ΗΠΑ: Δυο νεκροί και μεγάλες καταστροφές από τον κυκλώνα Μάικλ (Συγκλονιστικά βίντεο)

Ο κυκλώνας Μάικλ, η σφοδρότερη καταιγίδα που πλήττει τη Φλόριδα τα τελευταία 80 και πλέον χρόνια και η τρίτη ισχυρότερη που έχει φθάσει στην ενδοχώρα των ΗΠΑ, σφυροκόπησε την Τετάρτη τις ακτές της Πολιτείας αυτής στον Κόλπο με ανέμους που ξερίζωσαν σκεπές σπιτιών, σηκώνοντας τεράστια κύματα και προκαλώντας καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις.

Ο Μάικλ, η ταχύτατη ενίσχυση του οποίου καθώς κινείτο προς βορρά στον Κόλπο του Μεξικού κατέλαβε πολλούς εξαπίνης, έφθασε στη γη κοντά στην πόλη Μέξικο Μπιτς, περίπου 32 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Πάναμα Σίτι, στην περιοχή Πάνχαντλ της Φλόριδας, με ανέμους ταχύτητας 249 χιλιομέτρων ανά ώρα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όταν έφθασε στις ακτές, ήταν κυκλώνας Κατηγορίας 4 στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμσον, με ανέμους μόλις 3,2 χιλιομέτρων την ώρα χαμηλότερους από έναν κυκλώνα Κατηγορίας 5.

Όπως προέβλεπαν οι μετεωρολόγοι, η ένταση του φαινομένου αποκλιμακώθηκε καθώς κινείτο πάνω από τη γη, προς τη Τζώρτζια, αφού έπεσε η νύχτα. Οκτώ ώρες αφότου έφθασε στις ακτές ο Μάικλ υποβαθμίστηκε σε κυκλώνα Κατηγορίας 1, με ανέμους ταχύτητας 150 χ.α.ώ..

Το γραφείο του σερίφη της Κομητείας Γκάντσντεν ανακοίνωσε ότι ένας άνδρας σκοτώθηκε όταν δέντρο διαπέρασε το σπίτι του στο Γκρίνσμπορο. Αυτός ήταν ο πρώτος θάνατος που οφειλόταν στο ακραίο καιρικό φαινόμενο.

Αργότερα έγινε γνωστό ότι ένα κοριτσάκι έχασε την ζωή του, όταν καταπλακώθηκε από ένα δένδρο που ξεριζώθηκε από τους σφοδρούς ανέμους, σύμφωνα με την τηλεόραση του Alpha.

Αναφέρθηκαν εκτεταμένες πλημμύρες, ζημιές σε κτίρια, ξερίζωμα δέντρων και πτώση γραμμών του δικτύου ηλεκτροδότησης στις περιοχές από όπου πέρασε ο κυκλώνας.

Πλάνα που μετέδωσαν νωρίτερα τηλεοπτικά δίκτυα εικόνιζαν τα νερά μιας πλημμύρας να έχουν φθάσει ως τις οροφές σπιτιών στην πόλη Μέξικο Μπιτς. Η τύχη 280 κατοίκων της που σύμφωνα με τις αρχές αψήφησαν τις εντολές τους να απομακρυνθούν από την πόλη είναι ακόμη άγνωστη.

Λίγο νοτιότερα, τα νερά των πλημμυρών έφθαναν ακόμη και τα 2,3 μέτρα κοντά στην Απαλατσικόλα, μια πόλη 2.300 κατοίκων. Έχουν πέσει τόσες γραμμές του δικτύου ηλεκτροδότησης που είναι αδύνατο να διανύσει κανείς όλη την πόλη, σύμφωνα με μαρτυρίες.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων (FEMA) ανακοίνωσε την Τρίτη ότι 500.000 κάτοικοι της Φλόριδας διατάχθηκαν ή τους απευθύνθηκε έκκληση να κατευθυνθούν προς περιοχές με υψηλότερο υψόμετρο πριν χτυπήσει η καταιγίδα. Ωστόσο ένα στέλεχος του Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού ανέφερε την Τετάρτη ότι ως και 320.000 κάτοικοι της ακτής της Φλόριδας στον Κόλπο αψήφησαν τις εντολές και τις οδηγίες των αρχών.

Με τη βαρομετρική πίεση στα 919 μιλιμπάρ, ο Μάικλ είναι η ισχυρότερη καταιγίδα στην ιστορία της περιοχής Πάνχαντλ της Φλόριδας. Αυτός είναι εξάλλου ο τρίτος σφοδρότερος κυκλώνας στα χρονικά που έχει πλήξει τις ηπειρωτικές ΗΠΑ, μετά τον κυκλώνα Καμίλ (1969) στην Πολιτεία του Μισισιπή και εκείνον του 1935 στα νησιά Κις της Φλόριδας.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όλη τη Φλόριδα, για να διευκολυνθεί η διάθεση ομοσπονδιακών πόρων.

Νωρίτερα περίπου 192.000 σπίτια και επιχειρήσεις δεν είχαν ρεύμα μόνο στη Φλόριδα, ενώ διακοπές της ηλεκτροδότησης σημειώθηκαν επίσης στην Τζόρτζια και στην Αλαμπάμα. Περίπου 3.500 άνδρες της Εθνοφρουράς της Φλόριδας αναπτύχθηκαν για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση του πληθυσμού και στις προσπάθειες αρωγής και αποκατάστασης, μαζί με περίπου 1.000 ειδικούς σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Πολιτείας, τον Ρικ Σκοτ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έτσι φαίνεται ο τυφώνας Μάικλ από το διάστημα

Συναγερμός στη Φλόριντα, καθώς πλησιάζει απειλητικά ο τυφώνας «Μάικλ»

Ο «τυφώνας του αιώνα» πλήττει την Φλόριδα – Εντολή εκκένωσης σε 2,1 εκατ. ανθρώπους