Βράβευση ταινίας-ντοκιμαντέρ της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων

Η ταινία-ντοκιμαντέρ του Γιώργου Διδυμιώτη «Παραθεριστές της Ιστορίας», παραγωγής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, απέσπασε το 1ο Βραβείο ταινίας ντοκιμαντέρ μικρού μήκους στο 12ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ (docfest) που πραγματοποιήθηκε στην Χαλκίδα μεταξύ 13-18 Νοεμβρίου 2018.

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η ταινία δημιουργήθηκε με αφορμή την επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Κυθήρων στο πλαίσιο της Πράξης «Επισκευή, Διαρρύθμιση και Επανέκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Κυθήρων» για το Ε.Π. «Αττική» της Προγραμματικής Περιόδου «ΕΣΠΑ 2007-2013» με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους.

Με αφορμή την επιστροφή των κυθηραϊκών αρχαιοτήτων από τον Πειραιά στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων, η ταινία μας καλεί σε ένα άλλο ταξίδι, στοχαστικό, γεμάτο ωστόσο απορίες και μόνο σκιές απαντήσεων: γιατί σκαλίζουμε το παρελθόν, τι προσδοκούμε να βρούμε, τι μπορούμε να μάθουμε και –εν τέλει– ποιοι είμαστε μέσα στο μεταβαλλόμενο ιστορικό πλαίσιο.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής, η ταινία βραβεύτηκε για τον εξαιρετικό συνδυασμό της ιστορικής τεκμηρίωσης και της ποιητικής ματιάς με την οποία προσεγγίζεται το θέμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ντοκιμαντέρ για τον μηχανισμό των Αντικυθήρων (Βίντεο)

«Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων» θα ταξιδέψει στο Πεκίνο