Κλάους Ρέγκλινγκ: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί μεταρρυθμίσεις»!

«Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτόν τον προϋπολογισμό. Για να αλλάξουν τις πολιτικές τους, πρέπει πρώτα να συζητήσουν με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Δεν είναι ακόμη 100% ελεύθεροι».

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι, για να προχωρήσει η Ελλάδα σε αλλαγές στις πολιτικές που έχουν συμφωνηθεί, πρέπει πρώτα να έχει διαβουλεύσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ο ίδιος, μιλώντας στην ολλανδική εφημερίδα De Telegraaf και ερωτηθείς εάν φοβάται αντιστροφή των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση, απάντησε «όχι», συμπληρώνοντας πως «έχουν υποσχεθεί αυτές τις μεταρρυθμίσεις». Πάντως, όπως πρόσθεσε, ο ελληνικός προϋπολογισμός φέτος είναι ελαφρώς καλύτερος από ό,τι αναμενόταν.

Και πρόσθεσε: «Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτόν τον προϋπολογισμό. Για να αλλάξουν τις πολιτικές τους, πρέπει πρώτα να συζητήσουν με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Δεν είναι ακόμη 100% ελεύθεροι».

Ο κ. Ρέγκλινγκ, ερωτηθείς αν οι συζητήσεις με θεσμούς απαιτούνται «επειδή η Ολλανδία θέλει πίσω τα χρήματά της», απάντησε «όχι, ο ESM θέλει τα χρήματά του πίσω».

«Όσο αποπληρωνόμαστε, δεν υπάρχει κόστος για τον Ολλανδό φορολογούμενο, δεν έχει ξοδευτεί ούτε ένα σεντ από τα χρήματα των Ολλανδών φορολογούμενων για τα ελληνικά πακέτα στήριξης», συμπλήρωσε.

Σχετικά με την Ευρωζώνη συνολικά, ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε πεπεισμένος ότι τα επόμενα 10 με 20 χρόνια, όλες οι χώρες της Ε.Ε. θα έχουν υιοθετήσει ως νόμισμα το ευρώ. Παραδέχθηκε, πάντως, ότι η διεύρυνση της Ευρωζώνης θα ενίσχυε σε κάποιο βαθμό τις υφιστάμενες διαφορές μεταξύ των χωρών και στάθηκε στην ανάγκη θέσπισης μέσων που θα έχουν στόχο την αντιμετώπιση των ανισοτήτων.

Ο ίδιος υπογράμμισε, βέβαια, ότι «δεν αποτελεί πρόβλημα η ένταξη στην Ευρωζώνη χωρών με χαμηλότερο μέσο εισόδημα. Αυτό γίνεται πρόβλημα -και το είδαμε στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες- όταν τα εισοδήματα αυξάνονται ταχύτερα από ό,τι η παραγωγικότητα. Επειδή αυτό καθορίζει την ανταγωνιστικότητα».

Όσο για τον ρόλο του ESM, σημείωσε ότι οι περισσότερες χώρες επιθυμούν διεύρυνση του ρόλου του, χωρίς όμως να μετατραπεί σε «νομισματικό ίδρυμα».

Διαβάστε, επίσης:Ανώτατη κυβερνητική πηγή: «Εξαιρετικά αναβαθμισμένη η συνολική εικόνα της Ελλάδας»