Πώς μπορείτε να υποβάλετε εκ νέου ρύθμιση οφειλών, στην εφορία

Η υπαγωγή στην πάγια ρύθμιση γίνεται ηλεκτρονικά μέσω TAXISnet.

Από τη στιγμή που θα ρυθμίσουν σε δόσεις τις οφειλές τους οι φορολογούμενοι γλιτώνουν από τον «εφιάλτη» των κατασχέσεων, ενώ όσοι βρίσκονται στη ρύθμιση των 100 δόσεων δεν κινδυνεύουν να τη χάσουν.Η ρύθμιση εγκρίνεται ακόμη και την ίδια ημέρα. Για να είναι έγκυρη η ρύθμιση η πρώτη πληρωμή πρέπει να γίνει εντός τριών ημερών από την υποβολή της αίτησης. Η επόμενη πληρωμή θα γίνει στο τέλος του επόμενου μήνα, οπότε και θα αρχίσουν να τρέχουν κανονικά οι δόσεις. Οι δόσεις δεν είναι άτοκες, αλλά επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 5%.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με εγκύκλιό της παρέχει πρόσθετες διευκρινίσεις για την υπαγωγή μη ληξιπρόθεσμων οφειλών στην πάγια ρύθμιση. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα «πάγιας ρύθμισης» που προβλέπει τμηματική εξόφληση φορολογικών οφειλών προς το Δημόσιο έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις ή μέχρι και σε 24 μηνιαίες δόσεις, αν τα χρέη έχουν προκύψει από έκτακτες αιτίες και προβλέπεται να εξοφληθούν εφάπαξ. Η ένταξη οφειλών στη συγκεκριμένη ρύθμιση συνεπάγεται επίσης την επιβάρυνσή τους με ετήσιο επιτόκιο 5%. Η «πάγια ρύθμιση» του ν. 4174/2013 έχει σχεδόν τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις με τη ρύθμιση του ν. 4152/2013. Η μόνη ουσιαστική διαφορά της με την «πάγια ρύθμιση» του ν. 4152/2013 είναι ότι για την υπαγωγή στην «πάγια ρύθμιση» του ν. 4174/2013 δεν προβλέπεται ηλεκτρονική υποβολή αίτησης και υπεύθυνης δήλωσης, οπότε ο φορολογούμενος θα πρέπει να μεταβεί στην αρμόδια ΔΟΥ και να συμπληρώσει χειρόγραφα έντυπη αίτηση και έντυπη υπεύθυνη δήλωση για την εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση.
2) Σε καθεμία από τις παραπάνω δύο «πάγιες ρυθμίσεις» υπάρχει όρος που προβλέπει ότι η υπαγωγή μιας οφειλής φορολογουμένου στο πρόγραμμα τμηματικής καταβολής έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις, ή έως και σε 24 αν πρόκειται για οφειλή από έκτακτη αιτία, μπορεί να γίνει μόνο μία φορά.
3) Ωστόσο, εάν ένας οφειλέτης απολέσει την «πάγια ρύθμιση» του ν. 4152/2013 μπορεί στη συνέχεια να εντάξει το εναπομείναν, ανεξόφλητο, υπόλοιπο της ίδιας οφειλής του στην «πάγια ρύθμιση» του ν. 4174/2013 (του ΚΦΔ). Μπορεί επίσης να ισχύσει και το αντίθετο: Εάν ένας οφειλέτης απολέσει την «πάγια ρύθμιση» του ν. 4174/2013 (του ΚΦΔ) έχει το δικαίωμα να εντάξει το εναπομείναν, ανεξόφλητο, υπόλοιπο της ίδιας οφειλής του στην «πάγια ρύθμιση» του ν. 4152/2013! Με απλά λόγια, εάν ένας φορολογούμενος εντάξει ένας χρέος του προς το Δημόσιο (ληξιπρόθεσμο ή μη) στη μία «πάγια ρύθμιση» από τις δύο που ισχύουν και αποκτήσει το δικαίωμα εξόφλησης του χρέους αυτού σε 12 μηνιαίες δόσεις, αλλά στην πορεία απολέσει τη ρύθμιση, μπορεί να εντάξει το υπόλοιπο της ίδιας οφειλής του στην άλλη «πάγια ρύθμιση» ακριβώς με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις.
Η μόνη διαφορά μεταξύ των περιπτώσεων απώλειας της μίας και της άλλης «πάγιας ρύθμισης» είναι η εξής:
