Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ: «Δεν είμαστε σε πόλεμο με την Ιταλία»

60

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σήμερα ότι η Κομισιόν σημειώνει πρόοδο στις συνομιλίες με την Ιταλία για τον προϋπολογισμό της χώρας.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο υπερβολικά επεκτακτικός προϋπολογισμός της Ιταλίας για το 2019 παραβιάζει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ και δεν θα μειώσει το τεράστιο χρέος της χώρας όπως απαιτείται. Αυτό προετοιμάζει το έδαφος για μία πιθανή πειθαρχική διαδικασία για την Ιταλία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόστιμα. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες η Ρώμη αφήνει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να αλλάξει τα σχέδιά της για τον προϋπολογισμό.

«Δεν είμαστε σε πόλεμο με την Ιταλία», δήλωσε ο Γιούνκερ, σε συνέντευξη Τύπου στη συνεδρίαση των ηγετών των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη (G20) στο Μπουένος Άιρες.

«Η ατμόσφαιρα είναι καλή. Σημειώνουμε πρόοδο», δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι θα έχει μια συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε αργότερα σήμερα ή αύριο. «Θέλω η Ιταλία να είναι η Ιταλία, η Ιταλία ανέκαθεν αποτελούσε έμπνευση για την Ευρώπη, δεν γύριζε την πλάτη της στην Ευρώπη», δήλωσε ο Γιούνκερ, ζητώντας να μην «δραματοποιείται» η σημερινή διαμάχη με τη Ρώμη για τον προϋπολογισμό της.

«Με την Ιταλία κάνουμε πρόοδο», δηλώνει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από το Μπουένος Άιρες

Στις διαπραγματεύσεις με την Ιταλία, και ειδικότερα, στην δυνατότητα συμβιβασμού, με μερική αλλαγή του προσχεδίου προϋπολογισμού της κυβέρνησης της Ρώμης, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με δηλώσεις του από το G20 του Μπουένος ‘Αιρες.

«Με την Ιταλία κάνουμε πρόοδο. Συνάντησα τον Iταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε στις Βρυξέλλες και θα τον συναντήσω και πάλι εδώ», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν. Παράλληλα, πρόσθεσε, ότι δεν πρέπει, πάντως, «να δραματοποιείται το ενδεχόμενο διαδικασίας για επιβολή κυρώσεων στην Ιταλία».

«Δεν είμαστε σε πόλεμο με την Ιταλία, η ατμόσφαιρα είναι θετική. Είμαστε με την Ιταλία, αν η Ιταλία είναι με εμάς», είπε τέλος ο Γιούνκερ.

«Και εγώ είμαι αισιόδοξος. Διαφορετικά, δεν θα καθόμουν στο τραπέζι για διάλογο και δεν θα πήγαινα στις Βρυξέλλες», απάντησε ο Iταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιούνκερ για Ιταλία: «Να μην επαναληφθούν τα λάθη που έγιναν σε βάρος της Αθήνας»

Κομισιόν: Απέρριψε το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας