Η φρεγάτα «Σαλαμίς» σπεύδει να βοηθήσει την «Νικηφόρος Φωκάς» απέναντι από το Barbaros

Η αναβάθμιση της παρουσίας σε πολεμικά πλοία εκτιμούμε ότι γίνεται περισσότερο για να ενισχυθεί το ηθικό των πληρωμάτων και να μην θεωρούν εαυτούς «σφαγμένους από χέρι» αν συμβεί κάτι.

56

Αναβαθμίζει εσπευσμένα τη ναυτική δύναμη γύρω και κάτω από τον τουρκικό στολίσκο του Barbaros, η Ελλάδα, με το ΓΕΕΘΑ να αποφασίζει την αντικατάσταση της παλιάς και περιορισμένων δυνατοτήτων, φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς» (F466) κλάσης “S” με τη νεότερη και σαφώς ισχυρότερης, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα αμυντικά όπλα της και τα ηλεκτρονικά της, φρεγάτα «Σαλαμίς» (F451) κλάσης ΜΕΚΟ 200ΗΝ.

Η αντικατάσταση έγινε επιβεβεβλημένη καθώς η «Νικηφόρος Φωκάς», δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί στα σοβαρά ότι αποτελεί αποτρεπτικό όπλο απέναντι στις δύο τουρκικές φρεγάτες κλάσης “G” και τις δύο τουρκικές πυραυλακάτους, αλλά και απέναντι στην έντονη παρουσία τουρκικών Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας.

Για να δώσουμε μια ιδέα για την έκταση της αναβάθμισης της ελληνικής εμπλοκής να πούμε ότι η «Σαλαμίς» έχει πολλαπλάσια δυνατότητα αντιμετώπισης επιθέσεων πυραυλικού κορεσμού, καθώς διαθέτει αντίστοιχα πολλαπλάσια αντιπυραυλικά συστήματα: Συγκεκριμένα διαθέτει δύο, αντί ενός που διαθέτει η «Νικηφόρος Φωκάς», αντιπυραυλικά συστήματα εγγύς άμυνας CIWS Phalanx, αλλά το κυριότερο όλων, διαθέτει αντιαεροπορικά.αντιπυραυλικά βλήματα ακτίνας 50 χλμ. (RIM-162 ESSM), έναντι των μόλις 16 χλμ. που μπορούν να αναχαιτίσουν έναν στόχο τα παλιά αντιαεροπορικά βλήματα RIM-7M της «Νικηφόρος Φωκάς».

H διαφορά είναι τεράστια, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό και δεν σταματά εκεί: Το οργανικό ελικόπτερο της Σαλαμίς, το S-70B-6 Aegean Hawk, έχει πραγματικές και ουσιαστικές δυνατότητες εντοπισμού υποβρυχίων (ειδικά των τουρκικών, ακόμα και της κλάσης 209/1400, από το παλιό ΑΒ-212ΑSW της Νικηφόρος Φωκάς) αλλά επιχειρεί με αντιπλοϊκούς πυραύλους AGM-119Mk2, κρίσιμο στοιχείο σε μια αναμέτρηση.

Η «Νικηφόρος Φωκάς» δεν θα αποχωρήσει από την περιοχή, αλλά θα παραμείνει ως συνοδό πλοίο του «Σαλαμίς» (F455) που θα αναλάβει πλέον την διοίκηση του ελληνικού στολίσκου στην περιοχή και τον συντονισμό με τα δύο ελληνικά υποβρύχια που πλέον είτε στην «στενή περίμετρο» του τουρκικού στολίσμου, είτε στην ευρύτερη σε ακτίνα 40-50 μιλίων.

Από την ελληνική δύναμη λείπει-πλην της αεροπορικής παρουσίας που δυστυχώς απουσιάζει παντελώς λόγω του φιάσκου με το ενδιάμεσο αεροσκάφος του προγράμματος αναβάθμισης P-3B -μια πυραυλάκατος κλάσης «Ρουσσέν» που θα ενίσχυε κάθετα την αντιπυραυλική προστασία και θα μπορούσε να κάνει την διαφορά.

Να σημειώσουμε σε ότι αφορά αναβάθμισης των Ρ-3Β, πρώτη φορά πάει «κατ’ευχήν» το κύριο πρόγραμμα και η «ενδιάμεση λύση» που ήθελε 6 μήνες για να έρθει σε πτητική κατάσταση ένα Ρ-3Β, μετά από 3,5 χρόνια, αγνοείται!

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, η Αθήνα είναι αποφασισμένη να μην ενοχλήσει περαιτέρω το Barbaros και να μην προκαλέσει περαιτέρω όξυνση από την «ανέξοδη δήλωση», την ίδια που κάνουν εδώ και 43 χρόνια και τα ελληνικά μαχητικά στα τουρκικά που παραβιάζουν τον ΕΕΧ στο Αιγαίο.

Απλά θα το παρακολουθεί να κάνει έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, θα εκπέμπει ένα σήμα και μέχρι εκεί.

Aκόμα και ζώνη αποκλεισμού να εφαρμόσει η Άγκυρα (που όπως αποκαλύψαμε χθες αλλάζει τους κανόνες εμπλοκής) δεν πρόκειται να παραβιαστεί αυτή. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει απλά να παρακολουθεί και αυτή την εντολή μεταβίβασε στην στρατιωτική ηγεσία.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Α/ΓΕΕΘΑ, ναυάρχου Ε.Αποστολάκη για το θέμα: «Σε ό,τι αφορά στη δική μου τη θέση η προσπάθειά μου είναι να κρατήσουμε μια ισορροπία. Να μη δημιουργούνται εντάσεις, προστατεύοντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αλλά χωρίς να δημιουργούμε επιπλέον θέματα στην περιοχή. Ελπίζω ότι θα επικρατήσει ψυχραιμία, και όλα αυτά θα γίνουν όπως πρέπει και όπως έχουν σχεδιαστεί».

Φρεγάτα «Σαλαμίς» (F451) κλάσης ΜΕΚΟ 200ΗΝ:
Η Φ/Γ ΣΑΛΑΜΙΣ (F-455) είναι φρεγάτα τύπου ΜΕΚΟ 200 ΗΝ, Γερμανικής σχεδίασης και κατασκευάστηκε στα ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Παρελήφθη από το Πολεμικό Ναυτικό τον Ιανουάριο του 1999 και είναι του ιδίου τύπου με τις Φ/Γ ΥΔΡΑ, Φ/Γ ΣΠΕΤΣΑΙ και Φ/Γ ΨΑΡΑ.
Η Φ/Γ ΣΑΛΑΜΙΣ είναι το δεύτερο πλοίο του ΠΝ που φέρει το όνομα αυτό.

Διαβάστε, επίσης:Έριξε το διαδίκτυο η ανάρτηση του Αρχηγού ΓΕΣ – Δείτε την