ΟΑΕΔ: Η αύξηση κατώτατου μισθός συμπαρασύρει ανοδικά και επιδόματα

Το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ καταβάλλεται, σε μηνιαία βάση, αλλά υπολογίζεται σε ημερήσια επιδόματα που ανέρχονται στο 55% του βασικού ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη όπως αυτό καθορίζεται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Διαφορά στο εισόδημά τους θα δουν 614.000 μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα με αποδοχές κάτω των 600 ευρώ ή που εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης και μισθό 350 ευρώ μικτά.
Στη συνέχεια, αυξήσεις θα έρθουν και στα βασικά επιδόματα που δίνει ο ΟΑΕΔ, αρχικά με το τακτικό επίδομα ανεργίας ύψους 360 ευρώ, που υπολογίζεται με βάση το 55% του κατώτατου ημερομισθίου.
Η αύξηση του κατώτατου μισθού αναμένεται να συμπαρασύρει ανοδικά το επίδομα μητρότητας, το βοήθημα για επίσχεση εργασίας, το ειδικό βοήθημα που χορηγείται μετά τη λήξη επιδότησης της ανεργίας και ισούται με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας, το εποχικό βοήθημα που λαμβάνουν εργαζόμενοι όπως οικοδόμοι, καπνεργάτες, ηθοποιοί και μουσικοί.
Μεγαλύτερη αύξηση στο εισόδημά τους θα δουν οι νέοι ως 24 ετών που σήμερα αμείβονται με 511 ευρώ, τον λεγόμενο υποκατώτατο μισθό, ο οποίος πλέον καταργείται.
Αυξήσεις θα δουν στις αμοιβές τους και οι άνεργοι που συμμετέχουν σε προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ, αλλά και όσοι λαμβάνουν επικουρικές συντάξεις, ο υπολογισμός των οποίων είναι συνδεδεμένος με τον κατώτατο μισθό.

Διαβάστε, επίσης:Πώς μπορείτε να υποβάλετε εκ νέου ρύθμιση οφειλών, στην εφορία