Ο χωρισμός Κράτους-Εκκλησίας και η συνάντηση στο Μαξίμου

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα πρόκειται για συμφωνία που θα ορίζει τα περιουσιακά της Εκκλησίας και το μισθολογικό.

Με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο θα συναντηθεί στις 6 το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η συνάντηση θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η αποψινή συνάντηση αναμένεται να είναι έχει μακρά διάρκεια, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ιερώνυμος θα παραδώσει στον πρωθυπουργό επιστολή με τις θέσεις της Εκκλησίας για το θέμα.
Ας σημειωθεί ότι το Σύμφωνο που θα υπογραφεί είναι μια διαδικασία ανεξάρτητη από τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Το Σύμφωνο, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, θα ορίζει ότι στο εξής οι ιερείς δεν θα είναι πλέον δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά θα πληρώνονται από τα ταμεία της Εκκλησίας.
Θα συσταθεί ειδική εταιρεία η οποία θα διαχειρίζεται την εκκλησιαστική περιουσία, στην οποία θα είναι μέτοχος και το Δημόσιο.
Ιερώνυμος: Tι εννοεί ο Τσίπρας με τη θρησκευτική ουδετερότητα;

Στο ζήτημα της θρησκευτικής ουδετερότητας αναφέρθηκε τη Δευτέρα (5/11) ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, μετά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, για το οποίο επεσήμανε ότι «ο πρωθυπουργός θα μας πει τι εννοεί, αλλά όταν λέμε θρησκευτικά ουδέτερο… είναι ένα κράτος, η Γερμανία. Θα ήθελα να ζήσω στη Γερμανία και να είμαι θρησκευτικά ουδέτερος. Είναι ουδέτερο το κράτος, βοηθάει την Εκκλησία, συνεργάζεται με την Εκκλησία άριστα.
Θρησκευτικά ουδέτερη είναι η Γαλλία, αλλά είναι εχθρικές οι σχέσεις, δεν έχουν καμία σχέση κ.λπ. Δε θα μου άρεσε… Το Βέλγιο, οι Βρυξέλλες, θρησκευτικά ουδέτερα, αλλά όλους τους μισθούς των θρησκευτικών λειτουργών τους πληρώνει το κράτος. Επομένως, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πρώτα τι εννοούμε ουδέτερο. Πιστεύω ότι θα δοθεί η δυνατότητα, θα συνεργαστώ, θα δουλέψουμε και αύριο».
Σε ερώτηση αν έχει σκοπό να ζητήσει από την κυβέρνηση διευκρινήσεις για το τι εννοεί θρησκευτική ουδετερότητα, απάντησε ότι «δεν έχουμε καταλήξει ακόμα, αλλά μας απασχολεί το θέμα».

Διαβάστε, επίσης:Πρωτεύουσα καινοτομίας 2018 ανακηρύχθηκε η Αθήνα