Νέα δημοσκόπηση: 11 μονάδες η διαφορά της ΝΔ με το ΣΥΡΙΖΑ – «Κάηκαν» όλα τα χαρτιά Τσίπρα

Το πολιτικό αφήγημα που προβάλλει ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο δεν βρίσκει ακροατήριο, αλλά – παρά την κυβερνητική αντεπίθεση σε πολλά μέτωπα – φαίνεται ότι έχει παγιωθεί πλέον ένα πολιτικό σκηνικό μέσα στο οποίο διαμορφώνονται συνθήκες για γαλάζια αυτοδυναμία.

Οπως προκύπτει από τη νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis για «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγράφει προβάδισμα 10,9 ποσοστιαίες μονάδες στην εκτίμηση ψήφου (37,8%), διευρύνοντας περαιτέρω το προβάδισμά του από τον ΣΥΡΙΖΑ (26,9%) και σε μια πεντακομματική Βουλή, που όπως διαφαίνεται και από τη νέα μέτρηση, σχεδόν προεξοφλείται ότι το ποσοστό αυτό οδηγεί στον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Στο κενό όλες οι πρωτοβουλίες

Στην πραγματικότητα, όλες οι κινήσεις του Πρωθυπουργού πέφτουν στο κενό, αδυνατώντας να προσφέρουν εκλογικά οφέλη στον ΣΥΡΙΖΑ. Η βασικότερη εξήγηση για την παγίωση αυτής της εικόνας που δείχνει μη αναστρέψιμη, έχει να κάνει με το μεγάλο έλλειμμα αξιοπιστίας τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και προσωπικά του Πρωθυπουργού, όπως προκύπτει από την ίδια δημοσκόπηση.

Οι εξαγγελίες Τσίπρα επιτείνουν την αρνητική εικόνα για την κυβέρνηση, την ώρα μάλιστα που καταγράφονται περιορισμένες έστω προσδοκίες από τους πολίτες για βελτίωση του οικονομικού κλίματος. Σε εξαιρετικά μεγάλα ποσοστά (37%) οι κινήσεις Τσίπρα δεν πείθουν ούτε τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έχει τη σημασία του ότι σε δυσθεώρητα ποσοστά (της τάξης του 80%) αρνητικά αξιολογούν την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό οι ψηφοφόροι των (συγκυβερνώντων) ΑΝΕΛ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, σε όλες τις τελευταίες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα η κοινωνική πλειοψηφία εμφανίζεται να γυρνά την πλάτη: το 47% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι κινείται σε λάθος κατεύθυνση η συμφωνία Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου για την εκκλησιαστική περιουσία (έναντι 36%), ενώ ακόμη και η διανομή του υπερπλεονάσματος αξιολογείται αρνητικά (50% έναντι 35%).

Τρίτο κόμμα με ανεβασμένα ποσοστά η Χρυσή Αυγή που καταγράφει 7,2, ενώ τέταρτο κόμμα έρχεται το Κίνημα Αλλάγής με 6,9 ενώ την πεντάδα συμπληρώνει το ΚΚΕ με 6,3.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μεγάλη δημοσκόπηση: Μπροστά η ΝΔ, στάσιμος ο ΣΥΡΙΖΑ – «Πόλεμος» για την τρίτη θέση

Μητσοτάκης στην Βουλή: Το πανεπιστημιακό άσυλο με τη σημερινή του μορφή θα καταργηθεί

Αλ. Τσίπρας: Έχουμε χρέος να προστατέψουμε και να αναβαθμίσουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο