Β’ Αθηνών: Ποιοι κατεβαίνουν στις εκλογές

Νέα είσοδος φαίνεται πως είναι αυτή του γνωστού σεξολόγου Θάνου Ασκητή.

Με τη χώρα να έχει μπει για τα καλά σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και το 2019 να αναμένεται… καυτό, λόγω των τριπλών καλπών που θα στηθούν, είναι σαφές ότι μεγάλο ενδιαφέρον εστιάζεται στην νέα, τριχοτομημένη Β’ Αθηνών.

Με την απόφαση της κυβέρνησης να σπάσει τη μέχρι πρότινος αχανή περιφέρεια, δημιουργήθηκαν τρεις νέες περιφέρειες: ο Βόρειος, ο Νότιος και ο Δυτικός Τομέας περιλαμβάνουν ο καθένας αρκετούς δήμους και έχουν σημαντικές ιδιαιτερότητες. Πιο συγκεκριμένα, στον Βόρειο Τομέα εντάσσονται οι δήμοι Αγ. Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Γαλατσίου, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μεταμόρφωσης, Νέας Ιωνίας, Παπάγου – Χολαργού, Πεντέλης, Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, Φιλοθέης – Ψυχικού και Χαλανδρίου. Στον Νότιο Τομέα ανήκουν οι δήμοι Αγ. Δημητρίου, Αλίμου, Βύρωνα, Γλυφάδας, Δάφνης – Υμηττού, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Καλλιθέας, Μοσχάτου – Ταύρου, Ν. Σμύρνης, Π. Φαλήρου και, τέλος, στον Δυτικό Τομέα οι δήμοι Αγ. Βαρβάρας, Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου. Υπενθυμίζεται ότι στον Βόρειο Τομέα αναλογούν 15 έδρες, στον Νότιο 18 και στον Δυτικό 11.

Με αυτό το δεδομένο, τα κόμματα καταρτίζουν τις επιλογές τους για τις νέες περιφέρειες. Για παράδειγμα, η ΝΔ την Τρίτη ανακοίνωσε τις υποψηφιότητες Πανούτσου-Τατσόπουλου, ενώ εν αναμονή είναι και η ανακοίνωση 30 γυναικείων ονομάτων ανά την Επικράτεια, βέβαια. Όπως και να έχει, στις νέες περιφέρειες θα κονταροχτυπηθούν κορυφαία στελέχη των δύο κομμάτων, με βαριά ονόματα να κατανέμονται περίπου ισομερώς. Πέρα, όμως, από τις διακομματικές μονομαχίες, ενδιαφέρουσες θα είναι και οι εσωκομματικές, μιας και νεότεροι υποψήφιοι προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση και να πλασαριστούν σε καλή σειρά εκλογής, κοντράροντας στα ίσια εν ενεργεία βουλευτές.

Το Reader.gr καταγράφει σήμερα τις βασικές σκέψεις του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής για τα ψηφοδέλτια σε αυτές τις τρεις νέες περιφέρειες:

Βόρειος Τομέας

Κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά και ο Κώστας Ζαχαριάδης μπαίνουν στη μάχη, απέναντι στους Άδωνι Γεεωργιάδη, Κωστή Χατζηδάκη, Γιώργο Κουμουτσάκο Νίκη Κεραμέως, αλλά και νέους υποψηφίους, ενώ από το ΚΙΝ.ΑΛ. ισχυρότερος όλων παραμένει ο Ανδρέας Λοβέρδος.

ΣΥΡΙΖΑ: Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ξεκινήσει να κάνουν τις επιλογές τους. Βαριά χαρτιά του κόμματος στον βόρειο Τομέα αναμένεται να είναι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά και ο διευθυντής της Κ.Ο. του κόμματος Κώστας Ζαχαριάδης. Ακόμα, προς τον βόρειο τομέα κλίνουν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Δημαράς και η βουλευτής Ελένη Αυλωνίτου. Ερωτηματικό είναι τι θα γίνει με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, ενώ ο βουλευτής της περιφέρειας και γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης θα μετακινηθεί στο Επικρατείας.

ΝΔ: Στη ΝΔ τα πράγματα είναι, λίγο έως πολύ, σαφέστερα. Υποψήφιοι θα είναι οι αντιπρόεδροι Άδωνις Γεωργιάδης και Κωστής Χατζηδάκης, ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, ενώ δυναμική είσοδο κάνει η βουλευτής Επικρατείας Νίκη Κεραμέως. Ακόμα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου Νίκος Ρωμανός, ο γραμματέας Παραγωγικών Τομέων Βασίλης Ξυπολητάς, η γραμματέας Σχέσεων Κοινωνίας-Κόμματος Ζωή Ράπτη, ο αναπληρωτής γραμματέας Προγράμματος Μανώλης Γραφάκος και ο γραμματέας Επιστημονικών Φορέων Νίκος Κωστόπουλος. Υποψήφιοι ακόμα ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης, η δικηγόρος Ζανέτ Καλαντζάκου, ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου και ίσως ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

ΚΙΝ.ΑΛ.: Στον βόρειο τομέα για το Κίνημα Αλλαγής δεσπόζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ στο ψηφοδέλτιο θα είναι ακόμα ο εκπρόσωπος του ΜΠΡΟΣΤΑ Παναγιώτης Βλάχος, ο Κώστας Πανταζής, ο προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Χατζησωκράτης, η Αλεξάνδρα Σαγρή και η Γωγώ Καζά από την ΕΔΕΜ. Το όνομα που ακούγεται έντονα εσχάτως είναι δε αυτό του πρώην διεθνούς τερματοφύλακα, Νίκου Σαργκάνη.

