Χρεωστικές κάρτες: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι των ανέπαφων συναλλαγών

Σε κάθε νέα έκδοση-χορήγηση κάρτας, η εν λόγω δυνατότητα θα πρέπει να είναι εξ αρχής απενεργοποιημένη, και να ενεργοποιείται μόνο με συγκατάθεση του χρήστη της, καταλήγει η Αρχή στο σκεπτικό της απόφασης της.

Η χρήση των ανέπαφων συναλλαγών σε περίπτωση απώλειας κρύβει αρκετούς κινδύνους που τους αντιλαμβανόμαστε όταν έχουμε “καεί”. Το πιο σοβαρό πρόβλημα είναι η κλοπή της. Για αγορές που δεν ξεπερνούν τα 25€ ανά επαφή δε χρειάζεται να δώσετε pin, άρα κανείς δεν μπορεί να ελέγξει αν η κάρτα ανήκει στο χρήστη ή όχι.

Οι κάρτες ανέπαφων συναλλαγών λειτουργούν μέσω ραδιοκυμάτων υψηλής συχνότητας, κάτι που σημαίνει πως κάποιος με την κατάλληλη συσκευή ανάγνωσης μπορεί να καταγράψει προσωπικά δεδομένα όπως τον αριθμό και την ημερομηνία λήξης της.
Μπορεί λοιπόν έχοντας γνώση του αριθμού της κάρτας και της ημερομηνίας λήξης της,  ο κάτοχος της κάρτας να επιχειρήσει να πραγματοποιήσει αγορά προϊόντος μέσω Διαδικτύου με χρέωση-πίστωση στον τραπεζικό λογαριασμό με τον οποίο είναι συνδεδεμένη η κάρτα, η αγορά δε αυτή ενδέχεται να ολοκληρωθεί επιτυχώς.

Για λόγους ασφαλείας οι τράπεζες θα πρέπει να λαμβάνουν την συγκατάθεση των πελατών τους προκειμένου να τους χορηγήσουν τις κάρτες αλλά και επιπλέον να τους «παρέχουν είτε τη δυνατότητα απενεργοποίησης της ανέπαφης λειτουργίας ή, εναλλακτικώς, τη χορήγηση νέας κάρτας χωρίς ανέπαφη λειτουργία».

Διαβάστε, επίσης:Πώς και πότε θα καταβληθεί το επίδομα θέρμανσης- δείτε αν το δικαιούστε