T.Πετρόπουλος: Στο ΣτΕ για επανεξέταση τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Θα παίρνουμε διαρκώς μέτρα ανακούφισης που θα βελτιώνουν την ζωή των ανθρώπων.

Τα κύρια σημεία της συνέντευξης του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Τάσου Πετρόπουλου, στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.

To ΣτΕ στην απόφασή του για τα αναδρομικά των συντάξεων αναφέρει ότι υπάρχει συνταγματικότητα των διατάξεων του 2016 και δεν μπορεί να υπάρχει αναδρομικότητα για τις περικοπές προ του 2015. Όσοι ζητάνε λεφτά και πάνε στους δικηγόρους πάνε για το διάστημα προ του 2015, για το διάστημα από το 2012. Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ αυτό δεν μπορεί να γίνει.
Για την περίοδο μετά το 2015 δεν απαγορεύεται να ασκήσουν αγωγή, όμως μετά το 2015 ισχύει ο ν. 4387 ο οποίος ακόμα δεν έχει κριθεί από το ΣτΕ.

* Όταν έγινε ο ν.4387 αγνοήσατε το ΣτΕ και κάνατε έναν νόμο ο οποίος βασίζεται σε αντισυνταγματικές ρυθμίσεις…

Όχι. Το ΣτΕ είπε ότι δεν ήταν σταθμισμένες αυτές οι δαπάνες, δεν είχαν υπολογιστεί ώστε να τηρείται η αρχή της αναλογικότητας και δεν υπήρχε μια τέτοια αναλογιστική μελέτη ώστε να κρίνεται το ύψος της σύνταξης για να εξασφαλίζονται οι αξιοπρεπείς συντάξεις.

Εμείς βάλαμε την εθνική σύνταξη η οποία συνεχώς θα αναπροσαρμόζεται…

… προς τα κάτω…
Όχι, οι κατώτατες συντάξεις αυξάνονται…

Ποιοι δικαιούνται αναδρομικά θα μας πείτε;
Με δυο λόγια: Το ΣτΕ έβγαλε μια απόφαση, προκύπτει όμως ένα τσουνάμι νέων αγωγών. Αν αυτές γίνουν δεκτές τότε το γενικό συμφέρον μπαίνει κάτω από άλλες μετρήσεις, γιατί και το ΣτΕ είπε ότι δεν μπορεί να θίγεται το δημόσιο συμφέρον…

Τώρα λέτε ότι δίκιο έχουν οι συνταξιούχοι αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας το «γενικό δημόσιο συμφέρον»…
Δεν το είπα εγώ, το ΣτΕ το είπε…η κρίση του δικαστηρίου στηρίχθηκε σε αυτή την βάση. Από το πρώτο μνημόνιο πάλεψα να μην γίνει αυτό που έγινε. Στην Πορτογαλία που εκεί οι δικαστές είπαν ότι είναι αντισυνταγματική η περικοπή των συντάξεων αυτό δεν εφαρμόστηκε και δεν είχε η χώρα την πορεία της Ελλάδας με πτώση του ΑΕΠ 25%..Στην Ελλάδα όσο έπεφτε το ΑΕΠ αυξανόταν η δημοσιονομική δαπάνη και με διαρκείς περικοπές φτάσαμε εδώ που φτάσαμε…

Ο ν.4387 μετά το 2015, που είναι δικός μας, πήρε υπόψιν του ένα σύστημα για να μην γίνουν άλλες περικοπές και αυτό κάνουμε. Περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ.