Νότιος Τομέας

Στη μεγαλύτερη νέα περιφέρεια, το «κουπί» για τον ΣΥΡΙΖΑ θα τραβήξει ο Νίκος Παππάς, έχοντας ως βασικό αντίπαλον δέος τον Νίκο Δένδια, ενώ πολλά βαριά χαρτιά του ΚΙΝ.ΑΛ., προεξαρχούσης μάλλον και της Φώφης Γεννηματά ετοιμάζονται για κάθοδο στα νότια.

ΣΥΡΙΖΑ: Στον Νότιο Τομέα υποψήφιος θα είναι ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Ξυδάκης. Στα Νότια κατευθύνεται και ο Γιάννης Μπαλάφας, ενώ εκεί θα είναι υποψήφια και η Αννέτα Καββαδία, ενώ ακούγεται και το όνομα του Γιάννη Τσιρώνη.

ΝΔ: Στη ΝΔ ισχυρότερη υποψηφιότητα είναι του Νίκου Δένδια, ο οποίος έκανε μια μεγάλη συγκέντρωση στα μέσα της εβδομάδας στη Γλυφάδα. Ακόμα, υποψήφιες θα είναι η Άννα Καραμανλή και η Σοφία Βούλτεψη. Επίσης, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου Κωνσταντίνος Κυρανάκης, οι γραμματείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Τάσος Γαϊτάνης Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων Βασίλης Σπανάκης και ο αναπληρωτής γραμματέας Επιστημονικών Φορέων Γιάννης Καλλιάνος. Ακόμα, η δικηγόρος Ιωάννα Γκελεστάθη, οι δήμαρχοι Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης και Δάφνης Μιχάλης Σταυριανουδάκης και, μάλλον, η Ντόρα Πάλλη.

ΚΙΝ.ΑΛ. Σε αυτή την περιφέρεια αναμένεται να είναι υποψήφια και η ίδια η Φώφη Γεννηματά, ενώ για την εν λόγω περιφέρεια ακουγόταν και ο Νίκος Ανδρουλάκης, εφόσον έφευγε από το ευρωψηφοδέλτιο. Κατά τα άλλα, υποψήφιοι θα είναι ο πρώην υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου Σπύρος Καρανικόλας, η Τόνια Αντωνίου, η Ζέφη Δημαδάμα, ο Λάμπρος Ρώσσης, ο Θεολόγος Μίντζας, η Κατερίνα Βαλαβάνη και ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Αμοιρίδης.

Δυτικός Τομέας

Τέλος, στη μικρότερη νέα περιφέρεια, ο Δημήτρης Βίτσας είναι στην εμπροσθοφυλακή του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας απέναντί του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και Γεράσιμο Γιακουμάτο, αλλά και τον Αντώνη Πανούτσο, ενώ και στο ΚΙΝ.ΑΛ. αρκετά στελέχη διαγκωνίζονται για μια έδρα.

ΣΥΡΙΖΑ: Στα δυτικά υποψήφιος θα είναι ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας. Ακόμα, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας, αλλά και η Χαρά Καφαντάρη. Στα δυτικά λέγεται ότι θα είναι υποψήφιος και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, αν δεν…τραβήξει προς την Ευρωβουλή, όπως εικάζεται.

ΝΔ: Από τη ΝΔ, έχουν ξεκινήσει προετοιμασίες οι νυν βουλευτές Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Γεράσιμος Γιακουμάτος, ο οποίος μάλιστα την Τετάρτη ετοιμάζει μεγάλη εκδήλωση στο Περιστέρι. Ακόμα, εκεί θα είναι υποψήφιος ο δημοσιογράφος Αντώνης Πανούτσος και μάλλον και ο επίσης δημοσιογράφος Γιάννης Λοβέρδος. Ακόμα, ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Δημήτρης Μαραβέλιας και μάλλον ο πρώην δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Καλογερόπουλος.

ΚΙΝ.ΑΛ.: Στα δυτικά για το Κίνημα Αλλαγής θα είναι ο εν ενεργεία βουλευτής Γιώργος Καρράς, ο πρώην υπουργός και γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης, αλλά και η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου Νάντια Γιαννακοπούλου. Ακόμα, υποψήφιοι θα είναι ο Χαράλαμπος Καρπούζος, αλλά και ο προερχόμενος Τάσος Δαρσινός. Τέλος, νέα είσοδος φαίνεται πως είναι αυτή του γνωστού σεξολόγου Θάνου Ασκητή.

Διαβάστε, επίσης:Γεωργιάδης: Τα μέτρα που προέρχονται από την υπερφορολόγηση είναι αρνητικά