Χ. Καφαντάρη για το Σκοπιανό: «Η κυβέρνηση έπραξε το πατριωτικό της καθήκον»

Τη δυναμική που αναπτύσσει η χώρα μετά το τέλος των μνημονίων επισημαίνει με συνέντευξή της στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η βουλευτής Β’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Χαρά Καφαντάρη. Αποτιμώντας την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ σημειώνει «είναι γεγονός πως μετά από μια δύσκολη μνημονιακή οκταετία, η χώρα μας ανέκτησε την αξιοπιστία της, στέκεται στα πόδια της, ενώ αναβαθμίζεται πολιτικά σε διεθνές επίπεδο».

Όπως υπογραμμίζει, «στη νέα μεταμνημονιακή εποχή που διανύουμε, έχουμε πλέον περισσότερους βαθμούς ελευθερίας να εφαρμόσουμε την πολιτική μας, τηρώντας τους στόχους για τους οποίους έχουμε δεσμευτεί. Εστιάζουμε στους αδύναμους και τα μεσαία στρώματα, που σήκωσαν το κύριο βάρος της κρίσης. Εφαρμόζουμε μέτρα για ενίσχυση της δημόσιας Υγείας και Παιδείας».

Η κ. Καφαντάρη περιγράφει στο ΑΠΕ/ΜΠΕ το στοίχημα της κυβέρνησης για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, και μεταξύ των πρωτοβουλιών σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τη ρύθμιση των οφειλών της ΔΕΗ και το ΚΟΤ, αλλά και έργα υποδομής όπως η αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας και η ολοκλήρωση των αυτοκινητοδρόμων.

Παράλληλα η κ. Καφαντάρη με αφορμή το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί την Κυριακή στα Σκόπια τονίζει στο Πρακτορείο: «Η κυβέρνηση έπραξε το πατριωτικό της καθήκον να λύσει ζητήματα και Εθνικά, που χρόνια παρέμεναν χωρίς προοπτική επίλυσης, διότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν το αντίστοιχο πολιτικό θάρρος. Η συμφωνία των Πρεσπών και ο οδικός χάρτης που πρέπει να ακολουθηθεί (δημοψήφισμα, αλλαγή Συντάγματος της γείτονος κλπ) δημιουργεί προυποθέσεις συνεργασίας και συνανάπτυξης των Βαλκανίων. Όταν έρθει η συμφωνία στη Βουλή ο κάθε βουλευτής θα ψηφίσει με βάση τη συνείδησή του και το πατριωτικό του καθήκον. Είμαι αισιόδοξη ότι η συμφωνία θα υπερψηφισθεί».

Στη σκιά του θανάτου του Ζαχαρία (Ζακ) Κωστόπουλου αλλά και της επίθεσης στον Πέτρο Κωνσταντινέα υπογραμμίζει τέλος: «Δυστυχώς, ο εκφασισμός της κοινωνίας μας είναι μια διαδικασία που οξύνθηκε κατά τα μνημονιακά χρόνια. Η κρίση, η οποία δεν ήταν μόνο οικονομική, ήταν και ηθική και κοινωνική, ήταν και κρίση Αξιών. Περιθωριοποιημένα από την κρίση κοινωνικά στρώματα έγιναν δέκτες ακραίων αντιλήψεων και ο φασισμός “σήκωσε κεφάλι”».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της βουλευτού της Β’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, Χαράς Καφαντάρη στην Αγγελική Λάζου για το Αθηναϊκό /Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ.: Προηγήθηκε μια δύσκολη εβδομάδα σε επίπεδο κοινωνίας αρχικά με το περιστατικό της αυτοδικίας στο κέντρο της Αθήνας αλλά και με την επίθεση που δέχτηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κωνσταντινέας στην Καλαμάτα. Πόσο ανησυχητικά ειναι αυτά τα φαινόμενα;

Απ.: Τα πρόσφατα γεγονότα, που αναφέρατε είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά για την κοινωνική συνοχή, χτυπά ένα καμπανάκι για τη Δημοκρατία και το λαό μας. Δυστυχώς, ο εκφασισμός της κοινωνίας μας είναι μια διαδικασία που οξύνθηκε κατά τα μνημονιακά χρόνια. Η κρίση, η οποία δεν ήταν μόνο οικονομική, ήταν και ηθική και κοινωνική, ήταν και κρίση Αξιών. Περιθωριοποιημένα από την κρίση κοινωνικά στρώματα έγιναν δέκτες ακραίων αντιλήψεων και ο φασισμός «σήκωσε κεφάλι». Βέβαια, η ακροδεξιά και η άνοδος των φασιστικών δυνάμεων δεν είναι μόνον ελληνικό φαινόμενο, κερδίζει έδαφος και σε πανευρωπαικό επίπεδο. Ο ευρωσκεπτικισμός στην αρχή, οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας σε όλη την Ευρώπη, η ένταση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος απομάκρυναν την Ευρώπη από τις θεμελιώδεις αρχές της,της Δημοκρατία, της Αλληλεγγύης και του Κοινωνικού κράτους.

Ερ.: Εκτιμάτε ότι το σύνολο του πολιτικού προσωπικού οφείλει να συμβάλλει στο να πέσουν οι τόνοι και οι εντάσεις στην κοινωνία;

Απ.: Αυτό που απαιτείται σήμερα στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη είναι η συστράτευση των δημοκρατικών δυνάμεων, της Αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, των Πρασίνων για την απαλλαγή από τις σκληρά νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας, τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης με πρωταγωνιστή τον ανθρωπο και τις ανάγκες του. Εχουμε χρέος να δημιουργήσουμε ένα νέο Οραμα για τους λαούς. Σε επίπεδο Ευρώπης η σοσιαλδημοκρατία απεγκλωβίζεται σταδιακά από τη Δεξιά, ενώ στην Πορτογαλία έχουμε Κυβέρνηση σοσιαλιστών με στήριξη της αριστεράς, ένα παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες χώρες. Στην Ελλάδα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η παραδοσιακή Δεξιά (ΝΔ) τείνει όλο και πιο δεξιά, ενώ την πολιτική της γραμμή την καθορίζουν στελέχη προερχόμενα από την άκρα Δεξιά (ΛΑΟΣ), με ό,τι αυτό σημαίνει για την πολιτική και κοινωνική ζωή. Παράλληλα έχουμε τη σοσιαλδημοκρατία (Κίνημα Αλλαγής) αμήχανη και αδύναμη να αποτραβηχτεί από τη Δεξιά, με την οποία συγκυβέρνησε βάζοντας τη χώρα στον καταστροφικό δρόμο των Μνημονίων. Στις σημερινές συνθήκες απαιτείται η δημιουργία ενός Πατριωτικού, Δημοκρατικού Μετώπου στον υφέρποντα εκφασισμό της κοινωνίας.

Ερ.: Οι τοποθετήσεις δημοσιογράφων της δημόσιας τηλεόρασης που παραλληλίζουν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον Μουσολίνι αλλά και η σύλληψη με την αυτόφωρη διαδικασία δημοσιογράφων μετά από μήνυση υπουργού της κυβέρνησης, σας βρίσκουν σύμφωνη; Και τι μήνυμα περνάνε τα κόμματα όταν επιλέγουν το εμπάργκο σε τηλεοπτικούς σταθμούς;

Απ.: Ο ρόλος του Τύπου είναι σημαντικός σε μια δημοκρατικά ευνομούμενη Κοινωνία. Η υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου, είναι συστατικό στοιχείο της Δημοκρατίας. Ο δημοσιογράφος πρώτα από όλα, οφείλει να υπηρετεί την αλήθεια. Δυστυχώς σύνηθες φαινόμενο πλέον είναι οι κατασκευασμένες ειδήσεις (fake news).Μερίδα δημοσιογράφων ίσως υπηρετούν αυτή τη διαδικασία. Η Δημοκρατία μας κινδυνεύει από αυτές τις λογικές. Οσον αφορά το θέμα των συλλήψεων δημοσιογράφων απαιτείται αλλαγή νομοθετικού πλαισίου και η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για αυτό.Σχετικά με το εμπαργκο σε τηλεοπτικούς σταθμούς πιστεύω ότι πρέπει να πέσουν οι τόνοι, να υπάρξει κώδικας δεοντολογίας δημοσιογράφων από την ΕΣΗΕΑ και ο δημοκρατικός κόσμος να απαιτήσει την αλήθεια στην δημοσιογραφική ενημέρωση. Ενώ για το εμπάργκο της ΝΔ στην ΕΡΤ έγινε βασει προδιαγεγραμμένου σχεδίου και υποτίμησης της δημόσιας τηλεόρασης, την ώρα που κορυφαίο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εισηγήθηκε η δημόσια τηλεόραση να μη μεταδίδει κάν ειδήσεις.

