Τσαβούσογλου: Εκτός από τη διπλωματία, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να λυθούν τα θέματα στο Αιγαίο

Αυτό το θέμα θα το πάμε και στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας με μια έκθεση».

«Να ξυπνήσουν από το όνειρο» όσοι θέλουν μηδέν εγγυήσεις και ασφάλεια για το Κυπριακό. Δεν υπάρχει καμιά ντε φάκτο ή νομική αλλαγή στα νησιά του Αιγαίου». Αυτά τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την ενημέρωση της κοινοβουλευτικής επιτροπής προϋπολογισμού, ενώ έκανε επίσης γνωστό πως το θέμα του Αιγαίου θα τεθεί προς συζήτηση στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

Όπως σημείωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, στο θέμα των νησιών του Αιγαίου έχει γίνει η κατάλληλη ενημέρωση στα κόμματα της αντιπολίτευσης και έχουν δοθεί όλες οι εξηγήσεις.

«Μέχρι την κρίση των Ιμίων του 1996 ό,τι έγινε, έγινε. Μετά από αυτό, καμιά κυβέρνηση δεν έχει ευθύνη σε αυτό το θέμα. Δεν υπάρχει καμιά ντε φάκτο ή νομική αλλαγή σε κανένα από τα νησιά αυτά», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσθέτοντας ότι είναι ένα θέμα πολύ ευαίσθητο για να γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης.

Πρόσθεσε ακόμη πως οι διερευνητικές συνομιλίες ξεκίνησαν πριν έρθει το κόμμα του στην εξουσία, από την περίοδο του τότε πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ.

«Γιατί ξεκίνησαν; Για να επιλυθούν τα προβλήματα της υφαλοκρηπίδας και των χωρικών υδάτων με την Ελλάδα. Αυτό το ζήτημα θα το λύσουμε με την Ελλάδα μέσω διπλωματίας ή θα το πάμε στο δικαστήριο; Για μας υπάρχει μια ακόμη επιλογή. Εάν η εθνοσυνέλευση και το κράτος μας αξιολογήσει και εκείνη την επιλογή τότε θα είναι μια μονόπλευρη επιλογή. Αυτό είναι άλλο ζήτημα. Αυτό το θέμα θα το πάμε και στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας με μια έκθεση», είπε.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, σημείωσε πως η στάση της Τουρκίας στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι καθαρή: «Τί είπαμε πέρσι στο Κραν Μοντάνα; ‘Εκείνοι που λένε μηδέν εγγυήσεις και ασφάλεια να ξυπνήσουν από το όνειρο’, είπαμε. Πού είπαμε εμείς ‘δώσε το και γλίτωσε’; Αυτά τα θέματα τα προχωράμε μαζί με την ‘τδβκ’. Τέτοια πολιτική δεν είχαμε ποτέ. Και δεν θα έχουμε ούτε και από δω και πέρα».

Διαβάστε, επίσης: Φρ. Ολάντ: «Έρχομαι να χαιρετίσω την επιτυχία της Ελλάδας ύστερα από τόσα χρόνια λιτότητας»