Α. Τσίπρας: Προανήγγειλε χιλιάδες προσλήψεις στο δημόσιο και εκλογές τον Οκτώβριο του ’19

«Αλλάζουν πολλά» με τη συμφωνία Πολιτείας-Εκκλησίας, πρόκειται για ένα «ιστορικό βήμα προς τα εμπρός, ερχόμαστε να επιλύσουμε εκκρεμότητες δεκαετιών», από τη δεκαετία του ’20, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

Με τη συμφωνία, είπε ο Αλ. Τσίπρας δίνεται η δυνατότητα στο ελληνικό δημόσιο να απελευθερώσει 10.000 θέσεις προκειμένου να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο μέλλον σε ισόποσες προσλήψεις σε τομείς που έχουμε ανάγκη.

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι στο Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας μπαίνει μέσα όλη η αμφισβητούμενη περιουσία αλλά και η μη αμφισβητούμενη εθελοντικά. Σημείωσε ότι από αυτή την αξιοποίηση που θα προχωρήσει άμεσα, υπολογίζεται ότι έως περίπου το 2030 το κράτος θα έχει τη δυνατότητα να καλύπτει πολύ μεγάλο μέρος ή το όλον της επιδότησης για τη μισθοδοσία των κληρικών.

«Δεν υπάρχει κανένα ιστορικό βήμα χωρίς αντιδράσεις, όταν πηγαίνεις σε έναν συμβιβασμό και οι δυο πλευρές πηγαίνουν ένα βήμα πίσω για να πάνε πολλά βήματα μπροστά», είπε ο πρωθυπουργός. Τόνισε ότι στην ιστορία θα μείνουν τα βήματα μπροστά και όχι οι φωνές.

Άμεσα, εντός του 2019 θα γίνει η προκήρυξη 10.000 προσλήψεων για να καλύπτονται από το 2020 και μετά, είπε ο Αλ. Τσίπρας. Σημείωσε ότι κατοχυρώνεται η ρήτρα 1:1 στις προσλήψεις «και έχουμε και 10.000 επιπλέον».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για αμοιβαία επωφελή συμφωνία και για την Εκκλησία και για το κράτος, που θα έχει πολλαπλά οφέλη και οικονομικά.

«Παρά την καταστροφολογία που μας καταλογίζανε, εμείς φέραμε αντίμετρα χωρίς μέτρα»

«Παρά την καταστροφολογία που μας καταλογίζανε, εμείς φέραμε αντίμετρα χωρίς μέτρα», «δίνουμε όχι όσα είπα στη ΔΕΘ, αλλά παραπάνω», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

«Ακόμα κι αν κάποιος είναι άθρησκος, στα θαύματα της βούλησης μπορεί να πιστεύει. Εδώ είχαμε το θαύμα μιας κοινής βούλησης και πολύ καλής θέλησης», είπε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας για τον «ουσιαστικό και επίμονο» διάλογο του ίδιου με τον Αρχιεπίσκοπο, αλλά και Πολιτείας-Εκκλησίας γενικότερα.

Σχολίασε πως όταν μετά από 79 χρόνια επιλύεται μια εκκρεμότητα, που κανείς άλλος δεν κατάφερε να επιλύσει, τότε πρόκειται για ένα «θαύμα». Αποκάλυψε ότι για να γίνει αυτό χρειάστηκαν περίπου τρία χρόνια προεργασίας και συζητήσεων.

«Στόχος μας είναι να “εκβιάσουμε” τη συναίνεση», είπε ο Αλ. Τσίπας αναφορικά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την εκλογή ΠτΔ.

«Ο στόχος μας δεν είναι να δώσουμε αρμοδιότητες στον ΠτΔ, δεν είναι ώριμο, θέλουμε να μείνουμε στο μοντέλο της προεδρευόμενης δημοκρατίας, όπου οι εξουσίες είναι στο Κοινοβούλιο. Βασική μας σκέψη είναι να αποσυνδέσουμε την εκλογή του ΠτΔ από την κοινοβουλευτική περίοδο».

