Πριν το τέλος του έτους τα αναδρομικά σε ενστόλους, γιατρούς και δικαστικούς

Την καταβολή των αναδρομικών σε ένστολους, γιατρούς, δικαστικούς όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, πριν το τέλος του έτους, επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ, τονίζοντας πως τα ποσά αυτά έχουν υπολογιστεί και δεν επιβαρύνουν δημοσιονομικά τη χώρα. Και πρόσθεσε -με αφορμή δικαστικές αποφάσεις για τους συνταξιούχους- ότι ο νόμος Κατρούγκαλου του 2016 έχει λάβει υπόψη του τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Ειδικότερα, για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

«Ο ασφαλιστικός νόμος του 2016 είναι απολύτως εναρμονισμένος με την απόφαση του ΣτΕ» είπε ο κ. Τζανακόπουλος αναφορικά με την απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου και την αναδρομική δικαίωση δύο συνταξιούχων για περικοπές που τους είχαν επιβληθεί πριν το 2016.

Ο υπουργός Επικρατείας έκανε λόγο για πολύπλοκο νομικό θέμα. Όπως είπε, η απόφαση του μονομελούς διοικητικού πρωτοδικείου για τους δύο συνταξιούχους εναρμονίζεται με αυτήν του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία οι περικοπές στις συντάξεις που έγιναν επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ – ΝΔ από το 2012 και μετά είναι αντισυνταγματικές. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος, το ΣτΕ δεν έδωσε αναδρομική ισχύ στην απόφασή του.

Αναφορικά με τις εκτιμήσεις επιστημόνων για την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού στην περίπτωση επιστροφών ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε πως «οποιαδήποτε εκτίμηση δημοσιονομικού κόστους είναι έωλη» .

Πρόσθεσε πως οι αποφάσεις για ένστολους, γιατρούς δικαστικούς που αφορούν στα αναδρομικά, όπως το παρουσίασε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, θα καταβληθούν εντός του έτους. «Όλα αυτά τα ποσά έχουν συνυπολογιστεί και δεν επηρεάζεται ο συμφωνημένος στόχος με το Eurogroup για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5%» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τζανακόπουλος.

Για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Καταστατικό χάρτη της χώρας, χαρακτήρισε τη συνταγματική αναθεώρηση ο υπουργός Επικρατείας λέγοντας πως αναμένεται να τροφοδοτήσει «έντονη συζήτηση με πάρα πολλές απόψεις» και συμπλήρωσε πως από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει «εξαιρετικά επίπονη διαδικασία» η οποία όπως είπε ο κ. Τζανακόπουλος, οδήγησε σε μια πρόταση που συμπεριλαμβάνει «ώριμα αιτήματα και ώριμες τροποποιήσεις του συντάγματος που λαμβάνουν υπόψιν και την εμπειρία των μνημονίων και της χρεοκοπίας της χώρας».

Άφησε αιχμές για τη στάση της ΝΔ σημειώνοντας πως αποφεύγει την ουσιαστική συζήτηση για τις αναγκαίες αλλαγές για μια νέα πολιτική αρχιτεκτονική. Για τα σχόλια της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τη συνταγματική αναθεώρηση ως επικοινωνιακό πυροτέχνημα ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε μεταξύ άλλων «ο πρωθυπουργός ήδη από το καλοκαίρι του 2016 άνοιξε το διάλογο (για τη συνταγματική αναθεώρηση) και από τη στιγμή που η χώρα βγήκε από τα μνημόνια ανοίγει τη συζήτηση». «Να μας πει η ΝΔ πότε δεν θα ήταν επικοινωνιακό πυροτέχνημα» ήταν το δηκτικό σχόλιο του κυβερνητικού Εκπροσώπου.

Για το άρθρο 3 ο υπουργός Επικρατείας τόνισε πως δεν αποτελεί , πολιτική επιλογή για την κυβέρνηση η σύγκρουση με την εκκλησία αλλά ο διάλογος με στόχο τη συναίνεση με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για να προχωρήσουν σταδιακά οι αναγκαίες αλλαγές ως προς την θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους και τους διακριτούς ρόλους των δύο πλευρών. Τέλος ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε την προσδοκία της κυβέρνησης να υπάρξει σε πάρα πολλά άρθρα η απαιτούμενη πλειοψηφία.

Για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής

Ένα πράγμα είναι η συνταγματική αναθεώρηση για τη θωράκιση του πολιτεύματος και τα αναγκαία μέτρα για την κοινωνική προστασία και άλλο τα στοιχεία παραβατικότητας και αν θα τα κουκουλώσουμε, είπε ο κ. Τζανακόπουλος απαντώντας στις αιτιάσεις για το πώς θα υπάρξει πολιτική συναίνεση εν όψει της συνταγματικής αναθεώρησης όταν συζητούνται προανακριτικές.

Ερωτηθείς εάν θα συσταθεί προανακριτική ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε «εγώ δεν θα προεξοφλήσω ούτε το πόρισμα της επιτροπής ούτε την κοινοβουλευτική διαδικασία» και συνέστησε σε κόμματα και πολιτικά πρόσωπα που ενδεχομένως να εμπλέκονται, λιγότερο άγχος και περισσότερη υπομονή.

Για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις

«Η απόφαση για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας μας και δεν θα ρωτήσουμε κανέναν για να το ασκήσουμε» το μήνυμα του υπουργού Επικρατείας στις τουρκικές προκλήσεις.

«Η απειλή για χρήση βίας είναι παράνομη κατά το διεθνές δίκαιο. Μη θεωρείτε ότι η Τουρκία μπορεί να κινείται πάντα με όρους ευθείας παραβίασης» είπε ο κ. Τζανακόπουλος σε άλλο σημείο της συνέντευξης του, τονίζοντας παράλληλα πως η κλιμάκωση στην οποία κινείται η γείτονα αφορά σε ένα πλαίσιο, στο οποίο μας έχει συνηθίσει, ωστόσο όπως είπε «δεν συμβάλλει στις καλές σχέσεις των δύο χωρών ούτε στις σχέσεις της με την ΕΕ και θα πρέπει να αλλάξει γραμμή».

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει τις προθέσεις της Άγκυρας για συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Κύπρου είπε πως «η Τουρκία στα χωρικά της ύδατα μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, σε ότι αφορά χωρικά ύδατα σε κράτη μέλη της ΕΕ -ως προς τη δυνατότητα για την αξιοποίηση τους -δεν δικαιούται να παρεμβαίνει» για να προσθέσει με νόημα «θα υπερασπιστούμε κα τα δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα και όποιου κράτους μέλους της ΕΕ».

Καταλήγοντας πάντως επανέλαβε πως η κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή της εξελίξεις αλλά πάντως παραμένει προσηλωμένη στην ανάγκη διαλόγου για την επίλυση των διαφωνιών.

Για την κυβερνητική συνοχή με αιχμή τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο κ. Καμμένος δεν θα συμπλεύσει με τη ΝΔ ή την ακροδεξιά για την πτώση της κυβέρνησης, επανέλαβε ο κ. Τζανακόπουλος τονίζοντας πως και να αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ όταν έρθει η συμφωνία στη Βουλή αυτό δεν αλλάζει τις ισορροπίες για την ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ένας στους 2 πολίτες «χάνει» από τα μέτρα Τσίπρα

Τσακαλώτος: Δεν μειώνονται οι συντάξεις – Η χώρα θα βγει στις αγορές

ΕΛΣΤΑΤ: Ανάπτυξη 1,5% καταγράφηκε στην ελληνική οικονομία το 2017