Ακολούθησε τέταρτη παραίτηση υπουργού στη Βρετανία, για το Brexit

Με «βροχή» παραιτήσεων από υπουργούς της κυβέρνησής της είναι αντιμέτωπη η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, καθώς την Πέμπτη έχουν παραιτηθεί τέσσερις, με αφορμή τη συμφωνία για το Brexit.

Μετά τις απανωτές παραιτήσεις υπουργών της από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων η Τερέζα Μέι προσπαθεί αυτή την ώρα να υπερασπιστεί τη συμφωνία για το Brexit.

«Έκανα τις σωστές επιλογές, όχι τις εύκολες», είπε.

Όπως λέει το κείμενο περιγράφει με λεπτομέρειες πώς θα αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ σε 134 ημέρες, τονίζοντας ότι το ακανθώδες ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων θα λυθεί με τον καλύτερο τρόπο όταν οριστικοποιηθεί η μελλοντική σχέση της Βρετανίας με τους 27 και περιλαμβάνει το backstop.

Οι διαπραγματεύσεις δεν ήταν «άνετη διαδικασία», παραδέχθηκε αφού καμία από τις δύο πλευρές δεν είναι πλήρως ικανοποιημένη.

Πυρά κατά του Κάμερον

Στρέφοντας τα πυρά της κατά του προκατόχου της η Μέι κατηγόρησε την κυβέρνηση Κάμερον ότι δεν είχε προετοιμάσει σχέδιο εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, όταν εκείνη ανέλαβε πρωθυπουργός. «Κάποιοι έλεγαν ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία, αλλά εγώ δεν το αποδέχθηκα», είπε. Τόνισε δε ότι η συμφωνία είναι προκαταρκτική και όταν οριστικοποιηθεί θα επιστρέψει στη Βουλή και θα ζητήσει από τους βουλευτές να τη στηρίξουν προς το εθνικό συμφέρον. «Η επιλογή είναι σαφής », είπε. «Μπορούμε να επιλέξουμε να φύγουμε χωρίς συμφωνία, να μην γίνει το Brexit, ή να επιλέξουμε αυτή τη συμφωνία».

Κινδυνεύει η Μέι;

Η πολιτική επιβίωση της Τερέζα Μέι φαντάζει έτσι ολοένα και πιο δύσκολη μετά την παραίτηση τεσσάρων υπουργών της -είχαν προηγηθεί εκείνες του υπουργού Βορείου Ιρλανίδας Shailesh Vara και του αρμόδιου για το Brexit υπουργού Ντόμινικ Ράαμπ- λίγες μόλις ώρες μετά την απρόθυμη έγκριση που έλαβε το προσχέδιο συμφωνίας ΕΕ-Βρετανίας για το Brexit από το διχασμένο υπουργικό συμβούλιο.

H παραίτηση του Ράαμπ έπεσε σαν βόμβα το πρωί και μέσα σε λίγα λεπτά ακολούθησε εκείνη της Μακ Βέι που επεσήμανε ότι η συμφωνία «δεν τιμά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος».

Ο αρμόδιος για το Brexit υπουργός σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου είχε αποδεχθεί «με βαριά καρδιά» τη συμφωνία στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, αλλά έτρεφε βαθιές επιφυλάξεις για τις παραμέτρους που αφορούν στα ιρλανδικά σύνορα.

Οι απανωτές παραιτήσεις μπορούν να προκαλέσουν κι άλλες αποχωρήσεις, πιθανώς καταφέροντας ένα τελειωτικό χτύπημα στη Βρετανίδα πρωθυπουργό λίγη ώρα πριν βρεθεί αντιμέτωπη με τους βουλευτές στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Πιθανή πρόταση δυσπιστίας σήμερα

Είναι πιθανό σήμερα να κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας κατά της Τερέζα Μέι. Αναλυτές εκτιμούν, βέβαια, ότι για να κατατεθεί η πρόταση απαιτείται το 15% των συντηρητικών βουλευτών (48 σήμερα) να αποστείλουν ξεχωριστά επιστολές ζητώντας πρόταση δυσπιστίας. Αυτό το ποσοστό (15%) δεν έχει ποτέ συγκεντρωθεί, αλλά οι εξελίξεις είναι ραγδαίες τις τελευταίες ημέρες και ώρες.

Βουτιά έκανε η λίρα

Η λίρα έκανε βουτιά έναντι του δολαρίου μόλις κυκλοφόρησαν τα νέα, καθώς οι αγορές βλέπουν να μειώνονται αισθητά οι πιθανότητες να περάσει η συμφωνία για το Brexit.

Ο Ράαμπ, που διαδέχθηκε τον περασμένο Ιούλιο στο πόστο του τον Ντέιβιντ Ντέιβις, είπε ότι τρέφει «διαρκή σεβασμό» για τη Μέι, αλλά πρόσθεσε: «Σήμερα παραιτήθηκα από υπουργός για το Breixt. Δεν μπορώ με καθαρή συνείδηση να υποστηρίξω τους όρους που προτείνονται για τη συμφωνία μας με την ΕΕ».

