Στις 11, σήμερα, η ανακοίνωση του νέου τρόπου εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Τις μεταρρυθμίσεις για το λύκειο και το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση παρουσιάζει σήμερα ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου.

Οι αλλαγές θα αφορούν, στα παιδιά που φέτος θα φοιτήσουν στην Β΄ Λυκείου, καθώς το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί το 2020.
Ο βαθμός του Απολυτηρίου θα συνυπολογίζεται με ποσοστό 10% για την εισαγωγή σε Πανεπιστήμιο, ενώ το 90% θα καθορίζεται από τις Πανελλήνιες Εξετάσεις.

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει δεχτεί εισηγήσεις για τον αριθμό των υποψηφίων που θα μπορούσαν να εισάγονται ετησίως στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας, μόνο με τον βαθμό του Απολυτηρίου τους.

Τα τμήματα των ΑΕΙ έτσι θα χωρίζονται σε τμήματα Α και Β με τα πρώτα να είναι εκείνα που έχουν τις περισσότερες προτιμήσεις των υποψηφίων και τα δεύτερα τα τμήματα χαμηλής ζήτησης.

Η κατάργηση της μετάφρασης του διδαγμένου κειμένου, έρχεται μετά από αποδοχή σχετικής εισήγησης από το ΙΕΠ και, όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αποτροπή της αποστήθισης από το βιβλίο ήταν ο βασικός παράγοντας που συντέλεσε στην αλλαγή αυτή.

Παράλληλα, οι εξεταζόμενοι θα έχουν ένα νέο, «άγνωστο συντελεστή», ένα σύγχρονο, παράλληλο κείμενο, το οποίο θα κληθούν να συγκρίνουν με το διδαγμένο κείμενο, προκειμένου να απαντήσουν σε ερώτηση ερμηνευτικής φύσεως.

Η παρουσίαση πραγματοποιείται στις 11 το πρωί, στο κτίριο του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Διαβάστε, επίσης:Όλα τα παιδιά των πυρόπληκτων περιοχών θα πάνε στους παιδικούς σταθμούς