Τσίπρας για παραίτηση Κοτζιά: «Για μένα το θέμα έχει λήξει, δεν πρόκειται να δώσω συνέχεια»

«Για μένα το θέμα (Κοτζιά) έχει λήξει και δεν πρόκειται να δώσω καμία συνέχεια», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Σημείωσε επίσης ότι ο Ν. Κοτζιάς ήταν και ένα ανοικτό βιβλίο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και πως είναι ευτυχής γιατί θα έχει τη δυνατότητα αυτό το βιβλίο να το συμβουλεύεται τακτικά στα κρίσιμα θέματα που αφορούν στην εξωτερική πολιτική που πλέον βρίσκονται αποκλειστικά στα δικά του χέρια.

Ερωτηθείς εάν σκοπεύει να δώσει στη δημοσιότητα την 9σέλιδη επιστολή παραίτησης του Ν. Κοτζιά, ο κ. Τσίπρας είπε ότι χθες ενημερώθηκε για μια επιστολή που βρίσκεται στο γραφείο του σε έναν φάκελο με την ένδειξη «αυστηρά προσωπικό», ότι θα τη διαβάσει προσεκτικά όταν επιστρέψει, άλλωστε -πρόσθεσε- θα συναντηθεί αύριο κατ’ ιδίαν με τον Νίκο Κοτζιά και πως «ωστόσο δεν συνηθίζω ποτέ να δημοσιοποιώ επιστολές που απευθύνονται σε εμένα ως αυστηρά προσωπικές και δεν πρόκειται να το κάνω ούτε τώρα».

Για Brexit και Ε.Ε.

«Για το Brexit, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την υπόλοιπη Ευρώπη, δηλαδή, με την ΕΕ είναι σε ένα κρίσιμο σημείο, κινείται επί ξυρού ακμής», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Είπε ως προς το θέμα ότι υπάρχει ένα αδιέξοδο και εξέφρασε την ελπίδα ότι είναι προσωρινό. Είπε ότι είναι και πολιτικό αδιέξοδο από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες του διαπραγματευτή της ΕΕ, Μ. Μπαρνιέ, και θεωρεί πως υπάρχουν τρόποι για να βγούμε από το αδιέξοδο χωρίς να διολισθήσουμε σε επικίνδυνους δρόμους. «Εάν τεθεί επισήμως θέμα παράτασης της μεταβατικής περιόδου, ώστε να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση, η Ελλάδα προτίθεται αυτό το αίτημα να το υποστηρίξει», είπε.

Η τακτική των καθυστερήσεων είναι σε βάρος της Ευρώπης

Αναφορικά με τα θέματα που συναρτώνται με την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι στα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ η τακτική των καθυστερήσεων και αναβολών στις οποίες επιδίδεται η ΕΕ, είναι σε βάρος της Ευρώπης, της αξιοπιστίας των πολιτικών ηγεσιών και των λαών.

Σημείωσε ότι υποστήριξε πως «δεν μπορούμε να παραπέμψουμε τον κινητήριο μοχλό της ενωμένης Ευρώπης, που είναι το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, στις μετεκλογικές καλένδες» και πως «η όποια καθυστέρηση θα αποτελέσει κίνδυνο για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη». Είπε ότι ήταν αυστηρός λέγοντας στους συναδέλφους του ότι αυτή η τακτική πρέπει να σταματήσει.

Πρόσθεσε πως ούτε και ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων μπορεί να χρησιμοποιείται μόνον σαν πυροτέχνημα, χωρίς να εφαρμόζονται όλα αυτά που συζητούν χειροπιαστά αποτελέσματα. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η εμβάθυνση της Ευρωζώνης πρέπει να προχωρήσει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να είναι ουσιαστική και δημοκρατική. «Η Ευρώπη δεν μπορεί να προετοιμαστεί για την επόμενη κρίση χωρίς να κάνει τις απαραίρτητες διορθώσεις έχοντας λάβει τα διδάγματα από την προηγούμενη κρίση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η εμβάθυνση της Ευρωζώνης πρέπει να προχωρήσει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να είναι ουσιαστική και δημοκρατική. Η Ευρώπη δεν μπορεί να προετοιμαστεί για την επόμενη κρίση χωρίς να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις.

