Συντάξεις: Τί αναδρομικά μπορούν να διεκδικήσουν τα περήφανα γηρατειά;

Οι συνταξιούχοι μπορούν να διεκδικήσουν ποσά που φτάνουν έως και τα 19.600 ευρώ από μειώσεις και επιστροφή «δώρων».

Παράνομη έκρινε το Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης την κατάργηση των δώρων στις συντάξεις για τον 70χρονο συνταξιούχο Οδυσσέα Τσολογιάννη και αποφάσισε να του επιστραφούν συνολικά 11.184 ευρώ από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ).

«Πάντα ελπίζω, πιστεύω ότι δεν είναι διεφθαρμένοι οι δικαστές, υπάρχουν και έντιμοι δικαστές», είπε ο 70χρονος συνταξιούχος, σχολιάζοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την απόφαση του Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης.

Ο Οδυσσέας Τσολογιάννης ανέφερε πως κινήθηκε δικαστικά εναντίον του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ, διότι «αρχικά έπαιρνα 2000 ευρώ, μου έκοψαν αμέσως τα δώρα, 4.000 ευρώ, και έφτασα σήμερα να παίρνω ένα χιλιάρικο, ενώ η επικουρική μου από 562 ευρώ έφτασε σήμερα τα 130 ευρώ. Αυτό είναι η κατάντια».

Από το παράδειγμά του αντιλαμβανόμαστε πως αν μαχόμαστε για τα δικαιώματά μας υπάρχει περίπτωση να δικαιωθούμε και να διεκδικήσουμε ποιότητα ζωής και τη χαμένη μας αξιοπρέπεια!

Η απόφαση έδωσε ελπίδες σε χιλιάδες συνταξιούχους, πολλοί εκ των οποίων έχουν ήδη προσφύγει δικαστικά, ωστόσο νομικοί εκτιμούν με βεβαιότητα ότι το δημόσιο θα ασκήσει έφεση σε βάρος της δικαστικής απόφασης, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η υπόθεση θα φθάσει μέχρι τον ανώτατο βαθμό δικαστικής κρίσης, δηλαδή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Παρ’όλ’αυτά, οι δικηγόροι που ασχολούνται με το εργατικό δίκαιο, συνιστούν στους συνταξιούχους να επισκεφθούν το ταμείο τους και να υποβάλλουν αίτηση για διακοπή της παραγραφής των αξιώσεων τους (μετά την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου) σημειώνοντας ωστόσο, ότι μέσα σε έξι μήνες από την ημέρα που θα καταθέσουν την αίτηση, θα πρέπει να έχουν ασκήσει και αγωγή, διεκδικώντας τα δώρα που έχουν περικοπεί.

Νομικοί εκτιμούν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση μετά την επίμαχη απόφαση, αφού σε περίπτωση που η υπόθεση κριθεί θετικά για τους συνταξιούχους, δεν θα αφορά μόνο αυτούς, αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη εν ενεργεία εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν ήδη προσφύγει στη δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματική η περικοπή των δώρων. Εξάλλου, ήδη, η Ολομέλεια του ΣτΕ το 2015, έχει κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο 4093/12, με τον οποίο έγιναν οι περικοπές, ωστόσο η απόφαση για το εάν θα επιστραφούν χρήματα παραμένει πολιτική, όπως εξάλλου έγινε και με τους ενστόλους.

Διαβάστε, επίσης:Πώς θα χτίσετε το αφορολόγητο -τί συμβαίνει με κάρτες και αποδείξεις