Υπόθεση Κασόγκι: Έρευνα στο προξενείο της Σ. Αραβίας στην Κων/πολη

Η εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μπορεί να οφείλεται σε «ανεξέλεγκτους δολοφόνους» που δρούσαν ερήμην του Ριάντ ή οποιουδήποτε άλλου κράτους, ανάφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ενώ είναι σε εξέλιξη η έρευνα μέσα στο προξενείο του Ριάντ στην Κωνσταντινούπολη όπου εθεάθη τελευταία φορά.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών σημείωσε ότι ο μονάρχης αρνήθηκε κάθε γνώση της τύχης του Κασόγκι κι ότι η άρνησή του ήταν «πολύ, πολύ δυνατή».

Λίγη ώρα νωρίτερα ο κ. Τραμπ είχε ανακοινώσει μέσω Twitter ότι στέλνει «αμέσως» τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στο Ριάντ για επαφές με τον κ. Σαλμάν. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε πως ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναχωρεί εντός της ημέρας.

Ο Κασόγκι εξαφανίστηκε στις 2 Οκτωβρίου αφότου μπήκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Η Άγκυρα εκτιμά πως δολοφονήθηκε στο προξενείο, καταγγελία που το Ριάντ απορρίπτει κατηγορηματικά. Ο βετεράνος δημοσιογράφος ζούσε αυτοεξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες και επέκρινε συχνά την πολιτική του σουνιτικού βασιλείου μέσω της στήλης του στην «Washington Post».

Σε εξέλιξη η έρευνα

Σε εξέλιξη είναι εν τω μεταξύ, περίπου από τις 18:30 το απόγευμα, η αυτοψία μέσα στο προξενείο.

Τούρκοι και Σαουδάραβες ερευνητές μπήκαν στο προξενείο για να εξετάσουν «από κοινού» τον χώρο. Η ομάδα μετέβη στο διπλωματικό συγκρότημα με αυτοκίνητα που δεν έφεραν διακριτικά και δεν προέβη σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Έρευνα σε προξενείο είναι ιδιαίτερα σπάνιο γεγονός, με δεδομένο το έδαφος των διπλωματικών αποστολών ανήκει στην χώρα που αντιπροσωπεύουν.

Ασαφές παραμένει ωστόσο τι βαθμό ελευθερίας θα δώσουν οι σαουδαραβικές Αρχές, ή τι στοιχεία μπορεί να βρεθούν σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την εξαφάνιση Κασόγκι.

Πηγή: skai.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δολοφονία Κασόγκι: Τί δήλωσαν Ντόναλντ Τραμπ & Ερντογάν

Ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος Τζ. Κασόγκι ενδέχεται να κατέγραψε τον θάνατό του

Η Σαουδική Αραβία απειλεί με αντίποινα για την υπόθεση Κασόγκι