Ερ.: Κυρία Καφαντάρη με δεδομένη την αισιοδοξια που έχει εκφραστεί από την κυβέρνηση για την κατάργηση του νόμου περί της περικοπής των συντάξεων βλέπουμε να καθυστερούν οι εταίροι μας να απαντήσουν. Ωστόσο μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι;

Απ.: Οι λόγοι που ψηφίσθηκε η περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις (δεν αφορά όλες τις συντάξεις), ήταν συγκεκριμένοι και κάτω από ειδικές συνθήκες. Ηταν το ΔΝΤ που το απαιτούσε για να κλείσει η αξιολόγηση, εκτιμώντας ότι οι στόχοι στα πρωτογενή πλεονάσματα (3,5%) δεν θα πιαστούν από την Ελληνική Οικονομία. Όμως όπως πάντα μέχρι σήμερα, το ΔΝΤ έπεσε για άλλη μια φορά έξω. Το πρώτο οκτάμηνο 2018 είχαμε υπερτριπλασιασμό του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος, υπάρχει δηλαδή δημοσιονομικός χώρος για μη περικοπή των συντάξεων από 1/1/2019 και καταβολή κοινωνικού μερίσματος περί τα 900 εκατ. στους συμπολίτες μας που χτυπήθηκαν από την κρίση. Η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να πείσει σχετικά τους δανειστές με στοιχεία, διότι το μέτρο της περικοπής δεν είναι διαρθρωτικό. Αλλωστε ο ΕΦΚΑ παρουσιάζει πλεόνασμα, που κατά τον αρμόδιο υπουργό θα κλείσει το 2018 περί το 1,4 δισ. Ειμαι αισιόδοξη ότι το μέτρο δεν θα εφαρμοσθεί.

Ερ.: Υπάρχει στο τραπέζι των συζητήσεων με τους εταίρους και η κατάργηση του νόμου που αφορά στη μείωση του αφορολόγητου;

Απ.: Σε πρόσφατη τοποθέτησή του στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «έχουμε το δημοσιονομικό χώρο να μην κόψουμε τις συντάξεις και το αφορολόγητο», διότι οι συνθήκες είναι διαφορετικές από το 2017.

Ερ.: Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγάλο στοίχημα για την επόμενη μέρα και ποιες ειναι οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση για την καθημερινότητα των πολιτών;

Απ.: Στη νέα μεταμνημονιακή εποχή που διανύουμε έχουμε πλέον περισσότερους βαθμούς ελευθερίας να εφαρμόσουμε την πολιτική μας, τηρώντας τους στόχους για τους οποίους έχουμε δεσμευτεί. Εστιάζουμε στους αδύναμους και τα μεσαία στρώματα, που σήκωσαν το κύριο βάρος της κρίσης. Εφαρμόζουμε μέτρα για ενίσχυση της δημόσιας Υγείας και Παιδείας, για περαιτέρω μείωση της ανεργίας (ήδη έπεσε στο 19,1% από 27% το 2014). Εχουν ήδη γίνει τα πρώτα βήματα στον τομέα της εργασίας, με την αποκατάσταση των ΣΣΕ, της επέκτασης των κλαδικών Συμβάσεων, της σταδιακής αύξησης του κατώτερου μισθού, της πάταξης της αδήλωτης εργασίας Στην καθημερινότητα του πολίτη είναι και η μείωση του ΕΝΦΙΑ, που εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, η ρύθμιση των οφειλών της ΔΕΗ και το ΚΟΤ, η αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας και η ολοκλήρωση των αυτοκινητοδρόμων.