«Απαιτούνται συγκλίσεις στο σημερινό πολιτικό σύστημα»

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχουν περιθώρια συναινέσεων στο σημερινό πολιτικό σύστημα, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι απαιτούνται συγκλίσεις, ποτέ δεν μπορούν να γίνουν μεταξύ όλων.

«Ποτέ στον πολιτικό βίο δεν υπήρξε περίοδος που να μην υπάρχουν αντιπαραθέσεις και δύο πόλοι, σήμερα είναι Αριστερά-Δεξιά». «Πολιτική ανωμαλία θα ήταν αν οι δύο πόλοι τα έβρισκαν ξαφνικά για να φτιάξουν μια επίπλαστη συναίνεση», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αυτό έγινε μία φορά, στην περίοδο των μνημονίων, «για να κουκουλώσουν τα σκάνδαλα τους».

«Πρέπει να δοθεί το μήνυμα ότι κανείς από δω και στο εξής δεν θα έχει τη δυνατότητα να στερεί δημόσιους πόρους από τους πολίτες»

«Λαϊκή απαίτηση μετά την ύβρι να υπάρχει και η νέμεσις», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας για τα σκάνδαλα.

Ερωτηθείς σχετικά με την αναφορά Πολάκη, είπε πως αυτό που είπε ο υπουργός απομονώθηκε και πως αποτύπωσε το κοινό αίσθημα ότι πέρα από την οικονομική ανάκαμψη ο κόσμος θέλει να δει και τη δικαιοσύνη να λειτουργεί. Οι κυβερνήσεις δεν βάζουν κανέναν φυλακή, αλλά αυτό που πρέπει να κάνουν και το κάνει η δική μας είναι να διαμορφώνει κλίμα ελευθερίας στους δικαστικούς προκειμένου να πράξουν το καθήκον τους, είπε.

«Αν το ‘δόγμα Πολάκη’ είναι η εφαρμογή του νόμου, τότε εγώ προσχωρώ σε αυτό το δόγμα. Αν το δόγμα της άλλης πλευράς είναι η ατιμωρησία, τότε ας αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στον λαό», σημείωσε.

Τόνισε ότι αυτό που θα λέει ο ίδιος και θα προσπαθεί, είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη και να αφεθεί ελεύθερη η δικαιοσύνη να το κάνει.

Σημείωσε ότι η πολιτική ευθύνη έχει αποδοθεί για πολλά σκάνδαλα και πως γι’ αυτό είναι στα έδρανα της αντιπολίτευσης και «θα μείνουν για πολύ ακόμα», «πρέπει να δοθεί το μήνυμα ότι κανείς από δω και στο εξής δεν θα έχει τη δυνατότητα να στερεί δημόσιους πόρους από τους πολίτες».

«Αντί να κάτσουν ήρεμα και ήσυχα και να πουν μπράβο, τα καταφέρατε, κάνουν και κριτική»

«Αντί να κάτσουν ήρεμα και ήσυχα και να πουν μπράβο, τα καταφέρατε, κάνουν και κριτική», είπε ο Αλ. Τσίπρας αναφορικά με την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί καθυστέρησης για την επιστροφή των αναδρομικών.

Η κριτική της αντιπολίτευσης στο θέμα της επιστροφής των αναδρομικών θυμίζει τον εμπρηστή που βάζει φωτιά στο δάσος και μετά βγαίνει στα κανάλια και κατηγορεί την Πυροσβεστική ότι άργησε να σβήσει τη φωτιά, είπε ο πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση ματώνει όλα αυτά τα χρόνια για να ενισχύσει τους αδύναμους και να αποκαταστήσει αδικίες, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η μόνη περίπτωση να μην δικαιωθούν οι συνταξιούχοι είναι να εκλεγεί ο κ. Μητσοτάκης»

Η μόνη περίπτωση να μην αποκατασταθεί η αδικία στους συνταξιούχους είναι να εκλεγεί ο κ. Μητσοτάκης στις βουλευτικές εκλογές του 2019, διότι θα εφαρμόσει Ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ και μέτρα ΔΝΤ, επισήμανε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει και στις ευρωεκλογές και στις βουλευτικές που θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019»

Οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019 δήλωσε ο πρωθυπουργός και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει και στις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019 και στις βουλευτικές εκλογές.

