Άνοιξε η ηλεκτρονική αίτηση συνταξιούχων στον ΕΦΚΑ για τα αναδρομικά

Η online εφαρμογή είναι διαθέσιμη στον διαδικτυακό ιστότοπο του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr), στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες για συνταξιούχους.

Ο ΕΦΚΑ παραδέχεται τις αξιώσεις των συνταξιούχων για τη διακοπή των μειώσεων των νόμων 4051 και 4093 σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και για να αποφύγει τον όγκο των χιλιάδων αιτήσεων που ήδη υποβάλλονται μαζικά, τους δίνει τη δυνατότητα να τις κάνουν και ηλεκτρονικά.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του φορέα, η εν λόγω αίτηση θα απευθύνεται προς τις περιφερειακές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ή τους τομείς επικουρικής ασφάλισης του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), από όπου λαμβάνει ο συνταξιούχος την κύρια/επικουρική σύνταξη και αποσκοπεί πρωτίστως στη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων και στην αποφυγή σώρευσης αιτήσεων στις αρμόδιες υπηρεσίες πληρωμών συντάξεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κυρίαρχος προσανατολισμός του φορέα παραμένει η συνεχής και διαρκής βελτίωση των υπηρεσιών και των παροχών του προς τους πολίτες και η απλούστευση των διαδικασιών.

Παράλληλα, είπε ότι το ΣτΕ αποφάνθηκε στην πιλοτική δίκη ότι η απόφαση δε θα ισχύσει για όλους τους αιτούντες. Όπως διευκρίνισε, θα ισχύσει μόνο για όσες αγωγές είχαν ασκηθεί έως τότε. «Για όσες ασκηθούν από κει και πέρα, θα είναι χωρίς αναδρομική ισχύ. Ο ν. 4387/16 συμπεριέλαβε στις διατάξεις του όλες τις συστάσεις του ΣτΕ. Να μην υπάρχουν οριζόντιες περικοπές. Δεν είναι ίδια η βάση των αγωγών. Πρέπει να κρίνουν επί της νέας βάσης υπολογισμού των συντάξεων που είναι ανταποδοτικές και αναλογικές» σημείωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης.

Διαβάστε, επίσης:Κόκκινα δάνεια: Κούρεμα έως 50% σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια υπόσχονται οι τράπεζες