Η διεθνής βουτιά του χρηματιστηρίου προκαλεί αναστάτωση στην Αθήνα

Η εικόνα «μίνι κραχ» στα διεθνή χρηματιστήρια προκαλεί «ρίγη» ανησυχίας στις αγορές και… ακουμπά και την Αθήνα, η οποία παρακολουθεί με… κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις.

Η εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου, όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, είναι η εικόνα μιας αγοράς που δεν μπορεί να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους επενδυτές, η επιστροφή των οποίων είναι και το μεγάλο ζητούμενο εδώ και μήνες, ακόμη και πριν από την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, με τον τραπεζικό κλάδο να παραμένει ένα μεγάλο «βαρίδι» και με τη Moody’s να υπογραμμίζει ότι οι τέσσερις συστημικές παραμένουν υπό πίεση λόγω του μεγάλου όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Όπως σημειώνει και η Beta Χρηματιστηριακή, η αποφυγή ρίσκου αναμένεται να κρατήσει τα εγχώρια περιουσιακά στοιχεία υπό πίεση, καθώς και οι ανησυχίες γύρω από την τοπική οικονομία παραμένουν. Αν και η παρέμβαση του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα να λειτούργησε «πυροσβεστικά» και κατευναστικά σχετικά με την ευρωστία και την υγεία των ελληνικών τραπεζών, φάνηκε ότι δεν ήταν αρκετή για να οδηγήσει στην ανατροπή στην αγορά και να καταγραφεί στην τελική γραμμή θετικό πρόσημο.

H ΕΚΤ χθες μείωσε το όριο παροχής έκτακτης ρευστότητας μέσω του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες κατά 200 εκατ. ευρώ, στα 5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Τράπεζα της Ελλάδας. ΕΛΛ Η μείωση του ανώτατου ορίου αντανακλά, όπως αναφέρει το Reuters, τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπ’ όψιν των ροών που προέρχονται από καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα και από την πρόσβαση των τραπεζών στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ανέφερε η ΤτΕ. Το όριο αυτό ισχύει έως και τις 7 Νοεμβρίου.

Η «βουτιά» στη Wall Street, όπου ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με πτώση 3,29% την Τετάρτη, ο Dow Jones με πτώση 3,15% και ο Nasdaq με 4,08%, συμπαρέσυρε και τις άλλες αγορές. Αναταράξεις υπήρξαν και στα ασιατικά χρηματιστήρια.

Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei υποχώρησε σχεδόν κατά 4% ενώ το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ έχανε 3,25% με την αγορά της Σανγκάης να καταγράφει απώλειες της τάξης του 2,5% και να υποχωρεί σε χαμηλά τετραετίας.

Παρόμοια εικόνα και στην Αυστραλία με τον δείκτη S&P/ASX200 να χάνει 2% και να βρίσκεται κάτω από τις 6.000 μονάδες για πρώτη φορά μετά τις αρχές Ιουνίου.
Η αγωνία έχει χτυπήσει κόκκινο και στην Αθήνα, η οποία μετά το πτωτικό σερί των τελευταίων ημερών, ζητεί «ανάσες» και ομαλότητα.
Ο Γενικός Δείκτης την Τετάρτη έκλεισε στις 625,83 μονάδες, καταγράφοντας οριακή πτώση 0,05% αν και το πρωί αντέδρασε έως και 2,87% στις 642 μονάδες.

Πηγές: enikonomia.gr -naftemporiki-kathimerini

Δείτε, επίσης:Η κίνηση στους αττικούς δρόμους, σήμερα, 11 Οκτωβρίου