Ελληνο-ισπανική πρόταση για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου κατά της ανεργίας

«Χρειαζόμαστε νέους, κοινούς θεσμούς, προσανατολισμένους, όχι στη λιτότητα, αλλά στην οικονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Εξήγησε πως αυτό σημαίνει νέους και ισχυρούς θεσμούς επιμερισμού κινδύνων και αλληλεγγύης, όχι μόνον ως προς το τραπεζικό σύστημα, με την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και την κοινή εγγύηση καταθέσεων. Αλλά και για την αντιμετώπιση της ανεργίας ως στοιχείου συστημικής σταθερότητας της Ευρωζώνης. «Στην κατεύθυνση αυτή», είπε, «επαναφέραμε, εγώ και ο Ισπανός πρωθυπουργός, την πρόταση για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου κατά της ανεργίας».

Χρειαζόμαστε νέους, κοινούς θεσμούς, προσανατολισμένους, όχι στη λιτότητα, αλλά στην οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Αυτό σημαίνει νέους και ισχυρούς θεσμούς επιμερισμού κινδύνων και αλληλεγγύης.

«Γιατί αν η Ευρώπη εξακολουθεί να έχει ως προτεραιότητά της μόνο τους αριθμούς και δεν βλέπει ότι πίσω από αυτούς υπάρχουν άνθρωποι, τότε η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να ξαναγίνει ελκυστική για τους πολίτες της και να ανακόψει την ανησυχητική άνοδο ακραίων ακροδεξιών ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων, ούτε θα μπορέσει να έχει μέλλον», υπογράμμισε επίσης ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Παρούσα η Ελλάδα στη Διάσκεψη για τη Λιβύη

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη στο Παλέρμο για την Λιβύη, στις 12 Νοεμβρίου, όπου η Ελλάδα είναι για πρώτη φορά προσκεκλημένη.

Στο προσφυγικό συμφωνήσαμε στην ενίσχυση της συνεργασίας μας με χώρες διέλευσης και προέλευσης

«Στο προσφυγικό συμφωνήσαμε στην ενίσχυση της συνεργασίας μας με χώρες διέλευσης και προέλευσης προσβλέποντας και στη Σύνοδο ΕΕ-Αραβικών Χωρών που θα λάβει χώρα στην Αίγυπτο στις Αρχές του 2019», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επισήμανε ότι είναι μια πρωτοβουλία που η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο στήριξε και στηρίζει σταθερά, αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η Αίγυπτος για τον έλεγχο των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από τη Βόρεια Αφρική.

«Άλλωστε, ως ευρωπαϊκός πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή έχουμε αναδείξει την ανάγκη για συνεργασία με τις χώρες της περιοχής στο πλαίσιο μιας νέα πολυπεπίπεδης ευρωπαϊκής πολιτικής για τη Μεσόγειο που αφορά την μετανάστευση, αλλά και την οικονομία και την ενέργεια και την ασφάλεια».

Με δική μας παρέμβαση, συμπεριλήφθηκε στα Συμπεράσματα ότι θα υπάρξει συμφωνία για τη δημιουργία ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, έως το τέλος του 2018.

Η Σύνοδος Ευρώπης – Ασίας έχει ιδιαίτερη σημασία

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η Σύνοδος Ευρώπης -Ασίας έχει ιδιαίτερη σημασία την περίοδο που διανύουμε καθώς ενισχύονται η οικονομική παγκοσμιοποίηση και αλληλεξάρτηση των οικονομιών μας.

«Ακριβώς σε αυτήν την περίοδο που ενισχύονται οι παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή και η διεθνής τρομοκρατία, ή αναδεικνύονται οι περιφερειακές διενέξεις όπως στην Κορεατική Χερσόνησο, οφείλουμε να απομακρυνθούμε από την προοπτική της εθνικής και περιφερειακής περιχαράκωσης και της εθνικιστικής ρητορικής».

Είπε ότι πρέπει να ενισχυθεί ο διάλογος με την Ασία προς όφελος της βιώσιμης παγκόσμιας ανάπτυξης και της ειρήνης, καθώς μόνο έτσι μπορεί να αναβαθμισθεί και ο διεθνής ρόλος της ΕΕ.

Οφείλουμε να ενισχύσουμε το διάλογό μας με την Ασία προς όφελος της βιώσιμης παγκόσμιας ανάπτυξης και της ειρήνης. Μόνο έτσι μπορεί να αναβαθμισθεί και ο διεθνής ρόλος της ΕΕ.

«Η Ελλάδα έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στο πλαίσιο αυτό, καθώς βγαίνει από την κρίση και καθίσταται ευρωπαϊκός πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, αλλά και περιφερειακός κόμβος για το εμπόριο, τις μεταφορές και την ενέργεια», είπε.

