα με το εθνικό κέντρο για τους κυκλώνες (NHC). Η Νότια Καρολίνα επλήγη επίσης λίγο αργότερα.

Ο Φλόρενς εξασθένησε πάντως το απόγευμα και μετατράπηκε σε τροπική καταιγίδα, με ανέμους ταχύτητας 100 χλμ/ώρα, σύμφωνα με το δελτίο του NHC που μεταδόθηκε στις 23:00 (06:00 ώρα Ελλάδας).

Όμως το εύρος του (560 χιλιόμετρα) και το γεγονός ότι προχωράει πολύ αργά -7 χλμ/ώρα- σε εδάφη στα οποία πέφτουν μεγάλες ποσότητες βροχής ανησυχούν τις αρχές οι οποίες έχουν πολλαπλασιάσει τις προειδοποιήσεις για ξαφνικές πλημμύρες.

Στους νεκρούς περιλαμβάνονται μια μητέρα και το μωρό της που σκοτώθηκαν όταν δένδρο έπεσε στο σπίτι τους στο Γουίλμινγκτον της Βορείου Καρολίνας. Ο πατέρας του μωρού μεταφέρθηκε τραυματισμένος στο νοσοκομείο. Στην κομητεία Πέντερ της ίδιας Πολιτείας, μια γυναίκα έχασε τη ζωή της από καρδιακή προσβολή· το πλήρωμα του ασθενοφόρου που προσπαθούσε να φθάσει σ’ αυτήν εμποδίστηκε από συντρίμμια.

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην κομητεία Λινόιρ. Ένας 78χρονος σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία προσπαθώντας να συνδέσει μια γεννήτρια. Ένας άλλος άνδρας σκοτώθηκε όταν παρασύρθηκε από τους σφοδρούς ανέμους ενώ είχε πάει να ελέγξει αν είναι καλά τα κυνηγετικά σκυλιά του.

Στο Νιου Μπερν της Βορείου Καρολίνας, τα νερά πλημμύρισαν την πόλη των 30.000 κατοίκων που βρίσκεται στη συμβολή των ποταμών Νιούζ και Τρεντ. Περισσότεροι από 100 άνθρωποι εκεί χρειάσθηκαν τη βοήθεια σωστικών συνεργείων για να απομακρυνθούν από τα πλημμυρισμένα σπίτια τους.

Σχεδόν 800.000 άνθρωποι δεν είχαν ρεύμα χθες το βράδυ στη Βόρειο Καρολίνα, που έχει περίπου 10 εκατομμύρια κατοίκους.

Απαγόρευση της κυκλοφορίας επιβλήθηκε σε πολλές τοποθεσίες της ακτής του Ατλαντικού για να αποφευχθούν λεηλασίες.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα μεταβεί στις πληγείσες περιοχές “στην αρχή ή στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας”, ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο.

Η καταιγίδα αναμένεται να προχωρήσει στην ενδοχώρα πριν στραφεί αύριο Κυριακή προς βορρά, σύμφωνα με το NHC, με σημαντική απώλεια της έντασής της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Τρομακτικός ακόμα και από το διάστημα» ο γιγαντιαίος τυφώνας Φλόρενς (Εικόνες)

Πρώτες εικόνες του τυφώνα Φλόρενς να φτάνει στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ

Τρόμος στις Φιλιππίνες από τυφώνα-τέρας έναν από τους ισχυρότερους στην ιστορίας της