Πάντως μετά από τρία χρόνια θα δικαιωθούν οι συνταξιούχοι…το 2015, 253 βουλευτές ψηφίσατε έναν ασφαλιστικό νόμο που να ξεπερνάει τις αποφάσεις του ΣτΕ…
Όχι, σας απαντώ… εμείς συντάξαμε τον ν.4387 και νομοθετήσαμε να παίρνει ο καθένας την σύνταξη που αναλογεί στις εισφορές που πλήρωσε και να μην κόβονται οριζόντια οι συντάξεις. Αντισταθμίζω – που ψηφίσαμε το 2015- σημαίνει παίρνω υπόψιν μου τις αποφάσεις του ΣτΕ και τις αντισταθμίζω…

Η απόφαση του ΣτΕ ισοδυναμεί με νόμο που δεν αντισταθμίζεται με κανέναν άλλο μεταγενέστερο νόμο…
Συμμορφωθήκαμε, δεν βγαίνουν μειώσεις στις συντάξεις, εδώ μας κάνουν κριτική ότι δίνουμε παραπάνω συντάξεις σε πολλούς, παραπάνω απ’ ότι έπαιρναν , τι μου λέτε τώρα;

Θα ανασταλούν οι μειώσεις των συντάξεων ή θα ακυρωθούν;
Θα έρθει ακύρωση, το έχουμε πει πολλές φορές. Θα έρθει νόμος στη Βουλή. Είμαστε σε περίοδο ανάκαμψης και δνε θα υπάρξουν μειώσεις συντάξεων. Τέλος.

Θα μειωθούν τα αντίμετρα;
Στο δημοσιονομικό μας κόστος και στην οικονομική μας πολιτική έχουμε πολλά στοιχεία. Έχουμε θέματα με την φορολογία τα οποία θα τηρήσουμε, θα ενισχύσουμε τις ευπαθείς ομάδες..θα πάνε όπως πρέπει να πάνε για να νοικοκυρέψουμε τα δημόσια οικονομικά μας. Δε θα ανοίξουμε «τρύπες» ξανά…

Οι 120 δόσεις θα νομοθετηθούν;
Θα παίρνουμε διαρκώς μέτρα ανακούφισης που θα βελτιώνουν την ζωή των ανθρώπων. Θα βελτιώσουμε το νόμο. Θα έρθει ο νόμος, μόλις ολοκληρωθεί η μελέτη που γίνεται από ομάδα εργασίας με την συμμετοχή του αρμόδιου υπουργείου…

Οι συντάξεις χηρείας… θα αποκαταστήσετε την αδικία;
H κατώτατη σύνταξη χηρείας έχει διπλασιαστεί παντού, άρα η συζήτηση θα γίνει όταν καταλάβουμε όλοι τι σημαίνει αυτό. Το όριο ηλικίας 52 με 55 θα το αναστείλουμε με μια σειρά προυποθέσεις.. αυτό θα γίνει το 2019

Ρυθμίσεις γι’ αυτούς που χρωστάνε και δεν μπορούν να βγουν σε σύνταξη…
Και αυτό το εξετάζουμε και θα το δούμε σε σχέση με τι μαζικό κύμα συντάξεων θα προκύψει ώστε να ανταποκρίνεται η χώρα στις υποχρεώσεις της.

Τί θα γίνει με το κοινωνικό μέρισμα;
Θα δοθεί κοινωνικό μέρισμα και προφανώς θα πληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, αλλά εξηγώ ότι το μέρισμα θα προσδιοριστεί και ως προς το ύψος και ως προς το είδος αναλόγως του τι θα βγει στο δημοσιονομικό μας κόστος και την ευχέρεια που θα έχουμε να το καταβάλουμε.

Άδικα κάνει ο κόσμος αιτήσεις για τα αναδρομικά;
Μέσα στο εξάμηνο θα έχει δοθεί το δικαίωμα μη παραγραφής, και μέσα σε μια 5ετία θα έχουν κριθεί τα ζητήματα αυτά…

Σε πέντε χρόνια από τώρα θα ξέρουν οι συνταξιούχοι τι θα γίνει με τα αναδρομικά τους; Και αυτό λέτε ότι είναι το καλύτερο;
Δε σας καταλαβαίνω…αυτό είναι το δικαιϊκό σύστημα στη χώρα..

Πηγή:thefact.gr

Διαβάστε, επίσης:Aναδρομικά: Θα εφαρμόσουμε ό,τι αποφασίσει το ΣτΕ, αναφέρει ο Τάσος Πετρόπουλος