Κραχ στο Χρηματιστήριο με τις τραπεζικές μετοχές να πέφτουν στα «τάρταρα»

Ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα δέχτηκε σήμερα ο τραπεζικός κλάδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, βυθίζοντας την αγορά στα επίπεδα που είχε να δει από τον Μάρτιο του 2017 (ενδοσυνεδριακά) και στην αβεβαιότητα για την πορεία της οικονομίας, αφού ακόμη και κάποιες δειλές κινήσεις αγοραστών “πνίγηκαν” στη βιαιότητα των πωλητών.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,10% στις 666,84 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 653,14 μονάδων (-4,11%) και 684,28 μον. (+0,46%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 101,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 75,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,7 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 2,04%, στις 1.759,43 μονάδες, ενώ στο -2,04% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.076,38 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 8,78% στις 506,26 μονάδες.

Το ολιγόλεπτο κλείδωμα της Πειραιώς στο limit down, η συνεχής ενεργοποίηση των ΑΜΕΜ (Αυτόματων Μηχανισμών Ελέγχου Μεταβλητότητας) στις περισσότερες μετοχές του FTSE 25, αλλά και το σπάσιμο πολλών ακόμη margins, ήταν η εικόνα μίας ακόμη ημέρας που ο τραπεζικός κλάδος δέχτηκε ένα νέο κύμα sell off. Ένα κύμα που μετά την Goldman Sachs οδήγησε και την Morgan Stanley σήμερα να το χαρακτηρίσουν “υπερβολικό”, συστήνοντας ψυχραιμία στην αξιολόγηση των κινδύνων που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Μάλιστα, η Morgan Stanley, αν και τονίζει ότι η ορατότητα είναι περισσότερο περιορισμένη και ο κίνδυνος μετάδοσης των αναταράξεων αυξήθηκε μετά την άρση των capital controls, εντούτοις επισημαίνει τις ελκυστικότατες αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, με βάση τους δείκτες PBV οι ελληνικές τράπεζες είναι φθηνότερες από ό,τι τον Νοέμβριο του 2017, όταν υιοθετήθηκε το IFRS9 και τα stress tests της ΕΒΑ ήταν στον ορίζοντα.

Οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας δεν είναι οι μόνοι που τονίζουν την υπερβολή των πωλητών, αφού και η Goldman Sachs προ ημερών είχε διατηρήσει τη σύσταση buy στον κλάδο, ενώ σήμερα, εντόπισε τα οφέλη που μπορεί να έχει ο κλάδος από την ισχυρή μακροοικονομική δυναμική που βασίζεται κυρίως στην εξωτερική ζήτηση και στον τουρισμό, αλλά και την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων και τη βελτίωση δημοσιονομικών μεγεθών. Επίσης, παρά την ισχνή “υγιή” ζήτηση, οι τράπεζες αναμένουν ο αυξανόμενος εταιρικός δανεισμός να αντισταθμίσει πλήρως τη συνεχιζόμενη απομόχλευση στο κομμάτι της λιανικής (καταναλωτικά, στεγαστικά) οδηγώντας σε θετική ανάπτυξη ακόμα και από το 2019.

Εκτός των παραπάνω βέβαια, δεν λείπουν και οι εκτιμήσεις από την αγορά που κάνουν λόγο για την “τελευταία επίθεση” των short, προκειμένου να κλείσουν οι θέσεις καθώς έχουμε μπει στην τελική ευθεία του τελευταίου τριμήνου του έτους. Μετά τη λήξη των παραγώγων την προηγούμενη εβδομάδα, σήμερα είδαμε τη συναλλακτική δραστηριότητα να ανεβαίνει κατακόρυφα, με πάνω από 75 εκατ. τεμάχια να αλλάζουν χέρια.

Την ίδια άποψη υιοθετούν και στελέχη από τον τραπεζικό χώρο που επικοινώνησε το Capital.gr, τα οποία διαβεβαίωσαν ότι “οι τράπεζες δεν έχουν πρόβλημα” και ότι οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές οφείλονται στο ότι “κυριαρχούν στην αγορά κερδοσκόποι και “σορτάκηδες”… Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρεται αρμοδίως, οι ελληνικές τράπεζες “είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και μέχρι τα μέσα του 2020 που θα πρέπει να ελεγχθεί ο βαθμός υλοποίησης των στόχων με τους οποίους έχουν δεσμευθεί δεν υπάρχει θέμα κεφαλαίων…”.

Στο ταμπλό όμως η εικόνα ήταν πολύ διαφορετική, με την Πειραιώς τελικά να κλείνει με πτώση 20,73% και τη Eurobank στο -14,69%. Πτώση 6,67% για τη ΔΕΗ, η οποία έχει να αντιμετωπίσει τα δικά της προβλήματα με την αξιοπιστία του ισολογισμού της, ενώ η Εθνική έκλεισε στο -5,49% και η Jumbo στο -4,50%.

Πτώση 3,28% σημείωσε η Alpha Bank, τα Ελληνικά Πετρέλαια έκλεισαν στο -2,76%, ενώ άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, Βιοχαλκο, ΑΔΜΗΕ, Aegean και ΟΠΑΠ. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Φουρλής, Λάμδα, Motor Oil και ΟΛΠ.

Στον αντίποδα, το +3,87% της ΓΕΚ Τέρνα, το +2,40% του Τιτάνα, αλλά και το 1,66% του Μυτιληναίου στάθηκαν στηρίγματα για μία αγορά που παράπαιε, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν και οι Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, Grivalia και ΕΕΕ. Χωρίς μεταβολή ο Σαράντης.

Πηγή: capital.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σε ελεύθερη πτώση το Χρηματιστήριο-Άγριο ξεπούλημα στις τραπεζικές μετοχές

Εύσημα Γκουτέρες σε Τσίπρα για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης

Αλέξης Τσίπρας: «θα πάω έως το τέλος. Θα βρω σύμμαχο αν φύγει ο Καμμένος»