Λιάκος:«Οι ελληνικές τράπεζες έχουν την τεχνογνωσία και τα μέσα να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις»

Τα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών και η συνεχώς βελτιούμενη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δε συνάδουν με την χρηματιστηριακή εικόνα.

Η Ελλάδα είναι μια αναπτυγμένη χώρα που εξέρχεται από μακροχρόνια κρίση και όχι μια αναδυόμενη οικονομία. Επομένως θέλουμε μια ισορροπημένη σχέση ανάμεσα στην εγχώρια επενδυτική δραστηριότητα και την παρουσία ξένων επενδυτών. Αυτή είναι και η αναγκαία προϋπόθεση μιας αυτοδύναμης εθνικής αναπτυξιακής πολιτικής σε ένα παγκόσμιο μεν, αλλά ακόμα εθνικά διαφοροποιημένο κι όχι ενιαίο οικονομικό περιβάλλον.

Εκεί αποσκοπούν συνεπώς και το αναπτυξιακό σχέδιο που καταρτίσαμε, ο αναπτυξιακός νόμος και τα επενδυτικά κίνητρα, τα προγράμματα ενίσχυσης ρευστότητας και χρηματοδότησης για μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και βεβαίως η στήριξη του τραπεζικού μας συστήματος. Όλα αυτά είναι απολύτως αναγκαία για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των εργαζομένων, των καταθετών, των επιστημόνων, των επιχειρηματιών, όλων των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου στις δυνατότητες της χώρας μας, ώστε όλοι μαζί να πάρουμε τη υπόθεση της ανάπτυξης στα χέρια μας, αυτή τη φορά στη σωστή βάση. Να ξανακερδίσουμε την προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον. Αυτή είναι, αν θέλετε, και η ιστορική αποστολή που αναλάβαμε να εκπληρώσουμε και για αυτήν θα κριθούμε από τον κόσμο.

Στη συνέντευξή του στο Πρακτορείο ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ μιλά και για το θέμα των συντάξεων και λέει με έμφαση, «συνεχίζουμε την προσπάθεια αλλά δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε ένα αντικοινωνικό μέτρο που βασίζεται σε λάθος εκτιμήσεις και δεν διαθέτει καμία πραγματική μεταρρυθμιστική σκοπιμότητα».

Ο Δ. Λιάκος που ήταν μαζί με τον πρωθυπουργό και άλλους υπουργούς στο πρόσφατο ταξίδι στη Νέα Υόρκη, μεταφέρει το κλίμα από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής υπογραμμίζοντας ότι «το 2017 ήταν χρονιά ρεκόρ αύξησης των άμεσων ξένων επενδύσεων και η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί». Εξηγεί δε, τους λόγους για τους οποίους «αυτή η στροφή των επενδυτών προς την Ελλάδα (…) δεν είναι τυχαίο γεγονός».

Μιλά όμως και για τις αμιγώς εγχώριες επενδύσεις και τα εργαλεία που διαθέτουν πλέον οι επενδυτές, στέλνοντας το μήνυμα, «να ξανακερδίσουμε την προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον. Αυτή είναι, αν θέλετε, και η ιστορική αποστολή που αναλάβαμε να εκπληρώσουμε και για αυτήν θα κριθούμε από τον κόσμο».

Όπως, τέλος, αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δ. Λιάκος, «όλα τα μέλη της κυβέρνησης συμφωνούν στη βάση μιας οικονομικής πολιτικής προσανατολισμένης στην ανάπτυξη με δίκαια χαρακτηριστικά, ισχυρό κοινωνικό πρόσημο, έτοιμης να προωθεί τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, πάντα όμως χωρίς να ακυρώνεται η δημοσιονομική ισορροπία».

Διαβάστε, επίσης:Χρεωστικές κάρτες: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι των ανέπαφων συναλλαγών