«Αυτός είναι ο στόχος μου, αυτό επιθυμώ και θα το πετύχω», είπε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα γυρίσει μπούμερανγκ για τον κ. Μητσοτάκη η δημοσκοπική πρωτιά της Ν.Δ. όταν θα διαπιστώσει μετά τις ευρωεκλογές ότι πρώτο κόμμα θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει από την ελληνική Βουλή»

Τη βεβαιότητα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει από την ελληνική Βουλή, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Η Συμφωνία θα περάσει για έναν λόγο. Γιατί και ο τελευταίος πολίτης καταλαβαίνει ότι παρά τις δυσκολίες, παρά τα προβλήματα, αυτή η Συμφωνία ωφελεί τη χώρα και ιδίως τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη», επισήμανε.

Πρώτα η ενημέρωση των κομμάτων και μετά η ψηφοφορία στη Βουλή για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης

Η ανακοίνωση της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης έγινε με «άτσαλο τρόπο» στη τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς θα έπρεπε να ενημερωθούν πρώτα τα κόμματα, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τόνισε πως αλλάζει την τακτική, όχι τη στρατηγική, γι αυτό θα προχωρήσει σε ενημέρωση των κομμάτων και δεν θα γίνει η επέκταση με την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων, αλλά με ψηφοφορία στη Βουλή και τα κόμματα θα κληθούν να πάρουν θέση.

«Δεν θα υπάρξει θέμα δεδηλωμένης για την κυβέρνηση»

«Ο κ. Καμμένος θα κληθεί να πάρει μια κρίσιμη, δεν ξέρω αν θα φύγει ή δεν θα φύγει από την κυβέρνηση, αλλά δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την ομαλή πορεία της χώρας προς την κανονικότητα», απάντησε ο πρωθυπουργός στην ερώτηση για τη στάση που θα κρατήσει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας όταν έρθει προς ψήφιση η Συμφωνία των Πρεσπών.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν θα υπάρξει θέμα δεδηλωμένης για την κυβέρνηση, καθώς ο κ. Καμμένος έχει δηλώσεις πως δεν πρόκειται να στηρίξει πρόταση δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας.

«Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν και δεν απειλείται από κανέναν», είναι το μήνυμα που έστειλε στον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο, αλλά δεν θα απεμπολήσουμε κανένα κυριαρχικό δικαίωμα μας», τόνισε και είπε πως προετοιμάζεται η επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη, ύστερα από πρόσκληση του κ. Ερντογάν, αλλά δεν έχει κλειστεί ακόμα η ημερομηνία.

«Δεν θυσίασα κανέναν, ο κ. Κοτζιάς παραιτήθηκε»

«Δεν θυσίασα κανέναν ο κ. Κοτζιάς παραιτήθηκε», δήλωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση αν προτίμησε να «θυσιάσει» τον κ. Κοτζιά μετά τη σύγκρουση που είχε με τον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας Πάνο Καμμένο.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «εξαιρετικό» το έργο του κ. Κοτζιά στο υπουργείο Εξωτερικών και «εξαιρετική» τη συμβολή του στην πορεία ανάταξης της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αλ.Τσίπρας: Επιστροφή 820 εκατ. από αναδρομικές κρατήσεις στους ενστόλους

Δυνατότητα 10.000 προσλήψεων στο δημόσιο μετά την συμφωνία Πολιτείας-Εκκλησίας