ISIS: 2.600 γυναίκες & παιδιά βρέθηκαν εκτελεσμένα σε ομαδικούς τάφους, στη Ράκα

Χιλιάδες είναι τα θύματα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) που βρέθηκαν σε ομαδικούς τάφους στη Ράκα της Συρίας.

Οι Αρχές των SDF επέστρεψαν στους συγγενείς τους νεκρούς που αναγνωρίστηκαν, για να ταφούν με τον σωστό τρόπο, ενώ όσα πτώματα δεν αναγνώρισε κανείς τάφησαν εκ νέου σε συγκεκριμένες τοποθεσίες.

Το Ισλαμικό Κράτος είχε μετατρέψει σε ομαδικούς τάφους το γήπεδο «Αλ Ρασέιντ» της Ράκα, τον Ζωολογικό Κήπο, το Παλιό Τζαμί και τέσσερα αραβικά σπίτια στη συνοικία των Βεδουΐνων.

Ο ομαδικός τάφος βρέθηκε μέσα σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, κοντά στο νοσοκομείο όπου είχαν οχυρωθεί οι τζιχαντιστές λίγο πριν χάσουν οριστικά τη μάχη στη Ράκα.
«Προφανώς επρόκειτο για τον μόνο χώρο που ήταν διαθέσιμος για τις ταφές, που γίνονταν βιαστικά. Οι τζιχαντιστές ήταν οχυρωμένοι μέσα στο νοσοκομείο. Απέμεναν μερικοί πολίτες», ανέφερε ο αξιωματούχος και διευκρίνισε πως ορισμένα πτώματα τζιχαντιστών φέρουν τα πολεμικά τους ψευδώνυμα ενώ οι σοροί των αμάχων απλά το μικρό όνομα των θυμάτων.

Τα πτώματα μέχρι σήμερα έχουν φτάσει τα 2.600 και το πιο φρικιαστικό είναι ότι πάμπολλα είναι γυναίκες και παιδιά.

Μόνο στο παλιό τζαμί βρέθηκαν 94 πτώματα. Από αυτά τα 68 αναγνωρίστηκαν.

Στις αρχές του Ιουνίου 2013 άνοιξε και το Ισλαμικό Κράτος γραφεία στη Ράκα και άρχισε να στρατολογεί.

Το Ισλαμικό Κράτος δυνάμωσε γρήγορα και έξι μήνες μετά, στις 13 Ιανουαρίου 2014, έθεσε τη Ράκα υπό τον πλήρη έλεγχό του.

Την ανακήρυξε «πρωτεύουσά» του στη Συρία και εξαπέλυσε διωγμούς αντιφρονούντων, φιλοκυβερνητικών και αλλόθρησκων.

Διέπραξε ομαδικές εκτελέσεις ανθρώπων που ανήκαν στη θρησκεία των αλαουιτών, ως υπόπτους υποστηρικτές του Μπασάρ Αλ Άσαντ που είναι αλαουίτης στο θρήσκευμα, κατέστρεψε τα σιιτικά τζαμιά της πόλης και τις χριστιανικές εκκλησίες.

Οι πάμπολλοι χριστιανοί της πόλης, που αποτελούσαν το 10% του πληθυσμού της, την εγκατέλειψαν τρομοκρατημένοι.

Μεταξύ 5 και 7 Μαρτίου 2016 ξέσπασε εξέγερση στην πόλη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, την οποία η εξτρεμιστική οργάνωση κατέστειλε.

Στις 26 Οκτωβρίου 2016 αναγγέλθηκε η εκστρατεία των κουρδικών δυνάμεων να απελευθερώσουν τη Ράκα με την υποστήριξη του Διεθνούς Συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ.

Η πόλη απελευθερώθηκε μετά από σκληρή πολιορκία στις 17 Οκτωβρίου 2017.

Διαβάστε, επίσης:Η Unicef καταγγέλλει νέο γάμο ανήλικου κοριτσιού με άνδρα τριπλάσιας ηλικίας