α) Σε περίπτωση απώλειας της «πάγιας ρύθμισης» 12 δόσεων του ν. 4152/2013, ο οφειλέτης για να ενταχθεί αμέσως μετά στην «πάγια ρύθμιση» 12 δόσεων του ν. 4174/2013 θα πρέπει να προσέλθει στην αρμόδια ΔΟΥ για να υποβάλει αυτοπροσώπως και σε έντυπη μορφή την αίτηση και την υπεύθυνη δήλωση.
β) Σε περίπτωση απώλειας της «πάγιας ρύθμισης» 12 δόσεων του ν. 4174/2013, ο οφειλέτης για να ενταχθεί αμέσως μετά στην «πάγια ρύθμιση» 12 δόσεων του ν. 4152/2013 αρκεί να υποβάλει ηλεκτρονικά, μέσω TAXISnet, την αίτηση και την υπεύθυνη δήλωση.
Σημειώνεται ότι τόσο η «πάγια ρύθμιση» του ν. 4152/2013 όσο και η «πάγια ρύθμιση» του ν. 4174/2013 χάνονται εφόσον ο οφειλέτης:
α) δεν καταβάλει μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες περισσότερες από μία δόσεις,
β) καθυστερήσει την καταβολή της τελευταίας δόσης για περισσότερο από ένα μήνα,
γ) δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις του στη φορολογία εισοδήματος και στη φορολογία ΦΠΑ κατά την περίοδο του υπαγωγής του στο πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών. Στην περίπτωση αυτή, η υπαγωγή του ίδιου χρέους για δεύτερη φορά σε «πάγια ρύθμιση», σύμφωνα με τα παραπάνω αναφερθέντα, μπορεί να γίνει αφού προηγουμένως τακτοποιηθούν οι ανεκπλήρωτες φορολογικές υποχρεώσεις (με υποβολή εκπρόθεσμων αρχικών δηλώσεων κ.λπ.),
δ) δεν πληρώσει εμπρόθεσμα ή δεν εντάξει σε ρύθμιση τυχόν νέα οφειλή που θα προκύψει. Στην περίπτωση αυτή, η υπαγωγή του ίδιου χρέους για δεύτερη φορά σε «πάγια ρύθμιση», σύμφωνα με τα παραπάνω αναφερθέντα, μπορεί να γίνει αφού προηγουμένως τακτοποιηθεί η αποπληρωμή της νέας οφειλής.
Πρόταση του οικονομικού επιτελείου στους θεσμούς
36-120 δόσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη μισθωτών-συνταξιούχων
Εν τω μεταξύ, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει πρόταση που προβλέπει την παροχή της δυνατότητας σε μισθωτούς και συνταξιούχους να ρυθμίσουν την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς το Δημόσιο έως και σε 36 μηνιαίες δόσεις αν δεν υπερβαίνουν τα 3.000 ευρώ και σε περισσότερες δόσεις που μπορεί να φθάνουν μέχρι και τις 120 για μεγαλύτερα ποσά οφειλών.
Το προτεινόμενο σχέδιο, το οποίο θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές προκειμένου να λάβει το «πράσινο φως», θα δίδει το δικαίωμα σε όσους μισθωτούς και συνταξιούχους οφείλουν στο Δημόσιο ποσά μέχρι 3.000 ευρώ να τα αποπληρώσουν έως και σε 36 μηνιαίες δόσεις. Για όσους οφείλουν περισσότερα από 3.000 ευρώ, ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων θα μπορεί να φθάνει μέχρι και τις 120. Σε κάθε περίπτωση το ποσό κάθε μηνιαίας δόσης δεν θα μπορεί να είναι μικρότερο των 50 ευρώ.
Στους οφειλέτες που θα ενταχθούν στη ρύθμιση θα δίδονται πρόσθετα ευεργετήματα, τα οποία θα προβλέπουν:
α) τη διαγραφή του 85% των προσαυξήσεων και των προστίμων που τυχόν έχουν επιβληθεί,
β) τη μη επιβολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, δηλαδή την απαλλαγή του οφειλέτη από τον κίνδυνο κατασχέσεων σε εισοδήματα, καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία του,
γ) την αναστολή των διαδικασιών ποινικής δίωξης, εφόσον πρόκειται για χρέη άνω των 100.000 ευρώ,
δ) την άρση τυχόν δεσμεύσεων που έχουν επιβληθεί σε τραπεζικούς λογαριασμούς του οφειλέτη.

Διαβάστε, επίσης:Όλες οι παγίδες σχετικά με το χτίσιμο του αφορολόγητου