Εγκαίνια για εντυπωσιακή αναστήλωση στο αρχαίο φρούριο των Αιγοσθενών (Εικόνες)

Το Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2018 (12:00), εγκαινιάζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής ο αναστηλωμένος Νοτιοανατολικός Πύργος του αρχαίου φρουρίου Αιγοσθενών. Το αρχαίο φρούριο, κτισµένο στο β΄ ήμισυ του 4ου αι. π.Χ., αποτελεί ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αρχαία φρούρια στον ελλαδικό χώρο.

Το φρούριο των Αιγοσθενών

Το πλέον εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του φρουρίου είναι ο Νοτιοανατολικός Πύργος της ακρόπολης που συγκαταλέγεται στα σπουδαιότερα μνημεία της αρχαίας οχυρωματικής τέχνης. Το έργο αναστήλωσης και αποκατάστασης του Πύργου υπήρξε ένα τεράστιο εγχείρημα που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ, υλοποιήθηκε µε αυτεπιστασία αρχικά από τη Γ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και ολοκληρώθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών, όπως έκανε γνωστό με ανακοίνωση του το υπουργείο Πολιτισμού.


Αιγόσθενα. Εργασίες αναστήλωσης του ΝΑ Πύργου (φωτ. ΥΠΠΟΑ)

Ο ΝΑ Πύργος, αναστηλωμένος σήμερα στην πλήρη μορφή του, αποτελεί πολύτιμο τεκμήριο της αρχαίας οχυρωματικής τέχνης.

 

Ο επισκέπτης έχει πλέον τη δυνατότητα πρόσβασης στο εσωτερικό του και ανόδου έως τον τελευταίο του όροφο, από όπου έχει πλήρη εποπτεία του φρουρίου και της ευρύτερης περιοχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στην Αθήνα έρχονται οι… Κυκλάδες μέσα από μια έκθεση κι ένα συνέδριο

«Ξαναζωντανεύοντας» την Αθήνα της χρυσής εποχής του Περικλέους (Βίντεο)

Άρθρο των Financial Times: «Ο Λόρδος Βύρωνας είχε δίκιο, τα γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Αθήνα!»