Ερ.: Μετράμε αντίστροφα για το δημοψήφισμα στη γείτονα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, κυβερνητικά στελέχη επιμένουν πως μόλις θα έρθει η Συμφωνία στο ελληνικό Κοινοβούλιο θα υπάρξει ευρεία πλειοψηφία. Εάν σε αυτή την πλειοψηφία δεν συμπεριλαμβάνεται ο κυβερνητικός εταίρος, πώς θα καταφέρετε να εξαντλήσετε την τετραετία;

Απ.: Η κυβέρνηση έπραξε το πατριωτικό της καθήκον να λύσει ζητήματα και Εθνικά, που χρόνια παρέμεναν χωρίς προοπτική επίλυσης, διότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν το αντίστοιχο πολιτικό θάρρος. Η συμφωνία των Πρεσπών και ο οδικός χάρτης που πρέπει να ακολουθηθεί (δημοψήφισμα, αλλαγή Συντάγματος της γείτονος κλπ) δημιουργεί προϋποθέσεις συνεργασίας και συνανάπτυξης των Βαλκανίων. Όταν έρθει η συμφωνία στη Βουλή ο κάθε βουλευτής θα ψηφίσει με βάση τη συνείδησή του και το πατριωτικό του καθήκον. Είμαι αισιόδοξη ότι η συμφωνία θα υπερψηφισθεί, άλλωστε υπάρχουν εκφρασμένες φωνές μέσα στο Κοινοβούλιο, εκτός ΣΥΡΙΖΑ, που τοποθετούνται θετικά. Οσον αφορά τους ΑΝΕΛ οι θέσεις τους είναι γνωστές, αλλά η προγραμματική συμφωνία αυτής της κυβέρνησης περιλαμβάνει την έξοδο από τα Μνημόνια και την πάταξη της διαφθοράς και διαπλοκής.

Ερ.: Σε κάθε περίπτωση η χρονιά που ακολουθεί είναι εκλογική και θα ήθελα να σας ρωτήσω σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης ποιες συμμαχίες συζητάτε; Και υπάρχουν αυτή τη στιγμή πρόσωπα που δεν είναι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και που θα μπορούσατε να στηρίξετε;

Απ.: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι βασικός θεσμός στο δημοκρατικό πολίτευμα. Σε τοπικό επίπεδο απαιτούνται συνεργασίες και συναινέσεις. Ο νέος νόμος του Κλεισθένη Ι εισάγει την Απλή Αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εισάγει δηλαδή τη Δημοκρατία και την ισοτιμία της ψήφου. Επειδή τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα εκτιμώ ότι θα υπάρξουν συνεργασίες πέραν των κομματικών ταυτοτήτων, με βάση πρόγραμμα και πρόσωπα έντιμα και καταξιωμένα στις τοπικές κοινωνίες.

Ερ.: Πώς αποτιμάτε το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ;

Απ.: Είναι γεγονός πως μετά από μια δύσκολη μνημονιακή οκταετία, η χώρα μας ανέκτησε την αξιοπιστία της, στέκεται στα πόδια της, ενώ αναβαθμίζεται πολιτικά σε διεθνές επίπεδο. Στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα αναγνωρίσθηκαν οι θυσίες του Ελληνικού λαού μετά την οκταετή μνημονιακή περιπέτεια. Ο τομέας της προσέλκυσης επενδύσεων αποτελεί πρώτο στόχο και ως εκ τούτου οι επαφές του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ με επενδυτές είχαν ιδιαίτερη σημασία. Η χώρα μας πλέον έχει αναβαθμισθεί γεωπολιτικά, μετατρέπεται σε ενεργειακό, εμπορικό, ψηφιακό κόμβο και το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι έντονο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χ. Καφαντάρη στις Παρεμβάσεις: Οι μεγάλοι ηγέτες εκτιμούν την χρονική στιγμή και κάνουν τις ανάλογες κινήσεις

«Σφάχτηκαν» Καφαντάρη, Βούλτεψη, Παπαθεοδώρου και Κατσίκης για την κατάργηση της Αριστείας

Χαμός σε εκπομπή – Καφαντάρη: Οι μετανάστες θα βοηθούσαν να λυθεί το δημογραφικό (Βίντεο)