ΟΑΕΔ:”σχεδιάζουμε προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας”

Νέες θέσεις εργασίας από τον ΟΑΕΔ με μισθούς έως 1.600 ευρώ

«Για όλες τις ηλικιακές ομάδες και για διάφορες κατηγορίες ανέργων, έχουμε προγράμματα τα οποία «τρέχουν» και μπορούν να αξιοποιηθούν από τις επιχειρήσεις, αλλά και από τους ανέργους, εφόσον κληθούν να υποβάλουν οι ίδιοι αιτήσεις» δήλωσε η διοικήτρια του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) Μαρία Καραμεσίνη, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ1.

«Έχουμε καλύψει όλες τις κατηγορίες ανέργων. Επίσης, θεωρώ ότι είναι σημαντικό ότι και στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας αντιμετωπίζουμε το σκληρό πυρήνα της ανεργίας, ενώ, ταυτόχρονα, «τρέχουν» τα προγράμματα για τους νέους και θα «τρέξουν» και άλλα προγράμματα για τους νέους, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου και του υφυπουργού Εργασίας Νάσου Ηλιόπουλου. Έχουμε ένα πολύ μεγάλο φάσμα προγραμμάτων που καλύπτει όλες τις κατηγορίες ανέργων» ανέφερε η κ. Καραμεσίνη, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν προγράμματα για τους άνω των 50 ετών που είναι μόνιμα προγράμματα και τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν για την πρόσληψη των ανέργων αυτών σε νέες θέσεις εργασίας.

Μεταξύ άλλων, η διοικήτρια του ΟΑΕΔ υποστήριξε ότι μπαίνουμε με μία τροχιά ανάπτυξης λίγο πιο καθυστερημένα και «αυτό δικαιολογείται από το γεγονός ότι η αποκλιμάκωση της ανεργίας δεν έχει φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα». «Ο πρωθυπουργός έχει θέσει στόχο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τη μείωση της ανεργίας στο τέλος της επόμενης πενταετίας στο 10%» σημείωσε η κ. Καραμεσίνη, σχολιάζοντας ότι είναι ένα άθλος, «καθώς ξεκινήσαμε από πολύ πιο υψηλά ποσοστά ανεργίας, στο 28% περίπου».

«Παρά το γεγονός ότι, τα τελευταία χρόνια, είχαμε μία μικρή ανάκαμψη, αλλά τα προηγούμενα είχαμε μία στασιμότητα ή μικρή ύφεση στην οικονομία, καταγράφηκε αποκλιμάκωση της ανεργίας κατά 7,5 ποσοστιαίες μονάδες» τόνισε η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, υπογραμμίζοντας ότι αυτό είναι ήδη μία κατάκτηση και σε αυτό έχουν συμβάλει και τα προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Νέες θέσεις εργασίας από τον ΟΑΕΔ με μισθούς έως 1.600 ευρώ

Η πρώτη μεγάλη ομάδα ωφελουμένων είναι 10.000 νέοι επιστήμονες που θα εργαστούν σε δυναμικούς παραγωγικούς κλάδους, όπως αυτοί έχουν αναδειχθεί στην αναπτυξιακή στρατηγική. «Το πρόγραμμα επιδοτεί με, έως και 800 ευρώ, το 50% του συνολικού εργατικού κόστους για θέσεις πλήρους εργασίας. Το πρόγραμμα αυτό στοχεύει σε απολαβές για τους εργαζόμενους πολύ μεγαλύτερες από αυτές του σημερινού κατώτατου μισθού, καθώς με την επιδότηση που διασφαλίζουμε μία επιχείρηση θα είναι σε θέση να καταβάλει μισθό της τάξης των 1.600 ευρώ σε έναν νέο εργαζόμενο. Το πρόγραμμα είναι προϋπολογισμού 112 εκατομμυρίων ευρώ και η επιδότηση θα διαρκεί 12 μήνες.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η δεύτερη μεγάλη ομάδα ωφελουμένων είναι 5.500 νέοι επιστήμονες που θα εργαστούν για τη θεσμική αναβάθμιση δημόσιων υπηρεσιών. «Η εργασία τους θα είναι 12μηνη και θα έχει άμεσα πολλαπλασιαστικό θετικό κοινωνικό αποτύπωμα.
Η τρίτη μεγάλη ομάδα ωφελουμένων είναι 16.000 νέοι που θα λάβουν μέρος στη νέα γενιά ολοκληρωμένων παρεμβάσεων για κατάρτιση, πιστοποίηση, πρακτική άσκηση και επιδότηση νέων θέσεων εργασίας.
Στοχευμένη Κατάρτιση και πιστοποίηση ανέργων θεωρητικών σπουδών σε κλάδους αιχμής (22-29)

Ωφελούμενοι: 3.000
Προγραμματισμός: τέλη 2018
Η δράση έχει ως ομάδα στόχου ανέργους αποφοίτους σχολών θεωρητικής κατεύθυνσης έως 29 ετών.
Δημιουργεί νέες επαγγελματικές διεξόδους σε άνεργους πτυχιούχους θεωρητικών αντικειμένων.

Ενδεικτικές ειδικότητες:
διαχείριση κοινωνικών δικτύων
marketing πολιτιστικών οργανισμών
διοίκηση πολιτιστικών οργανισμών
συμβουλευτική τρίτης ηλικίας
αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών

Πρόγραμμα επιδότησης νέων θέσεων εργασίας «υψηλού γνωσιακού περιεχομένου» σε κλάδους έξυπνης εξειδίκευσης (RIS3) και παραγωγικής δραστηριότητας της χώρας

Ωφελούμενοι: 10.000
Προϋπολογισμός: 112.000.000€
Προγραμματισμός: Οκτώβριος 2018
Σκοπός του προγράμματος θα είναι η επιδότηση θέσεων πλήρους απασχόλησης, σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς έξυπνης εξειδίκευσης (RIS3) αλλά και παραγωγικής δραστηριότητας της χώρας σύμφωνα με τον αναπτυξιακό στρατηγικό σχεδιασμό.
Η κατεύθυνση των άνεργων αποφοίτων υψηλής κατάρτισης στους κλάδους αιχμής έχει ως στόχο την αναβάθμιση της παραγωγικής δραστηριότητα των επιχειρήσεων και το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα που θα έχει αυτή στην ανάπτυξη αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην οικονομία.

Η επιδότηση θα είναι 12μήνη και θα καλύπτει μέχρι το 50% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους και διαμορφώνεται:

ως 800 ευρώ για κατόχους διδακτορικού τίτλου (μισθός 1.600 ευρώ)
έως 700 για κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου (μισθός 1.400 ευρώ)
έως 600 ευρώ για κατόχους πτυχίου (μισθός 1.200 ευρώ)

Οι ακαθάριστες μηνιαίες αμοιβές των ωφελουμένων ορίζονται:

για την κατηγορία Π.Ε. έως τα 1.040 ευρώ
για την κατηγορία Τ.Ε. έως τα 990 ευρώ
για ωφελούμενους οι οποίοι διαθέτουν μεταπτυχιακό τίτλο ή διδακτορικό δίπλωμα, οι ανωτέρω αποδοχές προσαυξάνονται μηνιαίως κατά 50 ευρώ ή 100 ευρώ αντίστοιχα.

Διαβάστε, επίσης: Τσακαλώτος: «Να μη λέτε ότι καταρρέουν οι τράπεζες, δεν είναι αλήθεια»