Ζ. Ζάεφ: «Δεν υπάρχει καλύτερη συμφωνία από αυτή των Πρεσπών»

«Ιστορική στιγμή» και «πηγή σταθερότητας για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη» χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

«Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει καλύτερη συμφωνία για τις δύο πλευρές από αυτήν», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Έχουμε μία μοναδική ευκαιρία να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα σταθερότητας στην περιοχή και την Ευρώπη, μια ευκαιρία να σημειώσουμε μια ιστορική επιτυχία που θα αποτελέσει σοβαρή επένδυση για το μέλλον».

«Πιστεύουμε πως τα προβλήματα επιλύονται με την εφαρμογή νέων πολιτικών και όχι με τη χάραξη νέων συνόρων», δήλωσε ο κ. Ζάεφ και επεσήμανε ότι το κλειδί της συμφωνίας δεν βρίσκεται στις παραχωρήσεις, αλλά «στις λύσεις που ανοίγουν προοπτικές για το μέλλον».

«Είναι καιρός να μετατρέψουμε τη Βαλκανική Χερσόνησο από Bure Baruta (πυριτιδαποθήκη), σε πηγή σταθερότητας. Σε μια περιοχή που παράγει ειρήνη, συνεργασία, συνδεσιμότητα», πρόσθεσε.

Επίσης, ο κ. Ζάεφ τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν ήταν εύκολες, καθώς αμφότερες πλευρές υπερασπιζόταν τα εθνικά τους συμφέροντα.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός της γείτονος ανέφερε ότι περιμένει από τα μέλη του κοινοβουλίου της χώρας του να λάβουν μια απόφαση που θα σέβεται την απόφαση των πολιτών που ψήφισαν στο δημοψήφισμα και που ζητούν την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, διευκρινίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση, θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ζάεφ: Στήριξη στη Βουλή ή πρόωρες εκλογές – Αντιπολίτευση: Να ετοιμάζεται για συνταξιοδότηση

Ζάεφ: Η «Μακεδονία» δε χρειάζεται εκλογές-η οικονομία είναι σε εξαιρετική κατάσταση

Πρακτορείο ΜΙΑ: Δεν παρενέβη ο Τσίπρας για να αλλάξει ο Ζάεφ τη δήλωση «δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία»