Προκαλεί ο Τούρκος ΥΠΕΘΑ: «Δε θα δεχτούμε καμία Ελληνική παρέμβαση στην Αν. Μεσόγειο»

«Όποτε η Ελλάδα δημιουργεί ένταση, εμείς δίνουμε την κατάλληλη απάντηση»

Σε δηλώσεις του το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Άμυνας της γειτονικής χώρας αναφέρει ότι «η Άγκυρα δε θα δεχθεί κανένα τετελεσμένο στην ανατολική Μεσόγειο» και καμία «ελληνική παρέμβαση σε οποιαδήποτε δραστηριότητα στην περιοχή».«Στην Κύπρο, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία δε θα αποδεχθεί κανένα τετελεσμένο και θα επιτρέψουμε να γίνει οποιοδήποτε βήμα χωρίς την Τουρκία. Όλοι πρέπει να ξέρουν πως στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο δεν μπορεί να επιβιώσει σχέδιο χωρίς τη χώρα μας. Όλοι οφείλουν να γνωρίζουν ότι πρέπει να αποφεύγουν τις προβοκάτσιες που μπορούν να δημιουργήσουν κινδύνους στην περιοχή» τόνισε συγκεκριμένα ο Ακάρ.

Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, πρόσθεσε ότι «δεν είναι δυνατόν να υπάρξει καμία ενέργεια στην ανατολική Μεσόγειο χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας και των Κατεχομένων» και προειδοποιεί ότι «η Τουρκία θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα εάν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση που είναι αντίθετη με τα δικαιώματά της και τα συμφέροντά της στο Αιγαίο» καθώς και ότι «δε θα επιτρέψει ποτέ οποιαδήποτε παρενόχληση σε τουρκικό πλοίο στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις έρχονται μία ημέρα μετά την προειδοποίηση της Αγκύρας προς την Αθήνα, ότι πιθανή επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Αιγαίο από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια (ν.μ.) θα αποτελέσει αφορμή πολέμου (casus belli).

Είχαν προηγηθεί σκληρές δηλώσεις από τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος κατηγόρησε την Αθήνα για «λαϊκισμό» ως προς το ζήτημα των 12 ν.μ. ενώ οι τουρκικές απόψεις παρουσιάστηκαν χθες το πρωί εκ του σύνεγγυς στον πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα Πέτρο Μαυροειδή.

Διαβάστε, επίσης: Αντ. Γκουτέρες: «Η Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών σηματοδοτεί τα γενέθλια του ιδρυτικού Xάρτη μας»

Σκληρή απάντηση του ΥΠΕΞ στην Τουρκία για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης