Σημίτης: Ευπρόσδεκτη η έρευνα στους λογαριασμούς μου!

«Να τους ανοίξουν όλους. Δεν με αφορά η υπόθεση. Ο καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται»

«Δεν έχω τίποτα να κρύψω», δηλώνει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αναφορικά με το άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών, που ζήτησε η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

«Η προαναγγελθείσα επιχείρηση δίωξής μου δεν με αγγίζει. Η Ιστορία δεν γράφεται από τους περιστασιακούς ενοίκους της εκτελεστικής εξουσίας. Είναι προφανές ότι η έρευνα στους λογαριασμούς μου είναι ευπρόσδεκτη. Δεν έχω τίποτα να κρύψω», υπογραμμίζει ο κ. Σημίτης.

Και καταλήγει: «Τα σχετικά δημοσιεύματα εστιάζονται σε συκοφαντίες. Και στις συκοφαντίες θα απαντήσω, αφού διαπιστώσω ποιοι εμπλέκονται».

Ανοίγουν τους λογαριασμούς Σημίτη-Χρυσοχοΐδη

Οπως αναφέρει δημοσίευμα των Νέων η Δικαιοσύνη προχώρησε στο άνοιγμα των λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στις ελληνικές τράπεζες, κορυφώνοντας την επιχείρηση -όπως ερμηνεύουν πολιτικοί αναλυτές- σκανδαλολογίας.

Σύμφωνα με επίσημο έγγραφο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες που παρουσιάζουν τα «Νέα», διατάχθηκε το άνοιγμα των λογαριασμών σε 5 ελληνικές τράπεζες του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, της συζύγου του Δάφνης Σημίτη, του αδελφού του Σπύρου, καθώς και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, υπουργού Δημόσιας Τάξης την περίοδο 2001-2003, αλλά και του Βαγγέλη Μαλέσιου, υφυπουργού στο ίδιο υπουργείο.

Ο κατάλογος των 7 προσώπων για τους οποίους η Αρχή ζητά να ανοίξουν οι λογαριασμοί συμπληρώνεται από τη σύζυγο του Βαγγέλη Μελέσιου, Διαμαντούλα, και τον Λουκά Ρωμανό, μεσάζοντα οπλικών συστημάτων.

Το έγγραφο φέρει ημερομηνία 30/10/2018 και εικάζεται ότι συνδέεται με την υπόθεση του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, του γνωστού C4i.

Αφορμή για την έρευνα είναι η κατάθεση του Μισέλ Ζοσεράν, επικεφαλής της γαλλοολλανδικής πολεμικής βιομηχανίας Thales, που προμήθευσε στην Ελλάδα τις φρεγάτες, ο οποίος σε κατάθεσή του το 2006 στις γαλλικές Αρχές, ομολόγησε πρακτικές διαφθοράς από την εταιρεία του. Ειδικότερα ισχυρίστηκε ότι προέβη σε παράνομες πληρωμές στον υπουργό Άμυνας Γιάννο Παπαντωνίου για το ύψους 381 εκατ. ευρώ συμβόλαιο της ανανέωσης 6 ελληνικών φρεγατών.

Παράλληλα αναφέρθηκε σε όσα του είχε πει ο πρόεδρος της εταιρείας που αντιπροσώπευσε την Thales στην Ελλάδα Λουκάς Ρωμανός, ότι δηλαδή έχασαν ως όμιλος τη σύμβαση για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων C4i γιατί ο ανταγωνιστής, η εταιρεία Saic, υποστηριζόταν ευθέως από τον Ντίκ Τσένεϊ, τότε αντιπρόεδρο των ΗΠΑ (επί εποχής Μπους).

Όπως χαρακτηριστικά κατέθεσε στους Γάλλους εισαγγελείς ο Ζοσεράν, ο εδώ αντιπρόσωπος της Thales του είχε πει ότι «χάσαμε το συμβόλαιο επειδή χτυπήσαμε χαμηλά», την ίδια ώρα που «οι Αμερικανοί στόχευσαν τον υπουργό Εσωτερικών και τον πρωθυπουργό».

Η απάντηση Χρυσοχοΐδη ​

«Δεν εκπλήσσομαι» δηλώνει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για το άνοιγμα των λογαριασμών του ιδίου και του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, κατόπιν εισαγγελικής εντολής, μιλώντας ανοιχτά για προσπάθεια στοχοποίησης που είναι εν εξελίξει εδώ και καιρό.

Σύμφωνα με Τα Νέα, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες προχώρησε σε άνοιγμα των λογαριασμών στην Ελλάδα του Κώστα Σημίτη, της συζύγου του Δάφνης, του αδερφού του Σπύρου και δύο πρώην υπουργών των κυβερνήσεών του, των Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, υπουργού Δημόσιας Τάξης την περίοδο 2001-2003, και Βαγγέλη Μαλέσιου, υφυπουργού την ίδια περίοδο.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλώντας στο ΣΚΑΪ σήμερα το πρωί μίλησε έκανε λόγο για «ενέργεια υπηρεσιών» και δήλωσε ότι δεν εκπλήσσεται καθώς όπως είπε «ψάχνουν τρόπο να ενοχοποιήσουν τον Σημίτη» ενώ αναφέρθηκε σε προσπάθεια εμπλοκής του ζητήματος της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Οπως είπε όλα αυτά στηρίζονται στην κατάθεσης ενός Γάλλου ο οποίος αναφέρεται σε μίζες που έδινε στην Ελλάδα για πολεμικό υλικό, πράγματα τα οποία δεν αποδείχθηκαν και για αυτό καταδικάστηκε στα γαλλικά δικαστήρια, τόσο ο ίδιος όσο και οι εφημερίδες που αναφέρονταν σε αυτό. Η κατάθεση αυτή του Γάλλου έγινε το 2005 και όσα είπε υποτίθεται ότι αφορούσαν το 2003.

Οπως είπε σήμερα το πρωί ο κ. Χρυσοχοΐδης «ο εν λόγω Γάλλος κατέθεσε ότι είχαμε (σσ η γαλλική εταιρεία που εκπροσωπούσε) προβλέψει για το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων 7% μίζα αλλά χάσαμε τη δουλειά γιατί οι Αμερικανοί είχαν πρόσβαση στον πρωθυπουργό και στον υπουργό Εσωτερικών, δηλαδή εμένα».

«Υπάρχει και ένας λογαριασμός του Σημίτη, ένα έμβασμα και αυτά επιχειρούν να εμπλακούν μαζί προκειμένου να βγάλουν κάτι», προσέθεσε ο κ. Χρυσοχοΐδης δηλώνοντας ότι τους έχουν ανοίξει τους δικούς του λογαριασμούς.

«Να τους ανοίξουν όλους. Δεν με αφορά η υπόθεση. Ο καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται», είπε και πρόσθεσε:

«Να προσέξουν κάτι, η δημοκρατία έχει δικλείδες, θα τους βγουν μπούμερανγκ όλα αυτά. Είμαι ένας πολίτης που σέβεται το νόμο, υπηρετώ το νόμο, παιχνίδια από δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι αντί να ασχοληθούν με σοβαρά ζητήματα με υπαρκτές απάτες, ασχολούνται με καφενειακού τύπου ζητήματα, θα λάβουν απαντήσεις.

Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση αυτή προφανώς δίνει κουράγιο στους ΑΝΕΛ όλο και κάτι θα γίνει και θα μείνουμε στην εξουσία».

Κλείνοντας ο κ. Χρυσοχοΐδης επανέλαβε ότι υπάρχουν σημερινές υποθέσεις που βοούν και κάνουν πως δεν βλέπουν και δεν ακούν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