Να καθιερωθεί ένα δίκαιο σύστημα αλληλεγγύης και καταμερισμού ευθυνών στο προσφυγικό/μεταναστευτικό

«Αν θέλουμε να πάρουμε στα σοβαρά την συναπόφασή μας για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στο φαινόμενο της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης, πρέπει να αποδίδουμε εξίσου μεγάλη σημασία και στις τρεις του διαστάσεις, άρα και στην εσωτερική πτυχή», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τόνισε ότι «πρέπει να υπάρξει, να προχωρήσει η ολοκληρωμένη αναθεώρηση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου και να καθιερωθεί ένα δίκαιο σύστημα αλληλεγγύης και καταμερισμού ευθυνών. Με την καθιέρωση ενός μόνιμου, αποτελεσματικού και εύκολα ενεργοποιήσιμου μηχανισμού ανακατανομής αιτούντων ασύλου».

Τόνισε δε ότι «η επιμονή ορισμένων κρατών-μελών να μην δείχνουν πνεύμα συμβιβασμού διχάζει την Ευρώπη και πως η επιμονή μόνο στην εξάλειψη της παράνομης μετανάστευσης και όχι ταυτόχρονα και στο άνοιγμα νόμιμων οδών επανεγκατάστασης οδηγεί σε μια πολιτική αναποτελεσματική».

Διεθνείς επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Ρώσο πρωθυπουργό κ. Medvedev και για την επίκείμενη επίσκεψή του στη Μόσχα, επίσης με τον Ινδό Αντιπρόεδρο του οποίου η χώρα θα είναι τιμώμενη στην ΔΕΘ του 2019, αλλά και με τον Ινδονήσιο Αντιπρόεδρο με τον οποίο εστίασαν στις ευκαιρίες για συνεργασία, ενώ ανοίγει ο ρόλος μας στην παγκόσμια ναυτιλία.

Η Ελλάδα έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στο πλαίσιο αυτό, καθώς βγαίνει από την κρίση και καθίσταται ευρωπαϊκός πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας στη περιοχή, αλλά και περιφερειακός κόμβος για το εμπόριο, τις μεταφορές και την ενέργεια.

Αργότερα ο κ. Τσίπρας θα συζητήσει για την ολοκληρωμένη στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας, με τον Κινέζο πρωθυπουργό που θα συναντήσει σήμερα το απόγευμα. Με έμφαση στα επόμενα βήματά μας σε σχέση με τις μεταφορές, την ενέργεια, τον τουρισμό, την εξαγωγή αγροδιατροφικών προιόντων, αλλά και σε διπλωματικό επίπεδο με τη συμμετοχή της Ελλάδας, ως της 17ης χώρας, στην πρωτοβουλία 16+1.

Η κυβέρνησή μου χαίρει της πλήρους και απόλυτης στήριξης της πλειοψηφίας της εθνικής μας αντιπροσωπεία

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να προσφύγει πρόωρα σε εκλογές ή να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι θα έλεγε σε όσους αρέσκονται σε δημοσιεύματα για εκλογές εδώ και δυόμιση χρόνια να παίξουν και κανένα λόττο, γιατί εδώ και δυόμιση χρόνια οι προβλέψεις τους δεν έχουν επαληθευτεί και μπορεί να είναι πιο τυχεροί αναζητώντας την τύχη τους στον τζόγο.

«Οι κυβερνήσεις ζητούν ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή όταν αμφισβητείται η εμπιστοσύνη της Βουλής σε αυτές. Τούτη την ώρα, νομίζω είναι πανθομολογούμενο ότι η κυβέρνησή μου χαίρει της πλήρους και απόλυτης στήριξης της πλειοψηφίας της εθνικής μας αντιπροσωπείας».

Κρίσιμη μέρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών η σημερινή

Σήμερα είναι μια κρίσιμη μέρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών καθώς έχουμε την πρώτη ψηφοφορία για την έναρξη της διαδικασίας της Συνταγματικής μεταρρύθμισης στη γειτονική χώρα, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Σημείωσε ότι η προοπτική έναρξης της διαδικασίας αυτής που αλλάζει τη συνταγματική ονομασία είναι μονόδρομος για τους γείτονες μας αν επιθυμούν να ενταχθούν στην ΕΕ ή στο ΝΑΤΟ. Ευχήθηκε δε, καλή επιτυχία στον Ζόραν Ζάεφ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ντόρα Μπακογιάννη στο Blue Sky: «Εκβιαζόμενος από τον κ. Καμμένο ο πρωθυπουργός»

Χ. Καφαντάρη για το Σκοπιανό: «Η κυβέρνηση έπραξε το πατριωτικό της καθήκον»

Εξελίξεις στην υπόθεση Κωνσταντινέα: Για ψευδορκία τον μηνύει ένας από τους κατηγορούμενους