«SOS» για Μόρια από Γιατρούς Χωρίς Σύνορα – «Το χειρότερο μέρος σε νησί της Ελλάδας» (Βίντεο)

Αυξάνονται οι απόπειρες αυτοκτονίας και οι αυτοτραυματισμοί ανήλικων προσφύγων στον καταυλισμό της Μόριας – Έκκληση από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα για την επείγουσα μεταφορά όλων των ευάλωτων ατόμων, ειδικά των παιδιών, σε ασφαλή στέγη στην ηπειρωτική χώρα ή/και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Το χειρότερο μέρος σε νησί της Ελλάδας λέει σε ανταπόκριση του το Al Jazeera.

Σε κατάσταση πρωτοφανούς έκτακτης ανάγκης βρίσκεται ο καταυλισμός στη Μόρια της Λέσβου όσον αφορά στη σωματική και ψυχική υγεία χιλιάδων ανδρών, γυναικών και παιδιών, που συνωστίζονται σε άθλιες συνθήκες, όπως μεταδίδει το Πρώτο Θέμα.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απευθύνουν έκκληση για την επείγουσα μεταφορά όλων των ευάλωτων ατόμων, ειδικά των παιδιών, σε ασφαλή στέγη στην ηπειρωτική χώρα ή/και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, η πολιτική της υπερσυγκέντρωσης λαθρομεταναστών και προσφύγων στα ελληνικά νησιά έχει οδηγήσει στον επ’ αόριστον εγκλωβισμό περισσότερων από 9.000 ανθρώπων (το 1/3 είναι παιδιά) στον καταυλισμό της Μόριας, που έχει μέγιστη χωρητικότητα 3.000 ατόμων.

Κάθε εβδομάδα, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα βλέπουν περιστατικά εφήβων που έχουν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας ή έχουν αυτοτραυματιστεί. Προσφέρουν, επίσης, βοήθεια σε σοβαρά περιστατικά βίας και αυτοτραυματισμούς. Η έλλειψη πρόσβασης σε επείγουσα ιατρική φροντίδα δείχνει τα σημαντικά κενά που υπάρχουν στην προστασία των παιδιών και άλλων ευάλωτων ομάδων.

Από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο, στο πλαίσιο δραστηριότητας ψυχικής υγείας για παιδιά (6-18 ετών), οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα διαπίστωσαν ότι σχεδόν το 1/4 των παιδιών (18 από τα 74) είχαν αυτοτραυματιστεί ή είχαν κάνει απόπειρα ή είχαν σκέψεις αυτοκτονίας. Άλλοι ανήλικοι ασθενείς παρουσιάζουν επιλεκτική βωβότητα, κρίσεις πανικού, άγχος, εκρήξεις επιθετικότητας και συνεχείς εφιάλτες.

«Αυτά τα παιδιά προέρχονται από χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο, που έχουν υποστεί ακραία επίπεδα βίας και ψυχικού τραύματος. Αντί να λάβουν φροντίδα και προστασία στην Ευρώπη, βιώνουν διαρκή φόβο, στρες και επεισόδια νέας βίας, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας» λέει ο Ντέκλαν Μπάρι, παιδίατρος και ιατρικός συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα.

«Επιπλέον, το περιβάλλον χαρακτηρίζεται από έλλειψη ασφάλειας και υγιεινής, με αποτέλεσμα να βλέπουμε πολλά περιστατικά υποτροπιάζουσας διάρροιας και δερματικών λοιμώξεων σε παιδιά όλων των ηλικιών. Με τέτοια υπερσυγκέντρωση και απουσία υγιεινής, ο κίνδυνος επιδημιών είναι πολύ μεγάλος».

Μόνο τις δύο πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου, έφτασαν στη Λέσβο περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι, οι οποίοι, δεν έχουν στέγη, δεν έχουν αρκετό φαγητό και η πρόσβασή τους σε ιατρική φροντίδα είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν περιθάλψει πολλά παιδιά για τα οποία το τοπικό νοσοκομείο έκρινε ότι χρειάζονται φροντίδα στην Αθήνα. Ωστόσο, εξαιτίας της έλλειψης στέγης στην ηπειρωτική χώρα, τα παιδιά αυτά είναι αναγκασμένα να ζουν σε ένα περιβάλλον όπου τα ιατρικά προβλήματα και η ψυχική υγεία τους επιδεινώνονται.

«Εδώ και τρία χρόνια είμαστε μάρτυρες των άθλιων συνθηκών κάτω από τις οποίες ζουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στη Μόρια. Απευθύνουμε ακόμη μια φορά έκκληση στις ελληνικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εφαρμόσουν βιώσιμες λύσεις για να σταματήσει αυτή η τραγική κατάσταση. Είναι καιρός πια να δοθεί τέλος στις απάνθρωπες συνέπειες της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Είναι ώρα για άμεση μετεγκάτασταση των πλέον ευάλωτων προσφύγων σε ασφαλείς συνθήκες σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη» τονίζει ο Απόστολος Βεΐζης, διευθυντής προγραμμάτων του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Al Jazeera: Μόρια… Το χειρότερο μέρος σε νησί της Ελλάδας

Έτσι γράφει το βίντεο του Al Jazeera που παρουσιάζει ένα ρεπορτάζ καταπέλτη για τη Μόρια που δυσφημεί με το χειρότερο τρόπο τη Λέσβο.

«Το χειρότερο μέρος σε νησί της Ελλάδας» αναφέρει ο τίτλος.

Την είδηση μεταδίδει και η τοπική ειδησεογραφική ιστοσελίδα της Λέσβου, lesvosnews.gr, το οποίο αφιερώνει τον τίτλο στην Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και ιδιαίτερα στο Δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό, που όπως γράφει χαρακτηριστικά “καμαρώνει για το νησί της αλληλεγγύης όπως του αρέσει να το αποκαλεί σε κάθε του σχεδόν δημόσια εμφάνιση”.

Δείτε το βίντεο – σοκ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στα πρόθυρα κοινωνικής έκρηξης η Λέσβος – «Πνίγεται» στους μετανάστες…

Αγανάκτηση από τους κατοίκους της Μόριας: Οι μετανάστες δεν σέβονται τη φιλοξενία μας

Λέσβος: ΜΚΟ, Εθελοντές, Frontex και Λιμενικό για την υποδοχή λέμβου με λαθρομετανάστες! (Βίντεο)