Ρένα Δούρου: «Οι Περιφέρειες δε σβήνουν φωτιές»

Η ανάδειξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε κεντρικό επίπεδο με ισχυρό λόγο ακόμη και στην καρδιά της Ευρώπης που πέτυχε η Περιφερειακή Αρχή η οποία δεν παρουσιάζεται ως «ανεξάρτητη αυτοδιοικητική» αλλά εκφράζεται «με θέση και άποψη σε κεντρικά πολιτικά ζητήματα», αποτελεί πρόκληση για τους πολιτικούς αντιπάλους.

Η περιφερειάρχης έδωσε απαντήσεις για όσα την επικρίνουν, στην ΕΡΤ. Αναφέρθηκε στα έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής, στις χρονοβόρες διαδικασίες αλλά και για την κλήτευση της για την τραγωδία στη Μάνδρα. Τοποθετήθηκε για το μέλλον της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το εκλογικό σώμα θα αποτιμήσει θετικά το γεγονός ότι η παρούσα κυβέρνηση ήταν η μόνη, από το 2012 έως το 2018, που έδωσε μάχη με τους διαπραγματευτές, αντί να γράφει σημειώματα σε χαρτοπετσέτες».

Για την προβολή της κλήτευσης της από ορισμένα ΜΜΕ με υπότιτλους που την παρουσίαζαν ως «ύποπτη» η κ Δούρου απέδωσε στους «τηλεεισαγγελείς» την πρόθεση να υποκαταστήσουν τη Δικαιοσύνη με στόχο να πλήξουν την ίδια και την παράταξη της «Δύναμη Ζωής».

Απέδωσε την στοχοποίησή της στο γεγονός ότι δεν αποποιήθηκε την κομματική της προέλευση και ως Περιφέρεια «πήραμε θέση στο Δημοψήφισμα υπέρ του ΟΧΙ, στον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, στη δίωξη του Π. Λαφαζάνη κ.ά.». Με τη στάση και τον ισχυρό λόγο μας για το προσφυγικό και ζητήματα της Τ.Α «φέραμε την Περιφέρεια στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, στην καρδιά των Βρυξελλών», πρόσθεσε

Σε ό,τι αφορά τη Μάνδρα, η κυρία Δούρου επισήμανε ότι μέσα σε δύο χρόνια καλύφθηκαν κενά δεκαετιών «για ένα έργο που έπρεπε να έχει γίνει από το 1995».

Για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής με 168 έργα κόστους μισού δισεκατομμυρίου ευρώ ανέφερε ότι οργανώθηκαν στη βάση ενός συνολικού σχεδιασμού καθώς νωρίτερα ο κάθε δήμος έκανε κάποιο μικρό έργο ρίχνοντας τα νερά στον διπλανό του.

Ωστόσο, εξέφρασε αμφιβολία για το κατά πόσον μπορεί να θεωρηθεί θωρακισμένη μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από «αδράνεια δεκαετιών σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής».

Όπως επισήμανε ο καθηγητής κ. Λέκκας με την αφορμή της πυρκαγιάς στο Μάτι «αφήσαμε να δημιουργηθούν παγίδες στην πατρίδα μας», υπενθύμισε η Περιφερειάρχης.

Αναφορικά με το ποιος φταίει η κ Δούρου υπενθύμισε ότι ήταν η μόνη που είπε εκείνο το βράδυ «Δεν μπορεί να έχουν γίνει όλα καλά και να έχουν χαθεί τόσες ζωές». Επανέλαβε ότι οι Περιφέρειες δεν σβήνουν φωτιές, έχουν υποβοηθητικό ρόλο για την πυροσβεστική, «όπως έγινε στην Εύβοια και στην Κέρκυρα αλλά και στην οργανωμένη απομάκρυνση την οποία κάνουν οι δήμοι».

Τέλος για τις μετεκλογικές συνεργασίες η κ. Δούρου επισήμαινε ότι αυτό θα έπρεπε να καθορίζεται από τις προγραμματικές δεσμεύσεις, εξέφρασε την πίστη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές, όπως και η ίδια τις αυτοδιοικητικές για την Περιφέρεια.

Διαβάστε, επίσης:Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Ζάεφ μετά την παραίτηση Κοτζιά