Ανακαλύφθηκε τεράστια «Μεγαλόπολη» των Μάγιας θαμμένη στις ζούγκλες της Γουατεμάλας (Εικόνες)

Σε μια εντυπωσιακή ανακάλυψη προχώρησαν οι αρχαιολόγοι στη βόρειο Γουατεμάλα, οι οποίοι με την βοήθεια εναέριων μέσων εντόπισαν δεκάδες χιλιάδες δομές των Μάγιας, συμπεριλαμβανομένων πυραμίδων, πολυτελών κτηρίων, ναών, οχυρώσεων, οδούς, οικίες και αγροκτήματα, που για αιώνες ήταν χαμένα μέσα στην πυκνή βλάστηση της ζούγκλας της Γουατεμάλας. Αυτή η απίστευτη ανακάλυψη δείχνει ότι οι Μάγιας είχαν ένα τεράστιο, διασυνδεδεμένο δίκτυο πόλεων, οι οποίες, σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις, μπορεί να φιλοξενούσαν από 7 έως 11 εκατομμύρια ανθρώπους πριν από 1200 χρόνια.

Οι αρχαιολόγοι «σαρώνουν» την ζούγκλα

Τον Φεβρουάριο που μας πέρασε, το National Geographic αποκάλυψε ότι οι προηγουμένως άγνωστες αρχαίες κατασκευές εντοπίστηκαν με την τεχνολογία LiDAR (Light Detection and Ranging), η οποία «σαρώνοντας» την ζούγκλα μπορεί να δει μέσα και να εντοπίσει τα μνημεία. Η τεχνική της εναέριας σάρωσης, φέρνει επανάσταση στον τομέα της αρχαιολογίας, καθώς αποκαλύπτει γρήγορα τις ενδιαφέρων τοποθεσίες, οι οποίες θα ήταν σχεδόν αδύνατο να ανακαλυφθούν μέσω έρευνας του εδάφους και αυτό λόγω της πυκνής βλάστησης και των σκληρών συνθηκών στις ζούγκλες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής.

Τώρα η ολοκληρωμένη μελέτη του Πανεπιστημίου Tulane της Νέας Ορλεάνης δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science και επιβεβαιώνει την έκταση του πολιτισμού των Μάγιας στην περιοχή.

Ο Marcello Canuto, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών για πολιτισμούς της Μέσης Αμερικής του Tulane, αναφέρει ότι εντοπίστηκαν 61.480 αρχαίες δομές. Αυτά βρίσκονται σε μια έκταση 362 τετραγωνικών χιλιομέτρων γεωργικού ή άλλου τροποποιημένο εδάφους, άλλα 952 τετραγωνικά χιλιόμετρα βιώσιμης γεωργικής γης και 106 τετραγωνικά χιλιόμετρα οδών και δρόμων εντός και μεταξύ των αστικών κέντρων.

Τώρα που έχουν επιβεβαιωθεί οι τοποθεσίες των δεκάδων χιλιάδων μνημείων, οι αρχαιολόγοι είναι έτοιμοι για να αρχίσουν τις ανασκαφές και τις εξερευνήσεις.

Μια τεράστια «Μεγαλόπολη» αποκαλύπτεται

Το έργο απεικόνισε μια έκταση 2.100 τετραγωνικών χιλιομέτρων γύρω από τον δημοφιλή τουριστικό αρχαιολογικό χώρο του Tikal στην περιφέρεια Petén της Γουατεμάλας. Τα αποτελέσματα της εναέριας έρευνας, έδωσαν μια σειρά από τρισδιάστατες εικόνες του τοπίου που βρίσκονται θαμμένα στη ζούγκλα, αποκαλύπτωντας ένα τεράστιο δίκτυο πόλεων, το οποίο θεωρείται ως «μεγαλούπολη».

Οι εικόνες δείχνουν πάνω από 60.000 προηγουμένως άγνωστες κατασκευές, συμπεριλαμβανομένων σύνθετων γεωργικών συστημάτων με κανάλια, αναχώματα και δεξαμενές για άρδευση και γεωργικά εδάφη για την παραγωγή τροφίμων προς μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες. Ανακαλύφθηκε επίσης ένα τεράστιο δίκτυο δρόμων που συνέδεε τις πόλεις μεταξύ τους.

Οι εκτιμήσεις για τον πληθυσμό στην περιοχή έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω

Η ανακάλυψη αυτή οδηγεί πλέον τους αρχαιολόγους σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων για το μέγεθος και την έκταση του πολιτισμού των Μάγιας.

“Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η Κεντρική Αμερική υποστήριξε έναν προηγμένο πολιτισμό, ο οποίος ήταν στο αποκορύφωμά του πριν από 1200 περίπου χρόνια, περισσότερο συγκρίσιμος με εκλεπτυσμένους πολιτισμούςόπως της αρχαίας Ελλάδας ή της Κίνα, παρά με τις διάσπαρτες και αραιοκατοικημένες πόλεις στην γύρω περιοχή”, αναφέρει το National Geographic.

Οι πιο “γενναιόδωρες” εκτιμήσεις για τον πληθυσμό ήταν γύρω στα 5 εκατομμύρια, αλλά τώρα, σύμφωνα με τα πρόσφατα ευρήματα, δείχνει ότι 7 με 11 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν στις πόλεις της ζούγκλας στο αποκορύφωμα του πολιτισμού των Μάγιας, την ύστερη κλασσική εποχή (περίπου 250 – 900 μ.Χ.)

Απεικόνιση του πως ήταν περίπου μια πόλη των Μάγιας 

Και αυτό είναι μόνο η αρχή

Η έρευνα βρίσκεται ακόμα στο πρώτο στάδιο ενός προγράμματος που καθοδηγείται από το Ίδρυμα PACUNAM, ένα μη κερδοσκοπικό κέντρο ερευνών της Γουατεμάλας που προωθεί την επιστημονική έρευνα, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Μόνο το 16% της συνολικής έκτασης που έχει εντοπιστεί έχει καταγραφεί και χαρτογραφηθεί. Στα επόμενα τρία χρόνια, πάνω από 14.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στις ζούγκλες της Γουατεμάλας θα σαρωθούν με την τεχνολογία LiDAR, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για το πόσα χιλιάδες μνημεία θα ανακαλυφθούν ακόμη, κάτι που έχει προκαλέσει τον ενθουσιασμό στους αρχαιολόγους και στους φίλους της αρχαιολογίας.

Ηλίας Σιατούνης

Πηγή: Ancient Οrigins

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μυστικό υπόγειο τούνελ βρέθηκε κάτω από την Πυραμίδα της Σελήνης στο Μεξικό (Εικόνες και βίντεο)

Αιγύπτιοι και Ίνκας: Εντυπωσιακές ενδείξεις για «σύνδεση» των δυο αρχαίων πολιτισμών (Vid)

«Εξωγήινος» θρόνος ίσως βρίσκεται στη μυστηριώδη τρύπα στην Πυραμίδα του Χέοπα