Δείτε live τη συνεδρίαση στο βρετανικό κοινοβούλιο:

Από την πλευρά της η Μακ Βέι αναφέρει στην επιστολή της παραίτησής της προς τη Μέι: «Η συμφωνία που παρουσιάσατε χθες στο υπουργικό συμβούλιο δεν τιμά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Στην πραγματικότητα δεν εκπ0ληρώνει τα στάνταρ που εσείς είχατε θεσει για την πρωθυπουργία σας».

Την πόρτα της εξόδου από την κυβέρνηση ετοιμάζονται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, να πάρουν κι άλλοι υπουργοί, όπως η Πένι Μόρντοντ και ο Μάικλ Γκόουβ, που ακύρωσε επίσκεψή του στο Γιόρκσιρ -για προσωπικούς λόγους, όπως ανέφεραν συνεργάτες του.

Πολλοί άλλοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ετοιμάζονται στο μεταξύ να καταψηφίσουν τη συμφωνία των 585 σελίδων με τις Βρυξέλλες, ενώ στον βρετανικό Τύπο γίνεται λόγος για πιθανή συντονισμένη συνωμοσία με στόχο την ανατροπή της πρωθυπουργού με κατάθεση πρότασης μομφής.

Ο βασικός λόγος που διαφωνούν οι θιασώτες του Brexit με την πρωθυπουργό είναι το σχέδιο αποφυγής τελωνειακών ελέγχων στα σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας, που όπως λένε θα κρατήσει τη χώρα σε μια δυνητικά ανοιχτή τελωνειακή ένωση με την ΕΕ. Και οι ευρωσκεπτικιστές Συντηρητικοί ούτε που θέλουν να ακούσουν κάτι τέτοιο, καθώς επιθυμία τους είναι να μπορεί η Βρετανία, απαλλαγμένη από τους κανόνες της ΕΕ, να κλείσει εμπορικές συμφωνίες ανά την υφήλιο.

Βουτιά στο χρηματιστήριο

Οι βρετανικές μετοχές και οι κλάδοι που επηρεάζονται ιδιαίτερα από το Brexit δέχθηκαν σήμερα σκληρό πλήγμα από την παραίτηση του Βρετανού υπουργού για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ.

Οι μετοχές των κατασκευαστικών εταιριών, των λιανεμπόρων και των εγχώριων τραπεζών βυθίστηκαν ενώ ο δείκτης FTSE 250 κατέγραψε πτώση 1% στην αρχή της συνεδρίασης. Η υποχώρηση της στερλίνας προσέφερε στήριξη στον δείκτη FTSE 100, που περιλαμβάνει εταιρίες με εξαγωγικό προσανατολισμό, καταγράφοντας άνοδο 0,3% στις 11:52 ώρα Ελλάδας.

Οι κατασκευαστικές εταιρίες Barratt Development, Persimmon, Taylor Wimpey, Berkely Group κατέγραψαν πτώση από 4,9% έως 6,7%. Η μετοχή της Barclays σημείωσε βουτιά 6,6%, η RBS υποχώρησε κατά 6,2%, με τη μετοχή της Lloyds να καταγράφει απώλειες 4,4%, καθώς οι εγχώριες τράπεζες επλήγησαν από την παραίτηση του υπουργού, η οποία επέτεινε την πολιτική αβεβαιότητα.

Στο ‘κόκκινο’ ήταν και οι μετοχές των εταιριών λιανικής πώλησης, με τη μετοχή της Marks & Spencer να υποχωρεί κατά 5,2% και της Next κατά 5%.

Ειδικότερα, μετά την παραίτηση του Ντόμινικ Ράαμπ, o οποίος αποχώρησε από την βρετανική κυβέρνηση διαμαρτυρόμενος κατά του σχεδίου συμφωνίας της Μέι για την αποχώρηση από την ΕΕ, η λίρα υποχώρησε κατά 1% έναντι του αμερικανικού νομίσματος στο 1,2839 και κατά 1,3% έναντι του ευρώ στις 88,23 πένες.

«Η παραίτηση του Ράαμπ απλά τώρα αλλάζει το παιχνίδι. Δύσκολο να είναι κανείς αισιόδοξος για τη βρετανική λίρα βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο Τζόρνταν Ρότσεστερ, αναλυτής στη Nomura.

«Από την άλλη μεριά όμως η Τερέζα Μέι έχει επιβιώσει από πολύ χειρότερες καταστάσεις. Το θέμα είναι εάν θα ακολουθήσει κύμα παραιτήσεων (από υπουργούς)», πρόσθεσε ο αναλυτής.

Διαβάστε, επίσης:Παραιτήθηκε ο υπουργός του Brexit Ντόμινικ Ράαμπ –στα «καρφιά» η Μέι